“Deca izbeglice koja putuju sama moraju biti identifikovana”

Autor S. J. Izvor Južne vesti | NIŠ
https://youtu.be/j6H61dJHYO0

Deci izbeglicama, koja iz ratova sa Bliskog istoka preko Srbije beže bez pratnje odraslih, trebalo bi prema međunarodnim standardima obezbediti besplatnu pravnu pomoć i staratelja, ali se ovde to u velikom broju slučajeva ne dešava.

Jedan od glavnih razloga za to je, kako je u emisiji “15 minuta” rekla profesorka Pravnog fakulteta u Nišu Nevena Petrušić, činjenica da mnoga deca proputuju kroz Srbiju potpuno sama, a da ne budu identifikovana kao takva.

U prvoj polovini 2015. godine 400 do 500 dece se nalazilo u prihvatnim centrima. Deca napuste centre, odu iz Srbije, a da se zapravo ne zna šta je sa njima – kaže Petrušićeva.

Dodaje da je to posebno osetljiva grupa, a da “mi nereagovanjem stvaramo uslove da postanu žrtve trgovine ljudima”, podložni drugim vidovima nasilja ili zlostavljanja, tako da “bi bilo potrebno da nijedno dete ne proputuje Srbijom, a da nije identifikovano”,

Naša sagovornica kaže da se, kada je reč o deci izbeglicama, treba pridržavati međunarodnih standarda prema kojima svako dete, čim uđe na teritoriju Srbije mora da dobije “staratelja koji će se o njemu starati dok mu se ne reguliše status”.

Mnoga deca ne dobijaju tog posebnog staratelja, a on bi morao da detetu obezbedi pravnog savetnika, besplatno zastupanje, ne od trenutka kada se uđe u postupak za dobijanje azila, već od prvog kontakta koji vlasti uspostave sa detetom. Kada deca ne dobiju adekvatnu pomoć, to je dodatni rizik za njih – kaže profesorka Petrušić.

Dodaje da odrasli moraju decu migrante “tretirati kao decu” i njima prilagoditi procedure registracije u prihvatnim centrima.

O tome na koji se način deci treba pristupiti u vreme izbegličke krize, koju profesorka Petrušić naziva velikom seobom naroda, i da li je Srbija svesna ozbiljnosti situacije pogledajte u emisiji “15 minuta”.