Mladen Bosić: Dodik je popularniji u Srbiji nego u RS, i predstavlja opasnost po Vučića jer može biti stožer okupljanja ekstremnih grupa u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. oktobar 2015.
Lider opozicije u RS, Mladen Bosić u Pressingu na N1 televiziji kazao je da Milorad Dodik sirov političar i neotesan čovek, koji se vlasti drži kao “pijan plota”. Bosić smatra da Milorad Dodik na neki način predstavlja opasnost za srpskog premijera Aleksandra Vučića, jer, zbog rejtinga koji ima u Srbiji, predsjednik Srpske može postatiti tačka okupljanja “ekstremnih Srba”.

Na pitanje da li premijer Srbije može imati ulogu pomirenja između srpskih političara u BiH, Bosić je kazao:

“Možda je u očima javnosti Vučić bliži Dodiku, ali to morate pitati Vučića. Mislim da je Dodik na neki način opasnost Vučiću. On ima mnogo veći rejting u Srbiji nego u Republici Srpskoj, jer su od njega napravili nacionalnog heroja koji se bori za opstanak Srba na ovim područjima. Imajući to u vidu, mislim da on može biti tačka oko koje će da se okupe ekstremnije grupe iz Srbije”.

„Nacionalno pitanje danas je kako naći posao ljudima“

Bosić je još dodao da je nacionalno pitanje bilo dominantno devedesetih godina, a ne danas.

“Nacionalno pitanje je bilo dominantno devedesetih godina, a sada je nacionalno pitanje kako razviti zemlju i omogućiti posao ljudima”, kazao je Mladen Bosić.

“Mi smo i dalje nacionalna stranka Srba i želimo živeti u razumevanju sa komšijama Bošnjacima i Hrvatima”, kazao je Mladen Bosić na pitanje koji su programski ciljevi njegove stranke.

O politici Milorada Dodika i potencijalnom ulasku u državnu vlast, Bosić je istakao:

“Kad su završeni izbori, prvo je Dodik dotrčao u centralu SDA da razgovara sa Izetbegovićem kako bi formirali skupštinsku većinu. Mi smo rekli da interes naš i RS i interes Bošnjaka i FBiH se poklapaju, počevši od atmosfere preko ciljeva da razrešimo neke dileme. Ako mi izađemo iz vlasti, onda taj koncept propada”.

„Nema ništa od referenduma o Tužilaštvu BiH“

O dugo najavljivanom referendumu Milorada Dodika, Bosić je kazao da bi to Dodik davno uradio da je želeo. Bosićeva stranka u skupštini nije podržala izglasavanje referenduma, zajedno sa muslimansko-hrvatskom koalicijom “Domovina”.

“Mislim da nema ništa od tog referenduma, jer on da je to hteo da uradi on bi to davno učinio. Jedan od načina da on odustane od toga je da nagovore Aleksandra Vučića da dođe u gradsku skupštinu u Banjaluku i da moli Dodika da ne sprovede referendum, tako da on može reći ‘eto vidite da me mole iz Beograda da ne sprovedem referendum, pa stoga i neću'”, kaže Bosić.

“Uplašen je razvojem stvari i želi ostati na površini kako bi ga primetili, on sada mlati rukama i nogama u nadi da će se desiti”, dodao je Bosić o angažmanu Milorada Dodika.

Mladen Bosić je prokomentarisao nedavne navode magazina Foreign Policy  koji je pisao o tome da će na ovim prostorima doći do novog rata.

“Vi uvek imate one koji potpiruju klicu mržnje i to je lako učiniti, ali ovde neće biti rata”, kazao je on.

(N1)