BIA, MUP i Tuzilastvo u ZAVERI PROTIV Telepromptera

Kako je BIA hakovala Teleprompter, a MUP zataškao kriminal

8

Za koji mesec navršava se tačno godinu dana otkako je izvršen brutalani hakerski napad na portal Teleprompter.rs. Ministarstvo unutrašnjih poslova zataškalo je kriminalno hakovanje Telepromptera koje je izvela BIA. 

Piše: Danilo Redžepović, glavni i odgovorni urednik Telepromptera

Uskoro se navršava tačno godinu dana otkako je izvršen brutalni hakerski napad na portal Teleprompter.rs. Hakovana su i obrisana četiri Gmail naloga, Jutjub kanal, hakovan je moj privatni Fejsbuk nalog, promenjena je šifra i imejl adresa, Fejsbuk stranica Telepromptera stavljena je na brisanje, hakovan je Tviter profil Telepromptera, obrisani su svi fajlovi sa servera, promenjena je šifra za pristup serverima, a domen “teleprompter.rs” preusmeren je na nekakav kosovski sajt u nadi da će neko poverovati da su nekakvi albanski hakeri izvršili hakovanje.

Ćutao sam skoro godinu dana o detaljima oko hakerskog napada na Teleprompter jer su me inspektori iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal zamolili da ništa ne objavljem jer je istraga u toku. To je bilo u aprilu prošle godine. Mislio sam da će istraga doneti konkretne rezultate.

Nedavno sam saznao da je istraga u potpunosti stopirana i da je slučaj hakovanja Telepromptera završio u fioci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Javio se načelnik VTK

Iako sam na samom početku saopštio da se neću obraćati policiji povodom hakovanja sajta zbog ubeđenja da ništa neće uraditi, javio mi se imejlom načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Saša Živanović. Obavestio sam ga da sumnjam da će policija do kraja istražiti slučaj hakovanja.

Sugestivno me je uverio da će MUP učiniti sve kako bi došli do počinilaca krivičnog dela. Poverovao sam mu i pristao da razgovaram sa inspektorima.

Prvi razgovor sa inspektorom

Posle prepiske sa Živanovićem, kontaktirao me je jedan inspektor iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal i pozvao da dođem na razgovor. Pošto zbog obaveza nisam mogao da ode do Beograda, došao je on do Novog Sada.

Razgovarali smo u centrali MUP-a u Novom Sadu u Bulevaru oslobođenja. Sa inspektorom iz VTK došao je i neko iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pošto je istraga pokrenuta po službenoj dužnosti.

Inspektor me je obavestio da je dobar deo istrage već završio, imajući u vidu to sam posle hakovanja odmah objavio sve IP adrese i brojeve telefona preko kojih je izvršeno hakovanje. Obavestio me je da je od suda dobio nalog da mu se dostave podaci o vlasnicima dve IP adrese sa kojih je izvršeno hakovanje.

Jedna IP adresa pripadala je Telekomu, a druga SBB-u. Kako je rekao, Telekom je odmah postupio po sudskoj naredbi i MUP-u dostavio tražene podatke o vlasniku IP adresi. Međutim, problem je nastao kada je SBB odbio da postupi po sudskoj naredbi. Da, privatna firma odbila je da MUP-u dostavi podatke o jednoj IP adresi na osnovu sudskog naloga.

Vlasnici SBB-ove IP adrese su vrlo interesantni.

Inspektor me je obavestio da je hakovanje izvršeno sa Novog Beograda sa parkinga jednog kafića koji se nalazi u blizini upravne zgrade “Delte”. Rekao mi je da je prikupio snimke sigurnosnih kamera sa obližnjih zgrada i ustanovio da se na dan hakovanja jedan automobil u ranim jutarnjim časovima parkirao na parking tog kafića.

To je bilo čudno, kako mi je rekao inspektor, jer radno vreme kafića počinje tek od devet časova, a hakovanje je izvršeno u sedam ujutro.

Inspektor me je obavestio da je grupa ljudi iz tog automobila svoje računara prikačila na bežični internet kafića i tako izvršila hakovanje Telepromptera. Mislili su da će inspektori ustanoviti da je bilo ko od gostiju kafića mogao da izvrši hakovanje. Međutim, nisu obratili pažnju na radno vreme kafića.

