Sud: “Treba zapaliti novinare” nije pretnja

Autor M. V. Izvor Južne vesti | NIŠ
490x370-sud-nis-1

Tužilaštvo najavilo žalbu; foto: arhiva JV

Sudija Osnovnog suda u Nišu Miško Radivojević je prosudio da komentar da “treba zapaliti” novinare Južnih vesti, koji je radnik Direkcije za gradski prevoz uputio redakciji, nije pretnja i nepravosnažno ga oslobodio optužbe. Tužilac najavljuje žalbu. 

Aleksandar Stanković, radnik Direkcije, potpisujući se kao “Krle Utoka” kroz komentar na tekst “Novi snimci nameštanja tendera u Nišu” poručio je da su “Južne vesti najveća medijska go*na u Nišu, treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade”.

Nakon što je redakcija podnela krivičnu prijavu, protiv Stankovića je podignuta optužnica.

Međutim, u obrazloženju presude sudija Radivojević je zaključio da se Stanković “samo izrazio na uvredljiv i krajnje nekulturan način, iznoseći nedopustive vrednosne stavove”, ali da nije i pretio.

Okrivljeni niti jednog momenta nije izrazio lične namere za preduzimanjem bilo kakve radnje koje bi ugrozile sigurnost oštećenih. Drugim rečima, samo formulacija “zapaliću da ne postoje osobe koje tamo rade” mogla bi predstavljati radnju izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti – piše u presudi.

Vršilac funkcije javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Saša Đokić kaže daje presuda stigla juče i najavio da će tužilaštvo na nju uložiti žalbu.


Nije hteo da preti, samo je bio revoltiran

U svojoj odbrani pred sudom Stanković je naveo da je bio revoltiran jer je, navodno, nakon objavljivanja teksta poslao nekoliko komentara koji su afirmativno govorili o Direkciji a koji, kako tvrdi, nisu bili objavljeni.

Zbog toga je imao nameru da pošalje komentar sledeće sadržine, a sve u nameri da se na sajtu objave i komentari koje je u toku prethodnog dana slao… Komentar je poslao da bi naterao da objave i komentare koji govore u prilog Direkcije, a ne samo komentare koji su usmereni protiv nje – navodi se u presudi.

U odbrani, koju je sud prihvatio, rečeno je da je ovim “okrivljeni izneo svoje mišljenje o radu medijske kuće, pri čemu nije uputio pretnju da će napasti zaposlene u “Južnim vestima””.

Poslednji komentari:
 • user thumb
  šta znamo mi

  šta je pretnja, tu je naše pravosuđe, familijarizovano i moćno…

  • user thumb
   Mladen Jovanovic

   Da je u tom istom komentaru umesto Juznih vesti pisalo SNS ili Aleksandar Vucic, bio bi proglasen pokusaj drzavnog udara, a ovaj bi tesko izasao iz zatvora skoro. Toliko o nezavisnosti sudstva.

   • user thumb
    Dragan

    Ništa me nečudi, u mom slučaju sudija donese presudu protiv mene i ubryo nakon toga ode u invalidsku penziju kao mentalno bolesna, ja se žalim višem sudu oni prebace na apelacioni koji je potvrdio presudu. U julu napišemo žalbu Ustavnom i Kasacionom sudu ali je ona prosledjena tek u NOVEMBRU kad sam tražio prijem kod predsednika suda. Naravoucenije ,,Ko ima svoga ima i Boga,,

    • user thumb
     Max Vespertine

     Ma jok, to je laskanje novinarima, i briga za to kako ce Juzne vesti prebroditi grejnu sezonu. Da zivimo u drzavi po Monti Pajtonovcima, bolje bi smo prosli.

     • user thumb
      El torrero

      Ovaj sudija kao da je inkvizitor!
      “Spalite ih , pa posteno da im sudimo” !
      Sudija je , izgleda iz Espanje, jer mu je pravda , ko “shpanska sela ”