Tomislav Nikolić odao počast stradalima u Prvom svetskom ratu: Srbija i njeni saveznici su potpisivanjem primirja pokazali velikodušnost prema onima koji su spremali pogrom u svetu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. novembar 2015.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu i odao počast stradalima u Velikom ratu.

Predsednik se poklonio i odao počast stradalima u Velikom ratu, a sa njim su bili i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović.

Srbija i njen narod znaju vrednost mira

“Srbija i njeni saveznici su pokazali velikodušnost potpisivanjem primirja sa onima koji su spremali pogrom u svetu. Vreme primirja je priprema za oprost neprijatelju i završava se mirom za sve. Srbija i danas želi da pomogne u ostvarivanju mira za sve. Srbija i njen narod znaju vrednosti mira. Vama večita slava i hvala”, napisao je Nikolić u Knjizi utisaka.

Dan primirja, koji se obeležava 11. novembra u 11 sati, kao državni praznik u Srbiji se obeležava neradno od 2012. godine i predstavlja dan kada su 11. novembra 1918. u 11 sati, u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

U Srbiji se kao amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda, koji se svrstava u ugroženu vrstu i raste na Kajmakčalanu, a poznat je i kao cvet-feniks, a pored njega, prisutna i je i traka sa bojama Albanske spomenice- crnom i zelenom, prikazana iznad ljubičastog cveta.

(Tanjug)