“Pres Republika Srpska”: Fondacija “Otvoreno društvo” DŽordža Soroša finansira proteste opozicije u Republici Srpskoj

 

 

petak, 13. maj 2016.

Dokaz ko finansira proteste opozicije u Republici Srpskoj

Fondacija „Otvoreno društvo“, čiji je osnivač i glavni finansijer kontroverzni američki biznismen mađarskog porekla DŽordž Soroš, direktno finansira organizaciju protesta opozicije u Republici Srpskoj i to u iznosu od skoro pola miliona američkih dolara, objavilo je internet izdanje “Pres Republika Srpska”.

Soroševe dotacije opoziciji u Republici Srpskoj raspoređene su po regijama, a sudeći po imenima, očito je da su u sam projekat uključeni samo ljudi od najvećeg poverenja, navodi „Pres“.

U dokumentu na engleskom jeziku, datiranom 20. aprila 2016. godine, a koji je u posedu redakcije „Pres“, ističe se da je hercegovačka regija (Slavko Vučurević) dobila 47.400 američkih dolara, istočno-sarajevska 97.000, semberska (Mladen Bosić) 97.700, dobojska (Obren Petrović) 37.500 i banjalučka (Dragan Čavić) 214.000 američkih dolara.

Reč je o ukupnom iznosu od  486.600 dolara.

Na kraju dokumenta koji je kancelarija Fondacije „Otvoreno društvo“ u Sarajevu uputila Institutu „Otvoreno društvo“ u Budimpešti traži se konačno odobrenja uz navođenje da se protesti u Banjaluci očekuju polovinom maja.

(Sputnik)

петак, 13 мај 2016 15:32
Ukoliko je ovo istina?
Ukoliko je ovo istina (ukoliko nije laž i krivotvoren dokument), onda je zaista fuj, makar dolazilo i od političke opcije kojoj i sam pripadam.
Препоручи коментар:
17
13
петак, 13 мај 2016 15:34
Црни мачор
Ствар је врло једноставна – Република Српска није држава.

Главни циљ владајуће елите Републике Српске мора да буде оцепљење од БиХ и присаједињење Србији.

Зато сви политички актери треба да буду уједињени у том циљу.

Очигледно да је прича о економији чист популизам. Зашто Албанцима на Косову не смета што имају највећу стопу незапослености у Европи, зато што се боре за независност од Србије и свесни су да су сви други проблеми секундарни.

Дакле, или ће Срби у РС бити монолитни и тежити ка ослобођењу, или ће нестати у унитарној Босни.

С друге стране, питајте Муслимане у Федерацији да ли добро живе, они ће вам рећи да живе очајно као и Срби, али њихов циљ је унитарна Босна и нису луди да руше своју државу празним причама, а будимо реални за то их ни не финансирају САД.

Препоручи коментар:
33
46
петак, 13 мај 2016 15:37
Драган
За шаку долара.
Препоручи коментар:
32
44
петак, 13 мај 2016 15:41
јадно
Само пола милиона?
Док поделе на чланове,сендвиче,ботове,фамилију..
Шта остаје?
Ништа.
нико
Препоручи коментар:
20
47
петак, 13 мај 2016 15:43
Свака част на овом доказу!
Препоручи коментар:
23
30
петак, 13 мај 2016 15:45
Драган, Катун
ШОКантно! Интересантна ми је “еволуција” госн. вучуревића.
Препоручи коментар:
18
18
петак, 13 мај 2016 15:49
АНАЛИТИЧАР
@ DRAGAN KATUN

Није брате дошло до еволуције Вучуревића , није то српски јунак Вучуревић него идиот из ПДПа градоначелник Требиња који брука српски народ ( иначе осим што га Сорош плаћа како видимо посјећује га енглески амбасадор – његов миљеник ) .
Сада се види да је ово покушај ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ од стране ЦИА и МИ6 у Српској

Препоручи коментар:
24
44
петак, 13 мај 2016 15:50
Zemunac
Ima neka TAJNA VEZA.A NA PRIMER gdin SERVER je profesor na univerzitetu “Dzon Hopkins”!SADA se tako zove i bivsi “Megatrend”,NA KOJEM PREDAJE gdja MIHAJLOVIC!DA LI JE ONDA IZNENADJENJE kada gdja glasa za Rezoluciju o Srebrenici?VIDI se u cijim smo rukama I KO NAM PISE SUDBINU!
Препоручи коментар:
22
42
петак, 13 мај 2016 15:51
cika brka
Podrska braci u RS da proteraju sorosovce a sve koji dodju da ruse po Banja Luci odrati od pendreka,onako demokratski.
Препоручи коментар:
23
41
петак, 13 мај 2016 15:56
Смрт фашизму Слобода Народу
Не може право протеста оних који се залажу за унитарну беха бити веће од права оних који су за независну Српску. Мирни протести нису спорни. За оне који би револуцијом да мењају власт ту су органи државе који треба одлучно, у корену сасечу сваки покушај преврата. Друго, шта је србски интерес, одлучи се у Парламенту Српске па се ти ставови проводе у “заједничким” органима. сада имамо ситуацију да боснић, који редовито губи изборе од 2006, спроводи своју приватну политику у Сарајеву и то иде на српску штету да се не би замерио бакиру.

