Blic: Novim zakonom o javnom redu i miru za pogrdno izražavanje o političaru predviđena kazna do 150.000 dinara

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. januar 2016.
 Drsko ponašanje, pod šta može da se podvede i pogrdno izražavanje o političaru u javnosti, biće kažnjavano i sa 150.000 dinara umesto dosadašnjih 700 dinara.

Ako policija proceni i sud donese odluku da je neko uznemiren zbog uvrede izrečene na račun nekog političara, „brbljivac“ će platiti kaznu i do 1.200 evra. To je predviđeno novim predlogom zakona o javnom redu i miru, koji je u skupštinskoj proceduri. Ovim predlogom neki prekršaji su ukinuti, neki su dodati, a kazne za već postojaće prekršaje su i do 50 puta veće!

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović kaže da je dobro što je u zakon uneta definicija dela koja se sankcionišu, ali se slaže da su neke stvari mogle dodatno da se preciziraju. Na pitanje da li bi pod „nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje“ neko mogao da podvede i, na primer, pogrdno izražavanje o nekom političaru u javnosti, on odgovara da je preduslov za procesuiranje to da neko u javnosti bude time uznemiren.

– Nepristojno ponašanje je ono koje odskače od opšteprihvaćenih društvenih normi, na primer, ako se neko šeta go ulicom. Bezobzirno bi bilo ako bi neko, ignorišući prisustvo drugih ljudi, recimo, urinirao pred njima na ulici – objašnjava Marinović.

Ukinuti su skitničenje kao prekršaj i držanje opasnih životinja poput pasa bez nadzora, što je sadržano u drugim aktima. Vređanje službenog lica više nije krivično delo, već prekršaj koji može biti sankcionisan dvomesečnim zatvorom. Ukoliko, upravljajući dronom ili automobilom na daljinsko upravljanje, ugrozite sigurnost građana ili narušite javni red i mir, možete biti osuđeni i na 60 dana zatvora.

Kada je reč o prostituciji, kazna i dalje sleduje samo onome ko pruža seksualne usluge, a ne i onome ko plaća za seks.

Pored zatvorske kazne, koja umesto dosadašnjih mesec dana, može da traje i do dva meseca, uvedena je i opcija plaćanja novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara.

(Blic)

петак, 15 јануар 2016 20:08
Цвико
За погрдно изражавање о политичару, казна 150.000 дин. У реду а шта ће мо са политичаром који лаже народ у свим варијантама и ситуацијама? Колико њега (политичара) треба казнити? Како народ да смени таквог политичара пре рока тј. пропасти у коју нас води? Господо, вербални деликт је укинут, не заборавите то. Овакав закон је покушај да се очува лепа слика лошег политичара. Ако се закон усвоји, ни једног таквог политичара нећу хвалити, ма колико био добар, па да видимо.
Препоручи коментар:
54
0
петак, 15 јануар 2016 20:09
?
Sta ako – kao u slucaju Srbije – politicka kasta neprekidno i svakodnevno vredja javnost koristeci glasila ?
Препоручи коментар:
49
0
петак, 15 јануар 2016 20:15
Лала
Значи, издајнику не сме да се каже – издајник……је заштићен ко усран голуб!Да ли је погрдно ако Вучића назовем АвАв или УААВАВШта ако шеик скине чалму на улици?Могу ли странци да уринирају у парку у ком нема ВеЦеја?
Препоручи коментар:
48
0
петак, 15 јануар 2016 20:25
за погрдно изражавање о политичару предвиђена казна до 150.000 динара?
а за велеиздају и злоупотребу службеног положаја од стране политичара-
смрта казна стељањем!
Препоручи коментар:
50
0
петак, 15 јануар 2016 20:34
Dragan
Pa ništa. Vređaćemo ih ironijom.
Препоручи коментар:
39
0
петак, 15 јануар 2016 20:45
Као и Уставно начело
О једнакости .
Шта ако политичар узнемири грађанина?
Или, узнемиреност због угрожености нећириличким писмом, од стране новина, тв станица, путоказа, назива улица, угововора, билборда
Препоручи коментар:
35
0
петак, 15 јануар 2016 20:51
Одлично
На питање да ли би под „непристојно, дрско и безобзирно понашање“ неко могао да подведе и, на пример, погрдно изражавање о неком политичару у јавности, он одговара да је предуслов за процесуирање то да неко у јавности буде тиме узнемирен.

Ево ја сам веома узнемирен непристојним, дрским и безобзирним понашањем премијера и министара. Премијер дрско ниподаштава народ стављајући га у положај подређен “лутеранском духу”. То је и непристојно али не тако директно као однос премијера и министара према новинарима и новинаркама. А целокупно њихово понашање је безобзирно јер бљувотине које просипају са говорнице нису ништа мање огавне од “урунирања на улици”.
Има ли још узнемирених па да их тужимо сваки дан? Има ли адвоката који ће такве тужбе подржати? Има ли тужилаца, полицајаца који ће прихватити пријаве?

