Na Kosovu održana prva gej parada – Tači podržao paradu

utorak, 17. maj 2016.

Nekoliko stotina pripadnika homoseksualne i lezbejske zajednice na Kosovu održalo je danas na ulicama Prištine svoju prvu paradu, tražeći prihvatanje i poštovanje svojih prava, a kolonu od nekoliko stotina učesnika predvodio je i kosovski predsednik Hašim Tači, javili su lokalni mediji.

Učesnici su pod jakim policijskim obezbeđenjem prošetali centrom Prištine, mašući zastavama u bojama duge na dan kad se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, prenela je agencija AFP.

Na čelu kolone je prošetao veliki broj javnih ličnosti, a pored Tačija tu su bili i britanski i američki ambasadori u Prištini, koji su na taj način želeli da izraze podršku gej, lezbijkama, biseksualnim i transrodnim osobama.

Učesnici parade su nosili transparente na kojima je pisalo “Aut sam, dakle postojim”, “Autujte se, pitajte nas kako” i “Zona bez homofobije”.

Tri nevladine organizacije, koje su organizovale prvi prajd na Kosovu su pozvali većinski albansko i muslimansko stanovništvo da iskoreni homofobiju i poštuje prava LGBT zajednice.

Tači je, međutim, u izjavi za novinare istakao da “svaki građanin, bez obzira na etničku pripadnost i pol, uživa ista prava”.

Paradu, koja je prošla bez incidenata, obezbeđivalo je više stotina policajaca, a taj događaj nije unapred najavljen iz straha od mogućih incidenata.

(Tanjug)

уторак, 17 мај 2016 16:30
Драгославић
Треба учити од Тачијевих учитеља. 1999. им је наређено да напусте Косово и Метохију да би добили државу, сада им је наређено да неколико сати буду педери да би добили чланство у ЕУ.
Е, моји српски “политичари!”
Препоручи коментар:
4
1
уторак, 17 мај 2016 16:33
S.Z.Ž
Lako je zapadu da na Kosovu organizuje paradu “ponosa” kad niko tamo generalno pojma nema šta je to i čemu služi…čekajte samo da se narod malo obrazuje i opameti.
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 17 мај 2016 16:33
Albanopolis
Kosovo nije srbija, kod nas to nije neki problem jer takvih kod nas ima mnogo. Pozdrav!
Препоручи коментар:
3
3
уторак, 17 мај 2016 16:47
Дино Зоранић
Шиптари се пропедерисали?! Па зар је то новост?
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 17 мај 2016 17:02
Па они и не кажу педер или геј, код њих је то “шоку на буљоку”.