Bez niških firmi na forumu u Moskvi

Autor Predrag Blagojević Izvor Južne vesti | NIŠ
moskva

Niški privrednici nisu pozvani u Moskvu; foto: flickr.com/josef.stuefer; CC

Ni dve nedelje nakon velikog “Rusko-srpskog poslovnog foruma” u Moskvi nije jasno zašto među “najvećom i najznačajnijom privrednom delegacijom Srbije”, koju je predvodio premijer Vučić, nije bilo nijednog preduzeća iz Niša.

Ko je i na osnovu kojih kriterijuma odlučivao ko će učestvovati na ovom važnom skupu, kom je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, u Privrednoj komori Srbije nisu želeli da odgovore.

Nije bilo kriterijuma, niti izbora kompanija, koje su učestvovale na forumu – bio je ceo odgovor.

Međutim, na pitanje kako je sastavljen spisak učesnika, stigao je nešto precizniji odgovor.

Kompanije su pozivane zvaničnim pismom i objavom na sajtu Privredne komore Srbije. Prijavljivale su se popunjavanjem Prijavnog lista, po standardnoj proceduri Privredne komore Srbije – rečeno je novinarima u PKS.

pks

PKS: Niko nije pozivan sami su se prijavljivali; Logo

Ipak, ni na ponovljeno pitanje po kom kriterijumu su odabrane one kojima je poziv upućen, nije bilo odgovora.

Poziv privrednicima postavljen je uz najavu događaja – saopšteno je iz PKS.

Podsetimo, u okviru zvanične trodnevne posete državne delegacije Srbije koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić u Moskvi je 27. oktobra održan Rusko-srpski poslovni forum.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Srbije cilj skupa je bio povećanje izvoza iz Srbije u Rusiju, a predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je reč o“najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji naše zemlje u Ruskoj federaciji”.

Od 120 kompanija iz Srbije većina je bila iz Beograda, dok su sa juga bile samo 4 firme – Simpo (Vranje), Tigar (Pirot), Slobodna Zona (Pirot) i Jugoterm (Merošina).


Niški privrednici: Mi nismo značajni?

Predstavnici udruženja privrednika, ali i vlasnici i direktori nekih od najvećih preduzeća, poput “Jumisa”, “Lovo-prometa” i “Resora” burno su reagovali na informaciju da na spisku 120 “odabranih” nema nijedne firme iz Niša.

Ako je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež to najavio kao “najveću i najznačajniju privrednu delegaciju Srbije koja je ikada bila u Rusiji”, da li to znači da nijedna firma iz Niša nije dovoljno značajna? – kaže Dragan Milošević iz Kluba privrednika Niša.

Direktor niškog “Jumisa” Milovan Kocić kaže da je na nedavno održanom sastanku Upravnog odbora Regionalne privredne komore Niš (RPK) sa potpredsednikom Privredne komore Srbije tražio objašnjenje.

On je odgovorio da je to bila priča sa vladom, politikom, da oni nisu kontrolisali stvari – kaže Kocić.

kostic

Kostić kasno saznao; foto: RPK

Predsednik RPK Niš Dragan Kostićkaže da je on u Moskvu išao u ime pirotske “Slobodne zone”, a da je za problem sa niškim privrednicima kasno saznao.

Ja sam za to da niko iz Niša nije pozvan saznao tek kad smo stigli u Moskvu. I ja sam se iznenadio kako su to organizovali bez niških firmi.

Kostić kaže da je RPK Niš protestovala zbog toga i da su se iz Privredne komore Srbje izvinili.


Bez reakcija gradskih vlasti

Ni pune dve nedelje nakon skupa u Moskvi nije bilo javnih reakcija gradonačelnika, niti bilo kog predstavnika gradske vlasti Niša.