– Migranti će moći da dobiju Dina platne kartice u iznosu od po 5.000 dinara uz pokazivanje potvrde da su prošli kroz naš sistem i novac će potrošiti za sve što im je potrebno – dodao je ministar.

Kako je kazao, zahvaljujući inicijativi i pomoći donatora, biće im omogućene te platne kartice kojima će moći da plaćaju sve potrebne usluge na teritoriji cele Srbije.

– Ovo je više od poklona, 85 miliona dinara kroz 17.000 platnih kartica koje su predviđene. Ne treba zaboraviti i da je Pošta učinila veliki napor da sve bude brzo i na vreme, da se omogući da se ovde u najboljim mogućim uslovima kupe i vozne i autobuske karte, kao na bilo kom drugom platnom mestu u Srbiji – rekao je ministar.

Vulin je dodao da se ti ljudi u “Srbiji osećaju dobro, kao civilizovana ljudska bića o kojima se zaista brine”.

Ministar je u Preševu sa predstavnicima dobrotvorne fondacije Srpske pravoslavne crkve “Čovekoljublje” posetio Privremeni prihvatni centar za migrante.

– Sve je to dokaz koliko se vodi računa i brine ovim ljudima, njihovim potrebama i dostojanstvu. Mi brinemo o njima – poručio je Vulin.

On je kazao da ta dobrotvorna organizacija od početka migrantske krize pomaže državnim organima u svemu, a sve u cilju pomoći migrantima i da je njihov rad i angažovanje dobar pokazatelj svim drugim donatorima. Kako je kazao, platne kartice dobiće osobe sa invaliditetom, porodice sa malom decom do tri godine starosti i stariji od 60 godina.

Vulin je pohvalio i incijativu organizacije “Čovekoljublje” da se ubuduće deo novca na isti način opredeli i socijalno ugroženim stanovnicima Srbije.

– Iste kartice biće podeljene našim socijalno ugroženim stanovnicima. Ne smemo zaboraviti i naše stanovništvo – rekao je Vulin.

On je kazao da će se u novogodišnjoj noći delić prazničnog raspoloženja svakako podeliti i sa migrantima.

– Ovde postoji Unicefov posebni kutak, biće tako i za Novu godinu, svi koji budu ovde te noći osećaće se kao da su u bilo kom delu sveta i pomoćićemo im da bar malo zaborave na brige – rekao je Vulin.

(Tanjug)