PACKE ROGOZINA Kako je ruski vicepremijer gurnuo “prst u oko” zvaničnom Beogradu

Vicepremijer Dmitrij Rogozin prvi je ruski zvaničnik koji je javno izgovorio da Rusija zapravo ne želi Srbiju u EU.

Dmitrij Rogozin i Aleksandar Vučić

Foto: Z. Žestić / TanjugDmitrij Rogozin i Aleksandar Vučić

Iako se iz Moskve do sada nebrojano puta čulo da Rusija daje punu podršku članstvu Srbije u EU, Rogozin je prilikom posete Beogradu „skinuo rukavice“ i upozorio „Srbiju da treba da bude oprezna u usklađivanju spoljne politike sa EU kako joj se ne bi desilo da se žene plaše da izađu na ulicu zbog migranata“.

Uz to je poručio da je briselska birokratija gora i od sovjetske i da pravila života u EU uništavaju nacionalni identitet.

Prst u oko

Prst u oko zvaničnom Beogradu gurnuo je i susretom sa liderom SRS-a Vojislavom Šešeljem, inače haškim optuženikom. Način na koji je izrekao ocene o evropskom putu Srbije, kao i poseta Šešelju, Srbija, koja ima jasnu evropsku politiku, sigurno nije zaslužila.rz

Gost iz Rusije pri srdačnom susretu s Vojislavom Šešeljom

Foto: Facebook / FacebookGost iz Rusije pri srdačnom susretu s Vojislavom Šešeljom

Činjenica je da je Srbija odolela neformalnim pritiscima Brisela da se priključi sankcijama Rusiji da se trudi da produbi saradnju i da uvek ističe prijateljske odnose sa Rusijom.

Na pitanje da li izjave Rogozina mogu da ugroze evropske integracije, ministarka Jadranka Joksimović kaže za „Blic“ da je „Vlada jasno definisala i više puta ponovila da je najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u EU“.

– Verujem da naši evropski partneri prepoznaju trud i rad koji Vlada i građani koji podržavaju Vladu u velikom procentu ulažu u sprovođenje reformi, ali i obaveze iz evropske agende koje idu kroz etape procesa pridruživanja. Mi istovremeno nastojimo i da održimo dobre ekonomske i političke odnose sa Ruskom Federacijom, ali mislim da nema sumnje da je naš prioritet put ka EU – kaže Joksimovićeva.

Jadranka Joksimović

Foto: Z. Žestić / TanjugJadranka Joksimović

Međutim, rezigniranost zbog ponašanja Rogozina videla se u izjavi predsednika Tomislava Nikolića, koji je za „Blic“ kazao da on nikada u Rusiji nije razgovarao sa opozicijom.

NATO

Uzrok za ovako eksplozivnu izjavu Rogozina, kao i njegovo više nego srdačno druženje sa Šešeljem, treba tražiti u činjenici da je Crna Gora nedavno dobila poziv za učlanjenje u NATO.

Sam Rogozin ni u jednom od govora u Beogradu nije propustio da pomene NATO. Nesumnjivo je da je Rusiji interes da utvrdi svoje pozicije na Balkanu. U tome joj, ako je suditi po izjavi Rogozina, ne pomaže jasna opredeljenost Srbije ka Briselu, koju kontinuirano sprovodi.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže da zvanična ruska politika uvek daje podršku zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU, ali se iz ovakvih izjava jasno vidi da ne postoji oduševljenje Rusije ovom idejom.

– Naime, pozivnica koju je Crna Gora dobila za NATO bila je okidač oštrije politike Rusije na zapadnom Balkanu. Rusija sada gleda da širenje Alijanse zaustavi gde je moguće, odnosno tamo gde nema konsenzusa o NATO, a u Srbiji ga svakako nema – kaže Joksimovićeva.

Zorana Mihajlović

Foto: Sava Radovanović / TanjugZorana Mihajlović

Rogozin nek vodi računa o Rusiji

– Da li Srbiji može da se dogodi scenario na koji Rogozin podseća ili koji prognozira? Mislim da on treba da vodi računa o svojoj državi, a mi ćemo o našoj – poručila je juče potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, odgovarajući ruskom vicepremijeru, koji je upozorio Srbiju na opasnosti evropskog puta.

Blic