RUSKA TELEVIZIJA žestoko napala Vučića

Serbian PM Vucic meets Kosovo Serbs during Orthodox New Year visit to village of Pasjane, in Kosovo
Ruska državna televizija “Rusija danas” (RT) proteklih dana žestoko je napadala Aleksandra Vučića i Vladu Srbije.

Šta su govorili na ruskoj televiziji

Da, Ovaj Toni Bler – “mi ne bombardujemo Srbiju da bismo osvojili nove teritorije, već iz humanitarnih razloga“ – biće savetnik srpskog premijera Aleksandra Vučića (voditeljka RT-a)

Mislim da je ovo još jedan u nizu pokušaja političkog samoubistava Aleksandra Vučića, i iskreno se nadam se da će ovaj put i uspeti. Jedini mogući i logičan zaključak je da je Vlada Srbije marionetska vlada. (Višeslav Simić, profesor geopolitike iz Meksika)

Da li je ovo Toni Bler koji želi do kraja da nas uništi ili Bler koji je došao da pokupi ono što je ostalo od ratnog plena? Mislim da je ovo poslednji korak u diskreditaciji Aleksandra Vučića pre nego ga pomere i zamene nekom novom marionetom. (Džon Bosnić, politički konsultant iz SAD)

Ruska televizija je u udarnom terminu za dva dana emitovala dva priloga u kojima se obrušila na Vučića, ne birajući reči kritike zbog saradnje s Blerom.

Optužili su Vučića da je “angažovao za savetnika čoveka koji je bombardovao Srbiju”, a sve su ilustrovali snimcima žrtava, rušenja mostova i gradova po Srbiji tokom NATO agresije.

Vučićeva odluka da sarađuje s Tonijem Blerom, koji je kod građana Srbije do danas ostao omražen zbog agresivnog zagovaranja bombardovanja SRJ, svakako je kontroverzna. Ipak, prema saznanjima “Blica”, rusko nezadovoljstvo Srbijom je mnogo dublje.

Sagovornik “Blica” iz Vlade Srbije kaže da su ovi napadi očekivani upravo zbog vođenja balansirane spoljne politike.

– Rusija ne gleda blagonaklono na pokušaj Srbije da smanji energetsku zavisnost od Moskve, a u isto vreme trpimo velike pritiske SAD zato što ne želimo da uvedemo sankcije Rusima. Paradoks je da je Vučić danas za Rusiju nedovoljno proruski, dok je za SAD nedovoljno proamerički – kaže sagovornik “Blica”.

Moskva se, naime, plaši da se Beograd potpuno okreće Zapadu, a okidač za ovaj medijski napad su dogovori Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena o snabdevanju Srbije američkim gasom.

Takođe, iz EU sve češće stižu poruke da Srbija treba da se ugleda na Uniju i “diversifikuje” snabdevanje energentima, dakle da ne zavisi od Rusa.

U Vladi Srbije upravo u ovome vide razlog za napad iz Rusije.

– Vučiću iz Moskve nikada nisu zamerili to što se konsultovao sa Gerhardom Šrederom, koji je takođe učestvovao u NATO agresiji. Verovatno zbog toga jer je Šreder danas jedan od čelnika rusko-nemačkog gasovoda “Severni tok”.

Verujemo da je razlog ovih napada upravo to što Srbija sada pokušava da pronađe neke druge izvore gasa i tako zaštiti svoje interese – objašnjava naš sagovornik iz Vlade.

Sagovornik “Blica” kaže da su angažovali Blerovu firmu ne da bi ih on savetovao, već da bi uveli model organizacije za koji veruju da je najbolji.

– Želimo da u Vladi primenimo britanski model “deliveri junita”, odnosno timova koji bi bili zaduženi za određene oblasti: infrastrukturu, privatizaciju, direktne strane investicije, poljoprivredu i državnu upravu.

Čak je juče održan prvi sastanak “deliveri junita” kojim je predsedavao Vučić – otkriva naš sagovornik iz Vlade.

Zapadni pritisci

U isto vreme ne popuštaju ni pritisci sa Zapada. „Srbija će jednom morati da odluči između perspektive EU i ruskog prijateljstva“, poručio je juče bivši nemački ministar odbrane Karlo Teodor Gutenberg.

Govoreći o snabdevanju gasom, Gutenberg je istakao da Srbija treba da traži „i druge opcije, a ne da zavisi samo od jednog partnera“.

UPUTNICE:

http://rt.com/uk/233699-tony-blair-advising-serbia/
http://rt.com/op-edge/234147-serbia-blair-prime-minister-uk/
http://rt.com/op-edge/233855-blair-advising-vucic-serbia/

(Blic, Foto: Rojters – Hazir Reka)