Што се овог докуменат тиче, из Будимпеште су стизали фондови и за рушење Милошевића. Иначе, Vanda Babai је Inventory Coordinator у Пешти а Senad Zaimovic је члан управног одбора фондације отворено друштво беха.

Препоручи коментар:
19
24
петак, 13 мај 2016 16:10
Драган, Катун
за Аналитичар

Дуго већ не пратим-помно, јер овде има превише ..ања.
Он ми је остао у сећњу као ратни командант или сл.
Новац је и овде Газда. Од 5.10.00. брутално.
п.с. погледајте академију, цркву, разваљено образовање, правосуђе, беззакоње-Савамала, …пелене за раднике.
Чини ми се да као Национ и Држава нисмо били, у мирнодопским околностима, у већем Хаосу са слутњом да ће бити још лошије.
Ви, у РС, ће те надам се бити мудрији. Поз.

Препоручи коментар:
12
26
петак, 13 мај 2016 16:26
AНАЛИТИЧАР
– 1 –
Putin upozorio: Zapad sprema “BALKANSKI RAT” – Prva na redu Republika Srpska, Makedonija, pa Srbija!

BEOGRAD, MOSKVA – Podatke o planiranim krvavim sukobima u Republici Srpskoj vlastima u Srbiji poslali i ruski obaveštajci. Prema tim navodima, zapadni moćnici spremaju seriju nasilnih protesta, prvo u Banjaluci i Skoplju, a na kraju i u Beogradu! Zapadni moćnici, potpomognuti političkim saveznicima iz EU i SAD, pripremaju novi “balkanski rat”, upozorila je ruska obavještajna služba u povjerljivom izvještaju koji je početkom nedjelje dostavljen srpskim vlastima. Prema saznanjima ruskih obaveštajaca, koja su poklapaju sa povjerljivim podacima Bezbednosno informativne agencije Srbije, Zapad ovog proljeća sprema seriju nasilnih protesta u našem regionu, najprije u Banjaluci, zatim u Skoplju, a na kraju i u Beogradu!

Препоручи коментар:
11
107
петак, 13 мај 2016 16:28
АНАЛИТИЧАР
– 2 –

Ruska služba upozorila je Beograd da prva velika opasnost od spolja režiranih krvavih sukoba prijeti u subotu 14. maja u Banjaluci, gdje su za taj dan zakazani miting i kontramiting vlasti i opozicije. Ozbiljne bezbjednosne prijetnje u RS, na koje je upozorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, samo su dio opasnih planova da se pokrene “spirala nasilja” na Balkanu. Ideja Zapada, tvrde ruski obavještajci, jeste da pokaže kako su vlasti u Srbiji, RS, Makedoniji, ali i drugim zemljama regiona slabe, te da im je potrebna “strana pomoć”!?! Prema riječima izvora Informera, koji su imali uvid u izvještaj ruskih obavještajaca, Rusi tvrde da Zapadu jako smeta uticaj Moskve na Balkanu. – To je glavni okidač za sve zlo koje se sprema. EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci. To ima i međunarodnu dimenziju, jer oni pošto-poto hoće da otjeraju Rusiju s Balkana… – prenose Informerovi sagovornici.

Препоручи коментар:
9
105
петак, 13 мај 2016 16:29
АНАЛИТИЧАР
– 3 –

– To je glavni okidač za sve zlo koje se sprema. EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci. To ima i međunarodnu dimenziju, jer oni pošto-poto hoće da otjeraju Rusiju s Balkana… – prenose Informerovi sagovornici.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je juče da srpski MUP neće dozvoliti da ekstremisti i kriminalci iz Srbije odu u subotu na zakazane mitinge u Banjaluci. – Važno je da i RS spriječi takav scenario od strane ekstremističkih grupa koje djeluju tamo. Postoje neki koji ne žele stabilnost Srbije i RS – naglašava Stefanović, dodajući da je jasno da postoji umiješanost ‘opasnih stranih faktora’ u plan za destabilizaciju Balkana.

Препоручи коментар:
8
78
петак, 13 мај 2016 16:31
АНАЛИТИЧАР
– 4 –

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je juče da srpski MUP neće dozvoliti da ekstremisti i kriminalci iz Srbije odu u subotu na zakazane mitinge u Banjaluci. – Važno je da i RS spriječi takav scenario od strane ekstremističkih grupa koje djeluju tamo. Postoje neki koji ne žele stabilnost Srbije i RS – naglašava Stefanović, dodajući da je jasno da postoji umiješanost ‘opasnih stranih faktora’ u plan za destabilizaciju Balkana. Premijer Vučić je upozorenjem na ovo nasilje stekao moćne neprijatelje. Oni koji ne žele stabilnost Srbije i RS takvu poruku neće mu zaboraviti- rekao je Stefanović. Analitičar Dejan Vuk Stanković naglašava da stranci žele da se Banjaluci maksimalno umanje ovlašćenja – Nestabilnost u Srpskoj odgovara Sarajevu, SAD i Velikoj Britaniji. To su spoljni faktori koji žele da revidiraju Dejton. Vučićevo upozorenje je veoma važno jer pokazuje da nisu problem razlike vlasti i opozicije, već to što se proizvode preduslovi za sukobe

