Ruski avion sa 224 putnika srušio se iznad Sinaja u Egiptu, poginula većina putnika; Iz trupa uništenog ruskog aviona čuju se glasovi; Egipatski zvaničnik tvrdi da nema preživelih

PDF Štampa El. pošta
subota, 31. oktobar 2015.
Ruski avion Erbas A-321 srušio se jutros u Egiptu 23 minuta po poletanju. Spasilačke službe su odmah upućene na mesto pada aviona, a po novim informacijama egipatski spasilački timovi čuli su glasove, pa se nadaju da još ima preživelih.

Nađene crne kutije, prijava protiv aviokompanije

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta ruskog putničkog aviona A321 koji se srušio, javila je televizija Al DŽazira.

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio 1. novembar za dan žalosti u Rusiji, penosi TASS.

“Ruski istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije “Kogalimavija” zbog toga što se njen avion, sa 224 putnika i članova posade srušio u Egiptu“, rekao je portparol komiteta Vladimir Markin za rusku agenciju RIA novosti.

Postupak je pokrenut prema članu zakona “o kršenju pravila letenja i pripreme za njih.”

Markin je precizirao da je reč i članu 263 Krivičnog zakona “Kršenje bezbednosnih pravila za kretanje i korišćenje vazduha, mora ili unutrašnjeg vodenog transporta.”

On je dodao da je formirana grupa istražitelja i kriminalnih eksperata koja će otići u Egipat.

“Oni će raditi u dogovoru sa nadležnim organima, zajedno sa predstavnicima Egipta, u skladu sa normama nacionalnog i međunarodnog prava”, kazao je Markin, prenosi Rojters.

Spasioci na Sinaju su kazali da se avion raspao na dva dela – manji, zadnji deo koji je izgoreo i veći koji je udario u stenu. Oni su izvadili najmanje 100 tela, a ostatak je još unutra.

TASS je javio da je aerodrom u Šarm el Šeiku predao dokumenta o tehničkom pregledu aviona pre leta, količini goriva i broju putnika.

Prema njihovom izveštaju, u avionu su svi putnici bili ruski državljani.

Egipatski zvaničnik: Nema preživelih u padu aviona

Iako su spasioci naveli da su čuli glasove putnika iz olupine ruskog aviona, neimenovani bezbednosni zvaničnik je rekao da nema preživelih u nesreći.

Izvor iz egipatskih službi bezbednosti rekao je za nemačku agenciju DPA da niko od 224 putnika i članova posade nije preživeo pad ruskog putničkog aviona na poluostrvu Sinaj u Egiptu, blizu teritorija koje kontrolišu teroristi.

Erbas: Pali ruski avion proizveden 1997. godine

Kompanija Erbas je potvrdila da je letelica koju je ona prozivela pala u subotu ujutru u Egiptu, na teritoriju poluostrva Sinaj.

“Avion koji je učestvovao u incidentu je proizveden 1997. godine i do 2012. je bio u vlasništvu kompanije Metrodžet. Letelica je imala oko 56.000 sati naleta za oko 21.000 letova“, naveo je Erbas, uz napomenu da nema više informacija o tome u kakvom je stanju bio avion.

A321-200 je najveći avion Erbasove porodice letelica pod nazivom A320, koja je mogla da preveze do 240 putnika. Prvi A321 je poleteo u januaru 1994. godine, a do septembra 2015. Erbas je proizveo 6.500 aviona iz porodice A320.

Ruski putnički avion koji se srušio na Sinaju je potpuno uništen, a iz olupine je su izvučena tela stotinu žrtava, izjavio je predstavnik službe bezbednosti.

 

Iako su spasioci naveli da su čuli glasove putnika iz olupine ruskog aviona, neimenovani bezbednosni zvaničnik je rekao da nema preživelih u nesreći.

Ima nade, iz dela srušenog aviona čuju se glasovi

– Postoji još jedan deo aviona sa putnicima i spasilačka ekipa pokušava da uđe sa nadom da će pronaći preživele, pošto su čuli bolne glasove ljudi – naveo je predstavnik vlasti na Sinaju.

Prema poslednjim informacijama pronađeno je petoro poginule dece.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće porodicama pogunulih u putničkom avionu, prenele su ruske agencije navode iz Kremlja.

Putin je naredio ministrima da smesta pruže pomoć familijama poginulih.

Rusko Ministarstvo pripremilo je tri aviona za spasavanje zbog rušenja ruskog aviona u Egiptu, saopštila je pres služba. Ministarstvo je hitno organizovalo mobilnu radnu grupu vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesrećih slučajeva i katastrofa.

Egipatski vrhovni tužilac, general Nabil Sadek, naredio je istragu u vezi sa padom ruskog putničkog aviona. On je forimirao tim tužilaca sa ciljem da odu na mesto nesreće i istraže delove aviona.

