Aleksandar Vučić: Svi osim Vulina i mene su bili za to da se Kosovu dopusti članstvo u UN, uključujući Ivicu Dačića i Suzanu Grubješić

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. novembar 2015.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za “Sputnjik“ da se pitanje članstva „Kosova“ u Unesku neće postavljati na razgovorima u Briselu.

On je istakao da je srpska delegacija nudila da se to rešava u sedištu Evropske unije, ali je to odbijeno jer su predstavnici Prištine bili uvereni da će ući u Unesko.

“Zato su napravili široku akciju i sa pojedinim islamskim zemljama, uz veliku podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke. Na sveto su počeli da viču, a Albanci su u Briselu pretili da će reći da smo mi izmislili da smo o tome uopšte govorili jer njihova inicijativa sigurno prolazi. Njihova taktika je bila da nateraju Srbiju da napravi kompromis. To ustvari nisu kompromisi, nego namera da Srbija pravi ustupke. Mi smo tražili da pričamo o svemu, nisu hteli, a pošto nisu hteli, u Briselu se o Unesku ne razgovara“, rekao je Vučić za “Sputnjik”.

Na pitanje da li je moguće pitanje južne srpske pokrajine vratiti u Ujedinjene nacije rekao je da je to teško uraditi.

“Postoji jedna vrsta zabune kod nas, u našem narodu, jer ljudi nisu pažljivo pročitali Briselski sporazum. Mnogi su izmišljali po novinama kako smo dužni da ih podržimo u ulasku u svaku organizaciju. To uopšte nije tačno. To je bio jedan od razloga zašto ja nisam želeo da prihvatimo prvobitni predlog Briselskog sporazuma u kojem je pisalo da mi treba da ih podržimo u ulasku u Ujedinjene nacije. Svi ostali ministri, osim Vulina i mene, bili su za to da se to prihvati — i Dačić i Suzana Grubješić i svi ostali koji su tada tamo bili. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir. Onda su došli pritisci, a ja sam rekao da to nećemo da prihvatimo uprkos svemu. Onda su oni to promenili, pa je rečeno da ih nećemo ometati na putu evropskih integracija. A o evropskim integracijama ne odlučujemo mi, odlučuje Brisel. Brisel ih je nagradio Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel će ih nagraditi viznom liberalizacijom, a oni su odustali od onoga što su potpisali, što je za mene zaprepašćujuće…“, dodao je Vučić.

Premijer Srbije je takođe rekao da bi Srbija za spoljnu politiku u izveštaju Evropske komisije dobila peticu, a ne trojku da nije odnosa sa Rusijom.

(Sputnjik)