Препоручи коментар:
39
0
петак, 15 јануар 2016 20:54
Не клепећи нанулама
Овај закон треба назвати ” Вучићев закон” , на друштвеним мрежама он је предмет не само вређања него и ругла , међутим сматрам да су људи у праву што од њега праве циркус, он узрокује својим оксиморонима , лошом глумом итд.
Препоручи коментар:
36
0
петак, 15 јануар 2016 20:59
Јасна
Само ви доносите законе.
Свако кршење закона је корупција.
Законе не може да крши човек који ради у пољу, за машином.
Законе крше искључиво они који их доносе, испада да се на њих не односе.
Непримена закона од стране власти је најтеже кривично дело притив народа и државе.
Да чујемо ко је највећи прекршилац?
Знаш ли народе ко највише крши одн не примењује Законе
1. Уставни суд
2. Влада одн апсолутни господар наших живота
3. Скупштина
И шта, како да их срушимо. Само мочугама, вилама и грабљама. Треба нам Матија Губец!
Препоручи коментар:
32
0
петак, 15 јануар 2016 21:32
Djuka
Kako je krenuo ovaj komprador Vucic, zavidecemo crnackim plemenima iz vremena kad ih je Engleska otvoreno drzala kao kolonije. Njima su drali kozu sa ledja ali im je bar broj rastao i odrzali su svoju kulturu, za razliku od nas gde se dere koza uz razbijanje kulture “velikim pijukom”, a bela kuga podstice raznoraznim nametima. Evo sad i ovaj zakon, kako bi jos vise disciplinovao svoje zemljake, robove, u interesu Zapadnjaka.
Препоручи коментар:
27
0
петак, 15 јануар 2016 21:36
тетреб
Доктор Стефановић је непрестано узнемирен због критика на рачун гувернера Вучића. Да ли ће тричавих 150.000 динара моћи да покрију његову душевну бол и узнемиреност или рату за нову кућу?

Да ли ми, угњетена маса, имамо право да кажемо да смо узнемирени гувернеровом изјавом за Божић на ртв пинк, да су сви пре њега “на власти били кретени”?

Да ли имамо право да будемо узнемирени за свих 150.000 динара изјавом уредника Информера о величини гувернерових урогениталних органа, или најавом државног удара?

Препоручи коментар:
32
0
петак, 15 јануар 2016 21:47
питање
да ли се ово односи на северно-атлантске пријатеље или само на њихове представнике у Србији?
Препоручи коментар:
18
0
петак, 15 јануар 2016 22:11
Sine causa
Plaćanje poreza, glasanje i – ćutanje! Za ostalo nismo potrebni državi, ni vlasti, koja samo što se nije proglasila za božanstvo.Hoće li biti prekršaj i preglasno skandiranje vođi, i kako udesiti da nivo ovacija mase u delirijumu ne prelazi određen broj decibela?
Препоручи коментар:
22
0
петак, 15 јануар 2016 23:29
Бошко
Какве глупости.

Наплатити просијаку који моли за парче хлеба јер га је држава направила бедником казна 5000-30000 динара (да има паре не би молио – да не буде забуне не мислим на организовано просијачење које је криминално удруживање)

Бацање петарди и пуцање је класично кривично дело Угрожавања сигурности више лица и мора да се кажњава обавезно затвором уз одузимање оружја и пиротехничког материјала.

Препоручи коментар:
20
0
субота, 16 јануар 2016 05:23
S.Z.Ž
A za LAGANJE? To se izgleda ne kažnjava? U protiovnom bi Vučić zaglavio dve doživotne , minimum !
Препоручи коментар:
10
0
субота, 16 јануар 2016 06:21
neko
ima mnogo stvari koje mi nisu jasne;

-ima jako mnogo kockarnica-kladionica, loto je u drzavnom vlasnistvu itd; u pitanju je kocka; da li se to kaznjava ?

-mnoge tzv javne institucije i pojedinci (mediji, novinari, pravne institucije, neki bogatiji ljudi, politicari,….) vredjaju, uznemiravaju, obmanjuju ljude, nezakonito se ponasaju, a ima i neustavnih zakona;

– vracaju i proricu nam sudbinu na osnovu neimenovanih ili nepoznatih izvora;

– prethodni komentatori su jos ponesto naveli;

i sta sad ? kako se zamislja da se resi ovakva situacija ? poslednje pitanje jeste pravo pitanje;

Препоручи коментар:
8
0
субота, 16 јануар 2016 08:37
cisto onako
Trebalo bi ovaj zakon prosiriti i na clanove porodice politicara. Ovako mozemo da im psujemo majku, oca, ili da im, ne daj Boze, kazemo da im je brat kriminalac.
Препоручи коментар:
10
0
субота, 16 јануар 2016 09:04
A zvizdanje?
Da li ce kazniti navijace na utakmicama kada zvizde Vucicu?. Kolike bi to pare otisle u budjet?
Препоручи коментар:
8
0
субота, 16 јануар 2016 10:07
Cisto onako
Zakon kao iz srednjeg veka iz vremena Lutera. I vlastelini u srednjem veku bili su normalniji. Ne bi politicar bio prozivan od strane javnosti, pa i uvredljivim povicima da ima ikakav integritet, da ne krsi ustav, zakone, da ne zaposljava prijatelje i rodjake, da nije centar korupcije, da ne laze, nego da posteno radi u interesu gradjana. Takve politicare niko ne vredja, ali njih na zalost u Srbiji ima malo. Onaj ko donosi zakon kojim stiti politicara-kriminalca od opravdane kritike javnosti je saucesnik u kriminalnim delima zbog kojih javnost proziva politicare.
Препоручи коментар:
7
0