Ministarstvo je hitno organizovalo mobilnu radnu grupu vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesrećih slučajeva i katastrofa, prenosi TAS. Aerodrom u Larnaki na Kipru je saopštio da erbas A321 kompanije “Kogalimavije” nije tražio hitno seltanje na Kipru.

Ruska ambasada na Kipru proverava okolonosti pod kojima se dogodila nesreća.

Rusko Ministarstvo pripremilo je tri aviona za spasavanje zbog rušenja ruskog aviona u Egiptu, saopštila je pres služba. Ministarstvo je hitno organizovalo mobilnu radnu grupu vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesrećih slučajeva i katastrofa.

Egipatsko Ministartvo civilne avijacije potvrdilo je ranije da se ruski putnički avion srušio na poluostrvu Sinaj.

Povodom nekih navoda da je avion ušao na teritoriju Turske, portparol turske vlade je saopštio da oni nisu dobili informaciju da je avion ušao u njihov vazdušni prostor.

Posle odlaganja potrage, zbog loših vremenskih uslova, eipatski spasilački timovi su locirali mesto pada u oblasti Hašana, koja je 35 kilometara južno od grada Al Ariša, na mediteranskoj obali Sinaja.

Ruski putnički avion koji se srušio na Sinaju je potpuno uništen, a većina putnika je mrtva, izjavio je predstavnik službe bezbednosti sa lica mesta.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila Hitne pomoći je usmereno na mesto nesreće, kako bi odnela mrtve i ranjene, saopšteno je iz egipatske vlade.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe bezbednosti.

Na severnom Sinaju je već dve godine sedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stonine vojnika i policajaca.

Među 224 osobe koje su bile u avionu, koji je leteo od Šarm el Šika prema Sankt Peterburgum, nalazilo se 17-oro dece, 200 odraslih i sedam članova posade, prenele su RIA novosti.

Portparol ruske vadzuhoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je jazao za agenciju Interfaks da je avion poleteo u 6.21‚ sat a da je kontakt sa njim izgubljen posle 25 minuta.

Egipatski spasilacki timovi pretražuju mesto pada aviona u oblasti Hašaba, južno od Ariša na Sinaju, saopštilo je egipatsko Minsitarstvo civilnog saobraćaja, prenosi Rojters.

Zvaničnici egipatske kontrole letenja rekli su da je prekinuta komunikacija sa ruskim čarterom koji je leteo na liniji Šarm el-Šeik-Sankt Peterburg.

Zvaničnik ruske federalne vazduhoplovne službe Sergej Izvolski rekao je da je avion na letu 9268 napustio Šarm el-Šeik u 5.51, po lokalnom vremenu i da je komunikacija sa posadom prekinuta iznad Larnake, na Kipru.

“Tada je avion izgubio kontakt i nije ga više bilo na radaru”, rekao je Izvolski, koji je potvrdio da je u avionu bilo 224 putnika i članova posade.

Egipatski premijer Šerif Ismail će povodom nesreće imati sastanak sa nadležnim ministarstvima, saopšteno je iz vlade.

Agencija RIA Novosti je javila da je avion iz flote Kogalimavija i da je leteo za avio prevoznika MetroDŽet.

Skaj njuz Arabija je javio da se avion srušio kod El Ariša, na severu Sinajskog poluostrva, a izraelski mediji su naveli da je avion, pre nestanka sa radara, uspostavio kontakt sa turskom kontrolom letenja.

U akciji potrage za srušenim avionom učetvuje i egipatska vojska, navode mediji.

Na Sinajskom poluostrvu je uporište ekstremističke grupe koja je proglasila lojalnost Islamskoj državi, a koja drži veliki deo teritorije u Iraku i Siriji.

Vučić uputio telegram saučašća Medvedevu zbog pada aviona

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu zbog tragične pogibije putnika u avionu kompanije “Kogalimavija” koji se srušio u Egiptu.

“Iako je teško utešiti one koji su u ovoj nesreći izgubili najmilije, uveren sam da ćete im Vi i Vaša vlada pružiti podršku. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, Vama, Vladi Ruske Federacije i porodicama i prijateljima stradalih, upućujem izraze najdubljeg saučešća”, navodi se u telegramu premijera Vučića.

Ruski putnički avion sa 224 osobe, koji je putovao na liniji od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga, srušio se rano jutros u centralnom delu Sinajskog poluostrva. Sumnja se da nema preživelih.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je u nedelju, 1. novembar, Danom žalosti.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland uputio je telegram saučešća Rusiji povodom jutrošnjeg pada aviona ruske kompanije “Kogalimavija” na Sinaju.
Ističući kako ga je duboko pogodila vest o ovoj nesreći, Jagland je rekao kako je to strašan udarac za Rusiju, koja je članica Saveta Evrope i izrazio iskreno saučešće svima koji su u ovoj nesreći izgubili nekog člana porodice, voljenu osobu, prijatelja ili kolegu.

