Aleksandar Vučić: Neću povećati plate onoliko koliko bi MMF dozvolio – novac nam treba za investicije

PDF Štampa El. pošta
petak, 30. oktobar 2015.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Švajcarske Konfederacije i saveznim ministrom ekonomskih odnosa, obrazovanja i istraživanja Johanom Šnajderom Amanom, nakon čega se obratio novinarima.

– Srbija će gledati da bude deo modernog sveta, i u skladu sa tim gledamo da napravimo novi pravni okvir da nam mladi ne bi odlazili u Bugarsku, ili u druge zemlje – rekao je premijer na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, dodavši da nemamo novca da budemo lider u tim trendovima, ali da ćemo ih svakako pratiti.

Premijer je istakao da “neće povećati plate onoliko koliko bi se MMF saglasio, jer nam novac treba za investicije i zapošljavanje mladih”.

Nakon premijera, novinarima se obratio i potpredsedik Švajcarske.

– Iz iskustva mogu da vam kažem da građani republike Srbije izuzetno cenimo kao radnike i kao zaposlene. U Švajcarskoj ima 200.000 građana Srbije – rekao je Aman, dodavši da je važno i da se za radnike stvore prilike u sopstvenim zemljama.

Premijer se, nakon pitanja novinara, osvrnuo i na najavu Prištine da odlaže formiranje zajednice srpskih opština, i rekao da će je Vlada danas razmotriti. On je dodao da će danas doći predstavnici iz Brisela koji će sa njim razgovarati o tom pitanju.

Inače, Johan Šnajder Aman će u Beogradu učestvovati na Poslovnom forumu Srbija Švajcarska.

U okviru Poslovnog foruma Srbija-Švajcarska, švajcarski zvaničnik će zajedno sa premijerom Vučićem učestvovati na okruglom stolu o dualnom obrazovanju kojem će prisustvovati švajcarska i srpska preduzeća koja podržavaju ovakav vid usavršavanja.

Planirano da sa ministrom  prosvete Srđanom Verbićem otvori Beogradski Tehnopark koji je Švajcarska podržala sa ciljem da podstakne tržišne i izvozne kapacitete mladih srpskih visoko tehnoloških preduzeća u oblastima energetske efikasnosti, novih materijala, medicinske, informacione i biotehnologije.

“Imamo idiotske zakone u nekim oblastima”

Što se tiče dualnog obrazovanja to je za nas najvažnija tema, rekao je premijer.

– Imamo idiotske zakone u pojedinim oblastima, gde stalno štitimo neka prava. Deca od 12 godine moraju da razmišljaju šta će da rade, a sa 15 praksa treba da bude obavezna.

Ja sam u švajcarskoj fabrici našao srpske dečake od 15, 16 godina koji vredno rade. Te fabrike imaju petogodišnje, ili desetogodišnje planove – rekao je Vučić novinarima kada su ga pitali da li je razgovarao sa Amanom o pitanju dualnog obrazovanja u Srbiji.

(Blic)