Makedonija: Migranti se gomilaju na granici – policija više ne pušta ekonomske migrante

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. novembar 2015.
Nekoliko hiljada izbeglica nalazi se na granici Grčke i Makedonije, nedaleko od grčkog sela Idomeni, nakon što je makedonska policija odlučila da na teritoriju svoje zemlje ne propušta ekonomske izbeglice, koje koriste krizu kako bi pobegli od lošeg životnog standarda u svojim zemljama, već samo one koji su raseljeni zbog rata.

Makedonske vlasti dozvoljavaju prolaz isključivo izbeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok je migrantima drugih nacionalnosti, pre svega iz Afrike,  zabranjen ulazak u Makedoniju.

To je izazvalo revolt ostalih migranata, koji su se okupili sa grčke strane granice i potpuno blokirali granični prelaz u znak protesta.

Makedonija je na ovaj način sledila odluku Srbije, koja je, kao što je “Blic” i najavio, zatvorila granica za ekonomske migrante.

Od prekjuče u Srbiju mogu da uđu samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok će takozvani ekonomski migranti iz Afrike i ostalih zemalja Azije biti vraćeni.

Istu odluku donela je i Slovenija, dok Hrvatska, osim iz tri navedene zemlje, propušta još i migrante iz Palestine. Makedonija ne propušta građane Maroka, Sudana, Liberije, Konga, Šri Lanke i Pakistana.

– U Srbiju iz Makedonije ne mogu da uđu ekonomski migranti, odnosno migranti iz zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji odlučili da ne mogu da uživaju njihovo gostoprimstvo, jer nisu ugroženi ratom. Moramo da zaštitimo zemlju i zato smo primenili recipročne mere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mesta – rekao je ministar rada Aleksandar Vulin.

Makedonija je juče u Đevđeliji na granici sa Grčkom podigla žičanu ogradu dugu kilometar i po. Ograda je podignuta od prvog izbegličkog kampa do vojne karaule “Bogorodica”. Sa druge strane autoputa makedonska vojska sprema teren za ogradu koja treba da bude postavljena u naredna dva dana.

(Blic)