Udruženje sindikata penzionera Srbije: Koga štiti predsednik Vlade Srbije?

PDF Štampa El. pošta
utorak, 19. januar 2016.
Reagovanje na odluku Skupštine Srbije da ne formira anketni odbor

Udruženje sindikata penzionera Srbije upućuje najoštriji protest predsednici Skupštine Srbije, gospođi Maji Gojković i predsedniku Vlade Srbije,  gospodinu Aleksandru Vučiću – U Srbiji u kojoj je u proteklih 30 godina sve sistematski razarano, penzioneri traže istinu – kako su trošeni njihovi novci  koje su ulagali u PIO

Fond. – Premijer ne dozvoljava. – Zašto?

Skoro dva meseca, zapravo od početka novembra ove godine, traju aktivnosti Udruženja sindikata penzionera Srbije, na inicijativi da se u Skupštini Srbije formira anketni odbor, sa ciljem da preispita poslovanje PIO Fonda u proteklih dvadeset pet godina i da se popiše   sva imovina Penzionog fonda i tačno utvrdi čime sve Fond raspolaže.

Penzioneri verovatno nikad ne bi pred Narodnu Skupštinu postavili tako krupne i teške zahteve, kao što je formiranje anketnog odbora, da nas izjave predstavnika Vlade Srbije u poslednjih godinu dana nisu toliko pogodile, potresle, ponizile, da smo se osetili krivim za sve teškoće Srbije, za finansijsku krizu, za nemaštinu, za opljačkane i razorene fabrike, za urušenu poljoprivredu, za pokradene fondove, za nezaposlenost, krivi što nas ima toliko a ne bar upola manje. Krivi što smo živi.

Smatramo da nismo krivci za ovako tešku situaciju u Srbiji, već smo obespravljene žrtve, nepravedno okrivljeni da nas ima toliko mnogo da jedan zaposleni mora da radi za jednog penzionera, pitamo se usput ko je kriv što je tako malo zaposlenih. Suprotstavljamo se htenju Vlade Srbije da izvrši lapot nad nama i zaključujemo da je istina najbolji i najsigurniji temelj za zdravu, naprednu, uspešnu i sigurnu Srbiju.

U dogovoru sa poslaniima Skupštine, inicijativu je podneo narodni poslanik prof. dr Janko Veselinović – Pokret za preokret. Predsednica Skupštine gospođa Maja Gojković, prosledila je inicijativu Vladi Srbije na mišljenje, a predsednik Vlade Aleksandar Vučić je presudio:

“Predlaže se Narodnoj skupštini da ne prihvati predlog odluke”.

A sada se postavlja logično pitanje: Zašto je u Srbiji zabranjena istina?

U mišljenju koje je predsednik Vlade Srbije poslao poslanicima Skupštine Srbije, na početku treće strane, izložen je stav da je u periodu krize tokom devedesetih godina iz PIO Fonda novac trošen nenamenski, da je ta praksa nastavljena i kasnije i da je pored drugih faktora koji su uticali na likvidnost PIO Fonda, upravo to dovelo do sadašnjeg stanja, u kome država mora iz budžeta da dotira PIO Fondu značajnu sumu da bi Fond bio likvidan.

I gde smo sad? Zloupotreba je bilo, ali ne treba da istražujemo gde se prelio novac koji su milioni ljudi uplaćivali u PIO Fond.

Da li se prelio u nečije džepove, da li je njime vršena privatizacija srpskih preduzeća i finansirani vlasnici krupnog kapitala, da bi svoj kapital još malo ukrupnili a PIO Fond usitnili.

Iskustveno gledano, ne postoji mnogo situacija kada se ne dozvoljava istini da ugleda svetlost dana. To se najčešće dešava kada su akteri određenog događaja još živi i moćni. Ili kada i aktuelna vlast koristi iste ili slične metode zloupotrebe Fonda i nenamenski troši novac iz njega.

I zato je možda bolje sve to zaliti tamom, zacementirati  a možda i uništiti verovatno malobrojne pisane dokaze.

Čemu onda priča o borbi protiv korupcije, gospodine Vučiću?

Čemu priča o borbi protiv svih vrsta kriminala, ako je danas reč ISTINA najteža srpska reč?

Mi protestujemo. Najoštrije.

Tražimo istinu, gospodine Vučiću.

