Iz gradskog budžeta za lekove stanovnika “Crvene zvezde”

Autor S. J. Izvor Južne vesti | NIŠ
Naselje-Crvena-zvezda.jpg

Oko 90 odsto stanovnika Crvene zvezde korisnici su socijalne pomoći; foto: JV

Zato što skoro polovina stanovnika niškog romskog naselja Crvena zvezda boluje od hroničnih bolesti, a nema dovoljno novca za lečenje, studenti medicinskih usmerenja iz Udruženja romskih studenata traže da se iz gradskog budžeta izdvoji novac za lekove koji se ne izdaju na recept.

Kako kažu ovi studenti, stanovnici Crvene zvezde zbog ekstremno loših životnih uslova najčešće boluju od kardiovaskularnih i bolesti disajnih organa, a da su osim toga i u lošem materijalnom stanju govori činjenica da 90 odsto njih koriste socijalnu pomoć.

Participacija za lekove sa „negativne liste“ propisane od strane Ministarstva zdravlja je obavezna. Hronični bolesnici, korisnici socijalne pomoći iz Crvene zvezde koji primaju izmedju 5.500 i 10.000 dinara mesečno ne mogu da izdvajaju izmedju 2.000 i 4.000 dinara mesečno za lekove zbog čega veoma rano umiru i nekvalitetno žive – kažu studenti.

Pozivaju se na Član 68. Ustava Srbije koji svim građanima garantuje pravo na zaštitu zdravlja i traže da se iz gradskog budžeta za 2016. godinu za nabavku lekova za lečenje ovih ljudi izdvoji 600.000 dinara.

Nakon što u subotu 14. novembra u 12 sati ispred Skupštine Grada izvedu protestni performans takav zahtev predaće na njenoj pisarnici.

Inicijativu studenata podržale su nevladine organizacije, Centar za socijalni rad i nekoliko profesora Medicinskog fakulteta u Nišu.