DANAS PROSLjAMO Svetog Luku Evanđelistu i Svetog Petra Cetinjskog – a ne „Noć veštica“!
noc vestica sveti luka

Noć veštica (engl. Halloween) je praznik koji se u zemljama Zapada obeležava 31. oktobra, a svoje poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima. Sam naziv ”Halloween” je skraćenica od ”Sveto veče uoči Svih Svetih” ili na engleskom ”All Hallow’s Eve” ili ”Hallow Eve”. Proslavlja se u SAD, Velikoj Britaniji, Belgiji, Švedskoj, Kanadi i drugim zemljama Zapada.

Prodavnice su već danima, pa čak i sedmicama unapred snabdevene odgovarajućom robom za Noć veštica, a to su pre svega razni kostimi i ”igračke” za decu, koji svi bez izuzetka simbolizuju smrt ili zlo – lobanje, kosturi, vampiri, slepi miševi ili sama smrt sa (plastičnom) kosom (smrt se najčešće simbolično predstavlja kao kostur koji u desnoj ruci nosi kosu).

Za devojčice su to najčešće kostimi veštica. Veštice se kod nas smatraju bićima koje poseduju natprirodne i magijske moći i obično se zamišljaju kako lete na metli, a često ih prati i crna mačka. To su, kako se smatra, žene koje koje u sebi imaju đavolski duh, i noću ustaju iz groba u kojem žive preko dana, i napadaju ljude i decu i vade im srca ili džigericu, kojom se hrane.

Kao što smo videli iz objašnjenja samog naziva, Noć veštica (engleski Halloween) je Sveto veče. Kod nas, ali i u Rusiji i drugim pravoslavnim zemljama, Sveto veče, ili tačnije Sveti dan, praznik, podrazumeva proslavljanje svetaca. Svetac ili svetitelj je osoba koja je kanonizovana zbog svog života posvećenog Gospodu Isusu Hristu.

U Pravoslavnoj crkvi, svetitelji su hrišćani koji su tokom svog života postigli oboženje, koje je najbolje objašnjeno rečima apostola Pavla: „Živim ne više ja, nego Hristos živi u meni“. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi svaka porodica ima svoju krsnu slavu, odnosno sveca zaštitnika.

Dana 31 oktobra, po pravoslavnom kalendaru, u Srbiji se proslavljaju Sveti Luka Evanđelista i Sveti Petar Cetinjski. Na žalost, postoje i oni koji rade na tome da se i kod nas uspostavi običaj proslavljanja Noći veštica.

Ovaj kratki tekst ćemo završiti pitanjem Svetog Vladike Nikolaja: „A ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom?”

Izvor: RECI NE EU – Dimitrije Marković