Inspektor mi je zatim rekao da je pronašao i vlasnika broja telefona koji je bio korišćen za hakovanje. Broj pripada jednoj radnici u Telekomu koja na svom imenu ima desetine brojeva. Broj telefona koji je služio za hakovanje korišećen je, kako mi je rečeno, svega nekoliko puta u 2015. godini, a najviše pre hakovanja.

Čak mi je pokazao i fotografiju modela telefona.

Zatim mi je inspektor dao da pogledam fotografije četiri lica – tri muškarca i jedna žena. Pitao me je da li ih prepoznajem. Odgovorio sam da mi nijedna osoba sa fotografija nije poznata. Rečeno mi je da su to osobe za koje se sumnja da su direktno učestvovale u hakovanju sajta iz automobila.

Inspektor me je obavestio da će sve nalaze proslediti tužilaštvu na dalje postupanje i da se spremim za svedočenje na sudu. Zamolio me je da ništa ne objavljujem povodom detalja iz istrage dok ne obavi informativne razgovore sa osumnjičenima za hakovanje Telepromptera.

Ignorisali pozive

Sa inspektorom sam posle razgovora u zgradi MUP-a u Novom Sadu kontaktirao još samo jednom i to preko imejla. Pisao sam mu posle nekoliko meseci jer me je interesovalo kako napreduje istraga. Nije mi odgovorio.

Na saslušanju u Beogradu povodom afere “Prisluškivanje” pitao sam tužioca Branka Stamenkovića, koji je tada bio posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, šta se dešava sa istragom. Stamenković, inače Vučićev čovek, rekao mi je da istragu ne može da komentariše i obavestio me da se obratim MUP-u na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ukoliko želim odgovore.

Branko Stamenković

To sam shvatio kao diplomatski odgovor da mi ništa po tom pitanju neće reći, pa čak i da se pozovem na Zakon.

Umešanost BIA

U razgovoru sa jednim saradnikom BIA, koji se dogodio pre nekoliko meseci, saznao sam da je BIA direktno učestvovala u hakovanju Telepromptera. Nije mi ponudio više informacija, jer ni on nije znao više detalja. Znao je samo da je hakerski napad izvršen preko BIA.

Odlučio sam tu informaciju da ne objavljujem pošto sam navode morao da proverim kod nekoga iz MUP-a, imajući u vidu to da su oni vodili istragu.

Stupio sam u kontakt sa jednom osobom iz MUP-a koja mi je objasnila šta se dešavalo iza zatvorenih vrata MUP-a oko hakovanja Telepromptera.

Ta osoba mi je takođe potvrdila da je BIA izvršila hakovanje Telepromptera. Rečeno mi je da je SBB-ova IP adresa, čije je vlasnike SBB krio suprotno naredbi suda, pripadala BIA. Saznao sam da BIA preko SBB-a koristi dosta IP adresa.

Takođe mi je rečeno da je inspektor koji je vodio istragu otkrio da svi putevi vode do BIA. Sačinio je izveštaj s namerom da ga prosledi tužilaštvu.

Kada je ozloglašena sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović saznala šta je zapravo inspektor napisao u svom izveštaju, stavila ga je na izmišljeno radno mesto “analiza rizike” kako bi dobio otkaz. Na insistiranje policijskih sindikata i kolega iz MUP-a, inspektor je, na sreću, vraćen na svoje prvobitno radno mesto.

Dijana Hrkalović

Kako stvari stoje, izveštaj inspektora nikada nije stigao do tužilaštva.

Inače, Hrkalovićeva, koja je ranije radila u BIA, imala je, kako se čini, obavezu da zataška kriminal svojih kolega iz BIA.

Saznao sam i da je jedan član Srpske napredne stranke, kog je Vučić lično zaposlio u MTS, direktno učestvovao u presretanju mojih SMS poruka u kojima su se nalazili verifikacioni kodovi Gugla kada sam pokušavao da povratim hakovane Gmail naloge.

Reč je o Vukašinu Drubnjaku. O njemu sam pisao za vreme vaterpolo finala kao o jednom članu Internet tima SNS-a koji je preko stranke od MTS-a dobio ulaznice za vaterpolo finale. Znao sam da ga je Vučić lično zaposlio u MTS, što sam ranije i objavio, ali nisam znao zbog čega je on toliko poseban.

