Beograd — Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji.

Foto: Thinkstock

Kako kaže, stanovništvo Srbije sa prosečnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije u svetu.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, ministarka je ukazala da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene dece, a da Srbija svake godine izgubi “manji grad” od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih.

Ona je navela da je krajnje vreme da ti problemi počnu da se rešavaju a ne samo analiziraju i dodala da će to biti jedan od njenih zadataka u narednom periodu.

Slavica Đukić Dejanović je kao deo problema označila i unutrašnje migracije sa sela u grad i ocenila da zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.

Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.

Kako kaže, za promenu populacionih parametara biti neophodna saradnja sa drugim resorima, ali i lokalnim samoupravama.

“Ono što ćemo raditi u ovom mandatu biće vidljivi za nekoliko godina. Populacioni parametri se neće brzo menjati”, rekla je Đukić Dejanović za RTS i dodala da se mora raditi na poboljšanju kvaliteta života ljudi, ali i analizirati unutrašnje migracije selo- grad, jer sa njima počinje populacioni pad.

Stručnjaci su, nastavlja ona, još pedesetih godina ukazali da će demografija u ovom veku biti najveći problem i podsetila da je 2008. godine Srbija usvojila prvu strategiju za podsticaj rađanja.

Ukazuje da za loše parametre nisu ekonomski faktori dominantni, što potvrđuje činjenica da se siromašno stanovništvo lakše odlučuje na rađanje trećeg, četvrtog deteta, bez većih podsticaja.

“Sve veći broj obrazovanih žena od 30, 33 godine ne rađaju i ne razmišljaju o rađanju”, kaže Dejanović.

Ona dodaje da žena danas doživljava sebe kao jedinu koja razmišlja o rađanju i čak i kada uđe u bračnu ili vanbračnu vezu postoji “visok stepen potrebe za psihološkim konforom, te da nema u sistemu vrednosti svest o tome koliko je roditeljstvo najbolje osećanje”.

Đukić Dejanović je podsetila da je premijer u ekspozeu veliku pažnju posvetio problemu demografije, te da se u rešavanje moraju uključiti svi pojedinci i stručnjaci i institucije, koje su se uspavale.

Podseća da je Vladimir Putin problem u Rusiji rešio podsticajem od 10.000 dolara za rađanje svakog drugog deteta, da je Danska uspela da reši agresivnom kampanjom, a da Makedonija i Slovenija, iako imaju dobra dokumenta nemaju bolje rezultate od Srbije.

 1. Eno vam dokaz toga o cemu pricam. Eno vam tamo tekst o Zakerbergu, i kako ni takvi kao on koji imaju milijarde ne mogu da rade sta hoce, mimo vazecih propisa. Zakoni u građanskom društvu moraju da se poštuju i moraju da ih postuju svi. Ako neko i misli da neki zakon ne valja, ne moze on birati da li ce ga postovati ili ne, sve dok taj zakon vazi, nego ga postovati mora, a onda ako ima novac, kao Zakerberg, moze lobirati kod svojih poslanika itd da pokusaju da zakon izmene i tako dalje, sve vi to znate i bez mene, ali vam se ne svidja izgleda. E kad tako bude ovde, i ovde će biti dobar standard i ostalo. STo se nece desiti, ali to je druga prica.
  (mentalitet, 17. septembar 2016 15:59)# Link komentara

 2. Pa kad su upropastili Srbiju, narod nema gde da radi na jugu svi idu trbuhom za kruhom-što se tiče unutrašnjih migracija. Ne ulaže se nigde ko u Beogradu pa vi decenijama nemate ni poštenu školu u ruralnijim krajevima a kamoli decu.
  Što se abortusa tiče nisam za to, ali generalno decu podizati ovde i školovati je umeće! Država je učinila sve što je mogla da oteža taj postupak.
  Počevši od zdravstvenog sistema pa preko svega ostalog sto je neophodno
  Svaka žena zna da je nemoguće bez dobre veze ili dobrog mita izgurati celu trudnoću kod državnog lekara.
  A o pristupačnosti privatnika ne govorim.
  A gde su potrebe za bebu… Kada i ako se dodje do toga…
   (valkira, 17. septembar 2016 15:56)# Link komentara

 3. Moja generacija je stvarala porodice za vreme raspada YU i ratova, u prvoj polovini 1990-tih. Mi se poslednji odlučili za dete, jer najpre hiperinflacija, pa raspad i ratovi i čudila sam se svakom ko se u to doba odlučio na dete. Naše se rodilo kad se smirila situacija. Ubrzo se zakomplikovalo ponovo, bombardovanje i nemaština su učinili da odustanemo od drugog deteta. Onda 7-8 g u kojima smo baš dobro živeli, razmišljali da uzmemo kredit za stan, verovali da ćemo ubuduće uvek imati 200 e za ratu. Ali bili smo prestari za kredit po pravilima banaka kad se krenulo sa kreditima i to nas je spasilo. Kad je starosna granica pomerena, ponovo smo od 2007-8 upali u krizu i nastavili da budemo podstanari i posle 50g. Posle svega mislim da brak i decu ne treba odlagati čekajući bolja vremena, jer ona i dodju i prodju a život se živi stalno, nekad bolje, nekad teže. Porodica i dete su nešto najlepše i najvrednije na svetu. Karijera koju sam gradila uspešno prvih desetak godina, želja da se naputujemo i iživimo do 35-te, rizik odlaganja trudnoće do poznijih godina, planiranje… sa ovim životnim iskustvom ne bih više tako razmišljala. Treba živeti bez previše kalkulacija i planova, jer život se odvija nepredvidivo.
  (Moje iskustvo, 17. septembar 2016 15:56)# Link komentara

