Pentagon: 99% sigurnosti da smo ubili „DŽihadi DŽona“ u napadu dronom nedaleko od Rake

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. novembar 2015.
Pentagon je saopštio da su američki dronovi izvršili napad na teritoriju za koju se sumnja da je utočište džihadističkom egzekutoru poznatom kao DŽihadi DŽon.

Nešto kasnije je neimenovani zvaničnik američke administracije rekao medijima da je 99% siguran da je džihadista ubijen, ali za sada nema zvanične potvrde.

U saopštenju se navodi da je izvršen napad na vozilo nedaleko od sirijskog grada Raka u kom se navodno nalazio džihadista rođen kao Muhamed Emvazi.

“Američke snage su izvele napad u Raki, meta je bio Muhamed Emvazi, poznatiji kao DŽihadi DŽon. Britanac je učestvovao u snimcima na kojima su prikazana ubistva novinara Stivena Sotlofa, DŽejmsa Folija, Kendžija Gotoa i humanitaraca Abdul Rahmana Kasiga, Dejvida Hejnsa i Alana Heninga. Čekamo rezultate napada“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Emvazi se prvi put u javnosti pojavio u avgustu 2014. godine, kao egzekutor američkog novinara DŽejmsa Folija, koji je prethodno otet u Siriji.

U nizu snimaka koji su usledili, Britanac je nožem odsecao glave zarobljenicima, lice je skrivao fantomkom, ali je njegov identitet otkriven krajem februara, kada je navedeno da je odrastao u Londonu i da je po zanimanju kompjuterski programer.

Iako su se pojavljivale spekulacije da je ubijen, napustio Siriju i Islamsku državu, Emvazi se pojavio u snimku objavljenom u avgustu ove godine.

Tada je rekao da će se vratiti u Veliku Britaniju sa kalifom i da će nastaviti da odseca glave. Bezbednosni zvaničnici su ga prvi put primetili pre šest godina, kada je uhapšen u Tanzaniji. Tada je navedeno da je bio povezan sa somalijskom islamističkom grupom Al Šabab.

(B92)