Pozivamo vas da preporučite narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini da formiraju anketni odbor.

Pozivamo vas da pustite bauk istine na svetlost dana.

Ako vi to ne uradite – ko će?

Za nas, penzionere, građane Srbije, nema drugog puta – samo istina!

Izvršni odbor USPS

(NSPM)

еформирани лапот
Супротстављамо се хтењу Владе Србије да изврши лапот над нама
..
Ова вам је стварно добра.
Можда би требало прво да затражите мишљење од првог пензионера Србије,окрњене династије Кркобабић.
Синдикати су замрзли своје функције,чак има индиција да су скренули(с пута).
Неки подржавају владу”јер има превише запослених”?!(Телеком).
Одговор најкраћи на ваше питање:
“кога штити председник владе Србије”био би:
највеће пријатеље радника и пензионера,КРУПНИ КАПИТАЛ,који га доведе и постави ту где јесте.
Они то сад зову РЕФОРМЕ!?
н.
Препоручи коментар:
26
0
уторак, 19 јануар 2016 09:46
Jelena
Udruzenje sindikata penzionera Srbije posle ovog protesta,ako je iskreno, treba da pozove sve penzionere da ne glasaju za SNS,PUPS,SPS i sve one koji su opljackali penzije ljudima protivno svim zakonima po kojima su i ostvarivali i zaradjivali svoje penzije .Dalje obavestite javnost dokle se stiglo sa podnosenjem tuzbe u Strazburu zbog otimacine jer u Srbiji Ustavni sud je fikus vucicev.
Препоручи коментар:
32
1
уторак, 19 јануар 2016 09:54
Цвико
Ја сам млад пензионер, не знам да постоји “синдикат” пензионера? Због (не)активности синдиката који ме је штитито по основу Веберовог формализма, остао сам без десетак година радног стажа. Какве сам среће захваљујући овом пензионерском синдикату остаћу и без ове умањене пензије. Зато хвала али у ту “пензиону машину” не улазим.
Препоручи коментар:
10
4
уторак, 19 јануар 2016 10:41
Milos
Tacno je da su sredstva koja su ulagana u penzioni fond potrosena za vreme sankcija 90-ih, a i pre. Cinjenica je, medjutim, da drzava sredstvima koja prikupi od PDV, akciza ko zna cega, dotira pen, zioni fond u iznosu od 2 milijarde evra godisnje, sto cini oko 40-45% novca potrebnog za isplatu penzija. Ovo znaci da je u prethodnih 10 godina drzava upumpala 20 milijardi evra u penzioni fond, a da ce u narednih 10 godina upumati jos 20 milijardi evra, posto se otvaranje novih radnih mesta moze smatrati naucnom fantastikom. Drzava mora da hitno preracuna da li jos uvek duguje pezionom fondu ili je obrnuto. Mi ne mozemo da dozvolimo da se pojedinim penzionerima isplacuju masne penzije od preko 50000 dinara,nekima i 30-40 godina, jer su penzionisani kao pedesetogodisnjaci! Oni su penzionisani uzimajuci u obzir 10 najboljih godina, sto je potpuna perverzija sistema PAYG koji postoji. Pre ovoga treba ODUZETI penzije ljudima koji su na prevaru potpuno zdravi dobili invalidske penzije.
Препоручи коментар:
4
8
уторак, 19 јануар 2016 10:48
Milos, nastavak
Kada su pre nekoliko godina smanjivane plate zaposlenima u javnom sektoru, granica od koje se polazilo je bila 60000 dinara. Naravno, penzionerima koji imaju penzije preko 60000 dinara ni dinar nije uzet, pod izgovorom da ih nema mnogo. Neko se zainteresovao i saznao da ih ima 38000!! Neka mi neko odgovori da li je ugrozeniji neko ko ima 35 godina, dvoje dece i kredit za stan, ili neko ko ima 75 godina i besplatno dobijen stan. Mislim da jedan od retkih dobrih poteza koji je ova vlada povukla smanjenje penzija vecih od 30000 (ili 25000, nisam siguran), zato sto prosto nema novca za isplatu vecih penzija i pored 2 milijarde evra koje odvajamo godisnje za dotaciju penzionom fondu. U svakom slucaju najnize penzije ne treba smanjivati ni u kom slucaju.
Препоручи коментар:
4
10
уторак, 19 јануар 2016 11:16
Бошко
Сматрамо да нисмо кривци за овако тешку ситуацију у Србији, већ смо обесправљене жртве, неправедно окривљени да нас има толико много да један запослени мора да ради за једног пензионера, питамо се успут ко је крив што је тако мало запослених.