U međuvremenu sam saznao da je Vukašin Drobnjak Vučićeva osoba od poverenja koja u svakom trenutku po naređenju može da presretne nečije SMS poruke!

Vukašin Drobnjak

Tako je hakovan Teleprompter.

Stručnjaci iz “Share fondacije”, koji su radili sa mnom na utvrđivanju činjeničnog stanja oko hakovanja i zatim podneli krivičnu prijavu protiv NN lica, saglasni su da hakovanje Telepromptera predstavlja presedan. Kažu da se malo ko može zaštiti od takvih brutalnih hakerskih napada.

Svim nezavisnim internet portalima koji kritikuju vlast ništa drugo ne preostaje nego da redovno čuvaju kopije kompletnog sajta i da primene sve moguće zaštitne mere na svojim imejl nalozima i nalozima na društvenim mrežama.

Svi možemo samo da se nadamo da Aleksandar Vučić zbog nekog teksta neće ponovo poludeti i angažovati BIA, MUP i Telekom da obrišu jedan internet portal.

Ne zna se ko je bedniji – BIA koja troši svoje vreme i resurse na hakovanje jednog sajta ili šizofreni Aleksandar Vučić koji nije mogao da podnese curenje podataka o njegovoj bot mašineriji.

BIA hakovanje Telepromptera može slobodno da uvrsti na spisak “za malo uspešno obavljenih špijunskih operacija”.

Član SNS-a Aleksandar Đorđević, inače, blizak prijatelj Vučićevog kuma Nikole Petrovića, koji je kao advokat bio zakonski zastupnik njegovih fantomskih of-šor kompanija, kontroliše BIA.

Aleksandar Đorđević i Nikola Petrović

Upravu kriminalističke policije, pod koju potpada Odeljenje za visokotehnološki kriminal, kontroliše u potpunosti Dijana Hrkalović, dok u MTS-u radi Vučićev čovek od poverenja koji je zadužen za presretanje SMS poruka. Sad je jasno zašto je Vukašin Drobnjak bio jedan od retkih koji je držao trofej vaterpolo reprezentativaca i koji se posle pobede pojavio na balkonu Skupštine Grada Beograda umesto matematičara koji su osvojili zlatne medalje!

Da li građani Srbije uopšte imaju šansu da se zaštite od ove kriminalne mreže? Kako stvari stoje, svi smo mi potencijalne žrtve sopstvene države!

– Danilo Redžepović, glavni i odgovorni urednik portala Teleprompter.rs

 • svaka cast sto si sve napisao!

  Meni je od prvog trenutka bilo jasno kako su to izveli: jednostavno su zahtevali da ti Google, Facebook… posalje na SMS sigurnosni kod koji bi SAMO TI trebao da vidis ali ga je BIA preslela direktno u Telekomu, Telenoru, Vipu…

  Ja godinu dana unazad svima koje znam obavezno ispricam na sta je spremna ‘nasa’ drzava, kako su iskoristili telekom da hakuju tvoj sajt i kako rade bukvalno sta hoce! Kao na divljem zapadu!

  Ali sve ima svoj kraj… ja sam se postarao da u mojoj okolini NIKO ne glasa za govna iz SNSa.

 • Slika profila

  Pogledajte psiha, samokrunisanog karalja, svih kraljeva, okruzenog ovom ropskom marvom, koja ce se sutra pariti i radjati jos goru marvu… psiho naslucuje blisku opasnost, sluzi se zooloskim nacelom agresije, ali se ne miri sa realnoscu da je predstava za njega zavrsena !!! Gospodine Redzepovic, poslednjih nekoliko dana, kada otvarim portal TP, pojavljuje se ” Server not found ” ali i pored toga, bez problema ja citam i komentarisem. S obzirom da se u ovo ne razumem, samo mogu da logicno naslutim da i dalje, hvala Bogu bez uspeha, pokusavaju da hakuju TP. Samo napred!!!! Puno Vas pozdravljam.

 • Slika profila

  Ako su u autu bile dve muske osobe i jedna zenska, onda je BIA 100%. Oni se tako krecu kad su na zadatku. Sto se tice prsretanja poruke, i to je od samog pocetka jasno, poruka je morala biti presretnuta, preusmerena na neki drugi broj, da bi taj koji je hakovao sajt dosao do nje, a ko drugi to moze, nego drzava ili neko ko radi u telekomu. Inspektor, castan covek, nadrljao samo zato sto je radio svoj posao.