(Beta-Tanjug)

Ruski avion sa 220 putnika srušio se iznad Sinaja u Egiptu

Ruski putnički avion sa 220 putnika nestao je sa radara i srušio se u Egiptu, saopštili su ruski i egipatski zvaničnici.

Izvori iz ruske i egipatske Kontrole leta navode da je Erbas A320 na letu pod šifrom 7K9268 nestao iznad Sinaja i verovatno se srušio negde u Egiptu.

Egipatski premijer Šerif Ismail je potvrdio da je ruski avion pao, dodao i da je oformljen krizni štab za istragu događaja, što prenose i svetski mediji, ali zvanične potvrde iz Moskve i dalje nema.

Neposredno pre nestanka sa radara, egipatski zvaničnici su saopštili da je ruski avion bezbedno napustio egipatski vazdušni prostor i uspostavio kontrolu sa turskom službom za održavanje letova.

U avionu kompanije Kolavija je bilo 212 putnika i sedam članova posade, a izvori iz ruskih službi kažu da letelica nije stupila u kontakt sa kontrolom u kiparskom gradu Larnaka, dok egipatski mediji tvrde da je mesto pada već pronađeno.

Specijalizovani portal za praćenje avio letova Flajt radar naveo je da ne može da se potvrdi da je avion pao, već je za sada jedina pouzdana informacija da je avion nestao na visini od 5.000 fita, rano ujutru u subotu, kao i da je putovao iz Šarm el Šeika ka Sankt Petersburgu.

(B92)

Egipatski premijer saopštio da je pao avion sa 212 putnika

Egipatski kontrolori vazdušnog saobraćaja saopštili su da su izgubili kontakt sa putničkim avionom u kojem je bilo 212 putnika i članova posade neposredno nakon poletanja iz odmarališta u Šarm el Šeiku ka Rusij. Posle te objave, najpre je saopšteno da je avion na sigurnom i da je ušao u turski vazdušni prostor da bi ipak egipatski premijer saopštio da je avion pao u centralnom Sinaju.

Ruski avion sa više od 200 putnika i članova posade srušio se jutros u Egiptu, potvrdile su egipatske vlasti, javio je BBC.

Avion tipa erbas A-321 srušio se ubrzo nakon poletanja iz Šarm el-Šeika, a leteo je za Sankt Peterburg.

Neki mediji izvestili su da je avion nestao iznad Kipra, ali je iz kancelarije egipatskog premijera potvrđeno da se srušio u centralnom delu Sinaja.

Egipatski bezbednosni izvori su naveli da su u avionu uglavnom bili ruski turisti.

Bezbednosni izvori sa Sinajskog poluostrva potvrdili su ranije da se letelica vodi kao nestala.

Egipatski zvaničnik rekao je da je avion bezbedno napustio vazdušni prostor iznad ove afričke države.

Avion je nestao 23 minuta posle uzletanja iz Šarm el Šejka. Letelica je stara 18 godina, a još nije sigurno koliko je u njoj bilo putnika i članova posade.

Direktor egipatske Administracije za krizne situacije u vazdušnom saobraćaju Ajman al Mukadam rekao je posle objave da je avion nestao da je ipak na sigurnom i da je pilot kontaktirao kontrolore u Turskoj.

“Ruska aviokompanija obavestila nas je da je avion, sa kojim su kontrolori izgubili kontakt, bezbedan i da je pilot kontaktirao turske kolege te da trenutno leti iznad te zemlje”, kazao je Mukadam.

Kasnije tokom noći egipatske vlasti su saoštile da im je javljeno iz Moskve da je avion bezbedno ušao u vazdušni prostor Turske.

Najnovija informacija ipak dolazi od premijera Egipta koji kaže da je avion pao na Sinaju.

Gde je avion pao?

Pored velike neizvesnosti da li je avion siguran ili ne, sada se postavlja pitanje i gde se tačno srušila letelica.

Ruski putnički avion, koji je jutros poleteo iz letovališta Šarme el Šeik za Sankt Peterburg, srušio se u centralnom Sinaju, potvrdila je Kancelarija egipatskog premijera.

Ipak neki mediji javljaju da je on pao kod Kipra.

Radarski kontakt je izgubljenu vazdušnom prostoru Kipra, prenela je RIA, ruske vazduhoplovne izvore.

Reč je o avionu erbas A-321, ruske vazduhoplovne kompanije “Kogalimavija”.

(Agencije)