А који је “спољни непријатељ” крив што нисте реаговали на

– окупацију од 1944 до сада,
– устав из 1974 године,
– ООУРизацију када је почено лажно бирократско запошљавање у току које је уништена и опљачкана привреда те у суштини пола пензионера никада није ни зарадила пензију радећи у измишљеној бирократији
– пљачку привреде током 80тих од муслимана, словенаца, “либерализацију” током које су словенци и хрвати опљачкали 85% девизних резерви
– гласање задњих 25 година?

Препоручи коментар:
7
8
уторак, 19 јануар 2016 11:32
Banditski brlog
…криви што нас има толико а не бар упола мање…

Penzionera ima mnogo, a to je posledica egzodusa Srba iz RSK, RS, Kosova. A zna se ko je tome doprineo. E pa ista ova politička bagra koja je i danas na vlasti. Zahvaljujući njima dobili smo da svi Srbi (pa prema tome i penzioneri) žive u jednoj državi, a to će reći u bednoj, osiromašenoj i “skraćenoj” Srbiji!

Препоручи коментар:
13
1
уторак, 19 јануар 2016 11:57
Јасно је КОГА штити Вучић
Све је то мафија, а Вучић се годинама борио да постане део те мафије, наравно, путем власти, и успео је. Сада Вучић ради за себе и своје са позиција премијера “владе Србије”.
У Србији је остварено, све уз помоћ “демократског” УСА НАТО ЕУ Запада:
МАФИЈА ИМА СВОЈУ ДРЖАВУ!

Прича о борби против корупције и криминала, и тајкуна, прича о реформама – све су то ЛАЖОВСКЕ ПРИЧЕ ЗА ПОРОБЉЕНЕ!

Препоручи коментар:
15
0
уторак, 19 јануар 2016 12:05
koba
А сада се поставља логично питање: Зашто је у Србији забрањена истина?
Zato što je u Srbiji sve zasnovano na lažima i obećanjima u smislu “ne krepaj magarče do zelene trave”.
Pamti li neko sva ona obećanja koja je AV dao narodu?
Teško, jer toliko toga ima da ih se i Premijer više ne seća.
A šta je od tih silnih obećanja ispunio? Ništa, ako se izuzme ono da neće praviti ograde na granicama Srbije u cilju sprečavanja dotoka migranata.
Pa kako bi Premijer raspolagao budžetom kao da se radi o njegovom ličnom buđelaru, ako istina ne bi bila zabranjena?
Mora čovek da pokloni 5 miliona evra Srebrenici iz zahvalnosti što su ga odalamili kamenom kad im je činio vizitu i još im godišnje uplaćuje (iz budžeta Srbije, odakle bi drugo) za stimulaciju nataliteta i ako je njegova Stradija po pitanju priraštaja prva u svetu (al od pozadi).
Bar smo po nečemu lideri i ne samo u regionu.
Препоручи коментар:
12
0
уторак, 19 јануар 2016 12:10
Vera Nastasovic
Konačno pravo pitanje, doduše postavljeno sa velikim zakašnjenjem.
Svaki svestan građanin treba sve oko sebe da informiše da premijer ne dozvoljava da se sazna istina kako su trošena sredstva iz PIO Fonda, pa da vidimo da li će neko normalan za njega da glasa!
Препоручи коментар:
10
0
уторак, 19 јануар 2016 13:09
раја
За Милоша- Вероватно имаш још доста до пензије па причаш твоју причу. Када одеш у пензију ричаћеш другу. А тај буџет ваљда пуне и пензионери порезима, акцизама. Испаде да улажу само запослени, а пензионери га арче.
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 19 јануар 2016 14:32
Шта хоћете сад, зајваљујући пензионерима и Вучић и Кркобабић су ту где јесу. На следећим изборима прст на чело и гласајте здраворазумски, за било ког другог само против овакве власти. Или, што би било боље, уопште не гласајте.
Препоручи коментар:
4
1