BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da očekuje da do kraja godine u skupštinsku proceduru bude upućen novi zakon koji će regulisati rad preko agencija za privremeno zapošljavanje radnika, odnosno rad na lizing, ali da to zavisi od dogovora sa sindikatima i poslodavcima.Vulin je novinarima rekao da je to trebalo i ranije uraditi, ali da su postojale određene nesluglasice poslodavaca i sindikata.

“Sam zakonski tekst je blizu kraja, ali kada budemo imali potpunu saglasnost i poslodavaca i sindikata i nas, kao predstavnika države, ući ćemo u javnu raspravu, pa onda krenuti u skupštinsku proceduru”, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara o regulisanju rada na lizing.

Novim zakonskim rešenjima, naveo je Vulin, predviđeno je da se izjednače prava i onih koji rade na lizing i onih koji se zapošljavaju na bilo koji drugi način.

“Suštinski problem rada na lizing jeste ukoliko ostavite mogućnost različitog tretiranja radnika za isti posao”, kaže Vulin navodeći da rad na lizing ima svoju svrhu, a svrha je da poslodavac u datom trenutku premosti nedostatak radnika.

Ministar je objasnio da poslodavac kada mu je potrebno da dođe do radne snage, bilo zato što je povećan obim rada ili zato što mu je radnik otišao na bolovanje, ne mora odmah da zaključuje novi ugovor o radu već može da jednostavno premosti određenu situaciju dobijanjem novog radnika.

Ali, dodaje, to ne može da bude nauštrb radnika i to ne može da znači da će taj radnik biti u lošijem položaju nego što je bio njegov kolega koga u datom trenutku menja.

“Dakle, izjednačavnje položaja radnika ali i svakako ostavljanje mogućnosti poslodavcu da se koristi ovim sredstvima”, naveo je Vulin.(Tanjug).

“рад на лизинг”
би у мом селу рекли пијаца робља.
Ал ….га ми нисмо цивилизовани ко банда велеиздајничка.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 06 септембар 2016 18:58
Krle
Leasing je engleska rec koja oznacava najam neke stvari (nekretnine, jahte i sl). Upotrebom ove reci za radnike, Vulin nam pokazuje ili nerazumevanje ili vredja radnike, jer radnici nisu stvari i objekti za najam. Recju, Vulin nam i fotkom i recima pokazuje da je zaostao covek nedostojan ove pozicije.
Препоручи коментар:
11
0
уторак, 06 септембар 2016 19:11
Hajde da Vulin
radi na lizing i u pelenama!
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 06 септембар 2016 19:32
Форевер Јанг
Море ако се хитно не узмете у памет, радићете ви на пушинг, видим ја.
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 06 септембар 2016 20:10
Žalosna sova
Umesto “rad na lizing” bolje da se zabave onima koji “rade na leru” bez posla već pune četiri godine od obećanog boljitka i zapošljavanja čim proradi srpski Mercedes, finska sisa za FAP, fabrika čipova Mabudala i još mnogo lepih obećanja. Nije opasan onaj koji nosi pelene dok radi na lizing na primer, opasan je onaj koji krene jer više nema šta da izgubi.Barutana je puna, čeka se Vožd.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 06 септембар 2016 20:13
Лакрдијаш
Бивши људи више не знају ни шта причају, хоће да изједначе бело и црно да би све било по захтеву ментора црно за народ и сиротињу. Остаје им да и државу дају у лизинг чиме би се само озваничила њена најновија историја на општу радост братије и душмана.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 06 септембар 2016 21:08
temporär
“rad na lizing”- temporär, radis s’tempo na tempo, ali ipak plata ti je najmanja!!! Danas ovde, sutra tamo..rad na lizing’ SAMO to NE !!! Opet bogatimi bolje a, siromaku mrvicu !!!
Препоручи коментар:
3
0