 • Slika profila

  Gospodine Redžepoviću, neka ste vi objavili sve ove informacije.To nama koji Vas pratimo na portalu dođe kao da je istraga završena i počinioci otkriveni.To je nama dovoljno a njima će izgleda biti previše.Najveća kazna za tu vrstu ljigavaca je što ćete i dalje raditi na razotkrivanju njihovih prljavih poslova koji štete i građanima i državi i neka premijer opet lomi jezik prilikom izgovaranja imena portala Teleprompter.Svaka Vam čast , puna podrška i piči sve redom.

 • Slika profila

  Meni je fascinantno da u Odeljenju za Visoko Tehnoloski Krimilan rade toliki imbecili.
  Budaletine sa neograničenim resursima presretanja internet i telefonskog saobraćaja nemaju osnovno poznavanje funcionisanja web hostinga.

  Toliko truda su uložili a nisu uradili ništa.

  A, da. Setih se da su im sajt hakovali klinci pošto im je login bil admin admin.

  Stiče se utisak da je na čelu OVTK-a Zoran Babić!

  • Slika profila

   A meni je fascinantno što uopšte narod podržava ovu lopinu,lažova,kriminalca itd. Vučića!?
   Nije čudo što ko može beži iz Srbije!!
   Nikad neće ovde biti reda,prvo narod treba naučiti pameti pa onda će i političari paziti šta rade!!
   100% istina:
   Kakav narod takva i vlast!!!

  • Slika profila

   nemojte ih potcenjivati.. to sa glupim lozinkama je bilo na pocetku
   a sada, ako nesto ne urade ili su neefikasni, to nije zato sto ne znaju i ne mogu
   to je SAMO ZATO STO NECE

   • Slika profila

    Slazem se, JEBE IM SE sto ih hvataju u lazi, jer su se vec toliko namnozili slucajevi da vise niko na svetu ne moze da popamti sve afere. Za njihovu publiku dovoljno je saopstenje iz stranke i glumatanje vodje na konferencijama za stampu.

 • Slika profila

  Gospidine Redzepovicu, da se kladimo, zakljucak istrage ce biti da ste Vi sami sebe hakovali,oborili sajt, ometali istragu,sprecavali sluzbena lica u vrsenju zadataka, i eventualno, da ste glavni kocnicar reformi i puta ka EU.

 • Slika profila

  Ta scena sa ekipama mladih u mestovtom sastavu koji came cekajuci sa nekim tabletima u rukama vec dugo nije novost, Zebu jedni po citave noci,nekog vrebaju,nose cebice ,po jedan trkne do obliznjeg marketa ,da nesto kupi da pojedu, Upadljivi su,nesnadjeni i nekoliko puta mi je doslo da im kafu ponesem, Grce se,puse,vade ruke,noge iz tih autiica u kojima se malo greju,malo iskljuce motor da pristede,.. Ne trebamo da postavljamo pitanja na koje znamo odgovor,kao ni pitanja na ciji odgovor nismo spremni, U prevodu Bako,ne budi dete, U svakom slucaju onaj na koga se najvise zalite je najzasluzniji za promociju vaseg sajta/.reklama tuzblalicom./. a ni ovo hakovanje nije vam lose palo ,marketinski gledano, Prema tome vi u ovom slucaju koji nije pokrenut trebate da se zahvalite svima koji su cinjenjem i necinjenjem ucinili dobru stvar,

 • Slika profila

  Posle svega iznetog ostaje samo nada da će ta kriminalna banda jednom završiti tamo gde treba. Zajedno sa prvim među njima koji i vuče sve ove trule konce! On i njegovi pajaci poslušnici moraće odgovarati za sva zla koja su naneli i koja još uvek nanose. Pravda je spora ali dostižna!

Dijana Hrkalović OZLOGLASENA sekretarka UKPa i vodja kriminalne organizacije

By |januar 31st, 2016|Categories: "VOĐIN KRIMINALNI KLAN"||Komentari su isključeni na BIA, MUP i Tuzilastvo u ZAVERI PROTIV Telepromptera

About the Author: