Kurir: Vrh vlasti vršio stalni pritisak na uređivačku politiku Kurira

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. novembar 2015.
Vrh vlasti vršio je direktan pritisak na Kurir da promeni svoja izveštavanja o padu helikoptera, protestima u Crnoj Gori i poslovima Siniše Malog. Zahtevano je da se više napada opozicija. Sinhronizovano satanizovanje Aleksandra Rodića na TV Pink i u Informeru jasna je poruka kako će proći svako ko se usudi da kritikuje aktuelni režim

BEOGRAD – Posle višednevne hajke na Aleksandra Rodića, vlasnik Kurira izašao je juče u javnost i rekao svima u lice da u Srbiji vlada cenzura i da on više neće trpeti pritiske vlasti. Već sutradan, vlasnik TV Pink Željko Mitrović i urednik Informera Dragan J. Vučićević demonstrirali su građanima Srbije na Rodićevom primeru šta čeka svakog ko se usudi da izgovori ijednu kritičku reč.

Hajka je počela nakon što smo preneli tekstove KRIK o 24 stana Siniše Malog. Rodiću je s jednog „bitnog telefona“ stigla sledeća SMS poruka: „Ti i ja se razumemo. KRIK će sutra opet pustiti nešto o Malom. Nemoj to da objaviš! Ni slučajno!“.

Zajednička akcija

Kurir nije hteo da poklekne pod pritiskom iz vrha vlasti. Naprotiv, profesionalno smo obradili tu priču, a naše drugo izdanje Njuzvik, pre KRIK, otvorio još jednu, treću aferu o gradonačelniku Beograda. Odmah je usledila kazna – „Er Srbija“ je otkazala reklamnu kampanju u našem listu. Dan nakon objavljivanja Njuzvika s Malim na naslovnoj strani, počela je sinhronizovana medijska kampanja protiv Kurira. Informer je, po već ustaljenom receptu, objavio fabrikovanu priču s Rodićem na naslovnoj strani, pod naslovom „Ovaj kreten hoće da bude premijer“, a TV Pink je na svakih sat vremena emitovao tu „vest“ kao udarnu. Zatim su se ređale razne priče u Informeru i TV Pink, kako je Rodić navodno reketaš, zatim kako Kurir ne plaća porez, kako Rodić ruši vlast po nalogu CIA (!?), kako je vlasnik Kurira opljačkao državu… Jučerašnji četvoročasovni linč uživo na TV Pink bio je samo vrhunac. Željko Mitrović i Dragan J. Vučićević ubeđivali su vas u višečasovnom programu da Kurir ruši Aleksandra Vučića i u isto vreme pretili hapšenjem.

Vlasniku Kurira iz vlasti su često stizale molbe da pojedine teme preskoči, kao što je afera helikopter Vlasniku Kurira iz vlasti su često stizale molbe da pojedine teme preskoči, kao što je afera helikopter

Linč Pinka i Informera

Ređali su se sagovornici koji su iznosili najgnusnije optužbe na račun našeg lista, na granici sa šizofrenijom, a među njima je bio i Miroslav Bogićević, tajkun kome je koliko juče vlast skinula nanogicu da bi se pojavio u emisiji i blatio porodicu Rodić. Bili su tu i mnogi „stručnjaci“ koji su se uživo uključili u vešto režirano kolo, vođeno od pojedinaca iz vlasti. Ovo nisu prve pretnje hapšenjem Rodiću, ali jesu prve javne. Ipak, ovoga puta pritisci neće proći kao u nekim slučajevima ranije, što je Rodić otvoreno priznao.

Najbliži saradnici… Mitrović i Vučićević sinhronizovano, po nalogu vlasti, vode hajku protiv Kurira Najbliži saradnici… Mitrović i Vučićević sinhronizovano, po nalogu vlasti, vode hajku protiv Kurira

Kako su izgledali pritisci vrha vlasti na uređivačku politiku „Kurira“

AFERA „PAJTIĆEVO LETOVANjE“

Vlasniku Kurira više puta su stizale zamerke, „molbe“ i „sugestije“ šta u novinama treba da objavljuje, a šta ne. Na primer, Kuriru je iz vrha vlasti bilo zamereno što je objavio izjave lidera DS Bojana Pajtića i poručeno da bi bilo korisnije da ga kritikuje zbog letovanja u Hrvatskoj, „kako to radi Informer“.

AFERA „MILO“

Po istoj matrici kao što je „Er Srbija“ zbog pisanja Kurira o Siniši Malom otkazala sve reklame u Kuriru, to smo doživeli i pre godinu dana. Kad smo objavili tekst protiv Đukanovića, prijatelja SNS, „Telekom“, državna firma, ukinuo nam je sve reklame. U civilizovanom svetu to je pritisak na medije.

AFERA „HELIKOPTER“

Kuriru je „sa vrha“ sugerisano da ne postavlja pitanja o odgovornosti ministra Zlatibora Lončara, da ne insistiramo na pitanju zašto nije poštovana vojna procedura, iako smo imali informacije da je ministar lično tražio da se helikopter podigne u vazduh, što je možda bio jedan od uzroka pogibije sedmoro ljudi.

(Kurir)