Препоручи коментар:
8
47
петак, 13 мај 2016 16:38
АНАЛИТИЧАР
Gospodine sred.bosna

Erdogan je došao na poziv Kolinde Grabar Kitanović a ona se potrudila da sa Erdoganom bude što prijatnija jer treba realizovati zajednički napad na Srbe u BiH, odnosno Republiku Srpsku. Hrvatska u razbijanju RS vidi mogućnost da nešto ponovo otme, A Erdoganu otvara vrata da finansijski pomaže celu tu igru rušenja Dodika, a kasnije i RS.

Stvara se novi pakt Hrvatske i Turske protivu Srba – u tome treba tražiti razloge tako srdačnog prijema Erdogana u Hrvatskoj. Planovi Erdogana su da BiH očisti od Srba kao glavni problem za stvaranje unitarne Bosne u obliku nekog bosanskog kalifata – a posle će se okrenuti da iz tog kalifata počisti i Hrvate.

Celu tu operaciju rušenja Dodika pomažu Ameri, Britanci i Nemci jer im smeta sve veći uticaj i upliv Rusa u Republici Srpskoj, a posebno dobre veze Dodika i Putina.

ЗВОНИМИР ТРАЈКОВИЋ ( саветник Коштунице , Радована Караџића и Слобе Милошевића )

Препоручи коментар:
8
24
петак, 13 мај 2016 16:40
АНАЛИТИЧАР
Sve je kao iz udžbenika. Ameri, i Nemci u Makedoniji ruši Nikolu Gruevskog i predsednika Đorgea Ivanova stalnim demonstracijama. Pošto na izborima ne mogu da pobede njihove marionete Zajev i Šiptari (šiptara je malo oko 15%) onda se ide na bojkot izbora i rušenje vlasti na ulici.

Davno sam pisao da Makedoniju hoće da podele Albanija i Bugarska po Američko-Nemačkom planu i onda nađu nekog takvog idiota kao Zajeva koji za pare hoće i svoju državu da razjebe.

Isti model pokušavaju da sprovedu i u Republici Srpskoj. Prvo skinuti Dodika a posle postaviti neke svoje plaćenike iz takozvane opozicije RS koji će onda prihvatiti utapanje RS u unitarnu Bosnu.

ЗВОНИМИР ТРАЈКОВИЋ
( саветник Караџића , Слобе и Коштунице )

Препоручи коментар:
9
22
петак, 13 мај 2016 16:42
АНАЛИТИЧАР
Hrvatska na tom planu zdušno pomaže muslimanima i Izetbegoviću – otvarajući vrata Turskoj da i ona pritisne Srbe u RS, ako ne direktno ono da taj proces pomogne trenutno finansijski, a kasnije i prebacivanjem mudžahedina. Hrvatska po ko zna koji put udara Srbima nož u leđa – ali videćemo kako će se stvari završiti.

Direktor CIA Džon Brenan je iz tog istog razloga rušenja Dodika doleteo vojnim avionom na sarajevski aerodrom, doneo pare i podelio instrukcije šta treba i kako raditi.

ЗВОНИМИР ТРАЈКОВИЋ ( саветник Слобе , Коштунице и Караџића )

Препоручи коментар:
8
21
петак, 13 мај 2016 16:43
АНАЛИТИЧАР
Naše službe iz Beograda su sve to pratile i celu situaciju dobro snimile. U RS su i ruske službe, a i jedna manja jedinica „specnaza“ koja ima specijalne zadatke. Vučić je uputili apel „opoziciji“ da ne pravi nerede u RS, a Patrijarh Irinej je zatražio da se oba mitinga treba da odlože i da se nesuglasice rešavaju politički, a ne neredima na ulicama.

Biju Srbi a biju i Turci sa Hrvatima zajedno – pa videćemo kako će se stvari završiti. Mislim da će i ovoga putan Ameri i ostali zapadnjaci da ustuknu jer skočila je Srbija, Srpska pravoslavna Crkva a iza stoje Rusi. Muslimane iz BiH, Turke i Hrvate ne smatram doraslim neprijateljima pa će oni poviti rep, ako se Ameri povuku.

ЗВОНИМИР ТРАЈКОВИЋ ( саветник Караџића , Слобе и Коштунице )

Препоручи коментар:
9
23
петак, 13 мај 2016 17:06
АНАЛИТИЧАР
Стевандић: Не чуде наводи да Сорош финансира протесте

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да га не чуде информација да Фондација “Отворено друштво”, власништво контроверзног бизнисмена Џорџа Сороша, финансира протесте опозиције у Српској заказане за сутра у Бањалуци.

Препоручи коментар:
4
2
Dokaz ko finansira proteste opozicije u Republici Srpskoj