 4. Gledaj, bez uvrede, ili se vređajte, nije važno, ali vi ste svi izgleda malo suviše izbezumljeni i uplašeni, pa mašite suštinu i gledate površno. Mislim slažem se ja sa vama, i ja sam pogrešio, a sad mi je kasno da odem, imam 50, i od kad su se rodila decu učim da odu odavde, što će i biti za nekoliko godina, kad završe škole. Ako nas za mojega vakta prime u EU, koliko god budem imao godina, palim i ja. Prodaću ovde stan i sve, i idem da bar nekoliko meseci provedem u redu i civilizaciji, pa posle nije važno. Samo, uzrok svega nisu pare ili političari, jesu delimično, ali no, that is incidental, kako bi rekao Hanibal Lektor.

  Uzrok svega je sto ovde ne postoji građansko drustvo. Ne postoji red i sistem. Ne može u nekoj zemlji stanovnistvo da ima hajde da kažemo pristojan ekonomski standard, ako u toj zemlji ne postoji građansko društvo, koje podrazumeva striktno poštovanje reda i sistema i zakona, i kad je dobro i kad je loše stanje u zemlji. Ove razvijene zemlje, one nisu došle prvo do standarda pa su onda stvorile sistem i red i građansko društvo, nego su prvo uvedeni sistem i red, pa je standard došao sam.
  (mentalitet, 17. septembar 2016 15:55)# Link komentara

 5. Koliko vas zna ili je čulo za ženu koja je izgubila posao po povratku sa porodiljskog odsustva? Moja je proglašena za tehnološki višak u stranoj firmi nakon rađanja blizanaca iako je bila zaposlena za stalno i imala 10 godina staža. Ista priča sa nekoliko njenih koleginica i svim poznanicama koje rade kod privatnika. Zanimljivo je da se svi šokiraju kada im kažem i pitaju pa kako ona nije zaštićena zakonom. Zakon ženu štiti samo za vreme porodiljskog, A NE I DO DRUGE ILI TREĆE GODINE DETETA KAO ŠTO JE NORMALNO U NORMALNIM ZEMLJAMA. Iako sam potajno želeo troje dece u životu, nakon ovoga svega mi je jasno da od trećeg nema ništa.
  (Bruka i sramota, tuga i jad!, 17. septembar 2016 15:54)# Link komentara

 6. Izgleda da ovaj naš plac nekom treba, nije ovo slučajno da je svaki dan sve gore i tako 25 godina. Država svesno ništa ne čini da pomogne roditeljima. Pre 10-ak godina sam radio za jednog gazdu koji je imao bilborde po Srbiji sa svojim imenom i prezimenom. Jednom me je pozvao na sastanak da mi kaže kako bi trebalo da se više trudim na poslu od postalih kolega. Pitao sam zašto, zar ne radim dobro? Rekao je da, ali ti imaš decu, šta ako izgubiš posao? Trebalo bi da se trudiš još više da ostaneš na poslu.
   (Bre, 17. septembar 2016 15:49)# Link komentara

 7. Supruga i ja imamo sasvim solidna primanja, svoj stan i auto. Cerka je treci razred. Od 5. godine je ucim da gde god da zivi, posto u Srbiji nadam se da nece, ne zaboravi Zvezdaru, Lion i kraj u kome je odrasla…mi cemo ugasiti svetlo…
   (micko, 17. septembar 2016 15:38)# Link komentara

 8. Gospođa može da priča i na kineskom, korist je ista. Pakujte se polako ljudi. Skakavci su sve pojeli, a mi smo postali narod bez zemlje. Želim vam sreću braćo, gde god završili.
  (Jovica, 17. septembar 2016 15:33)# Link komentara

 9. Radno mjesto za makar jednog roditelja, kakvu takvu pristojnu platu, jeftiniju hranu i potrepstine za djecu, i eto pomaka u natalitetu. Narod ne trazi puno, država je na potezu.
   (idriz, 17. septembar 2016 15:31)# Link komentara

 10. Онда смо ми у Војводини још и добри у односу на централну Србију:

  Популација Војводине 2.034.772 (1981. значи пре 35 година).

  Популација Војводине 1.931.809 (2011 ).

  Што значи да смо за око 30 година изгубили само 102 936 људи.
  (Џејмс 007Bond, 17. septembar 2016 15:21)# Link komentara

 11. @Iks Oks

  nije prekasno
   (Jack, 17. septembar 2016 14:54)# Link komentara

 12. dobro jutro…
   (trt mrt, 17. septembar 2016 14:53)# Link komentara

 13. stanovnici Srbije moraju da sami sebi priznaju da su dobrovoljno odabrali ovakav mizeran zivot(!) onog casa kada su se odrekli opcije da odu odavde!
  Biti bolje NECE!!!!
  (izadje na videlo, 17. septembar 2016 14:44)# Link komentara

 14. Pa nece zene da radjaju, sa kim da radjaju?!! Nece sa nezrelim muskarcima koje ih ostavljaju ,sve sa detetom, ili decom. I ne samo to,ima tu mnogo jos razloga, neke zene i ne mogu biti majke iz raznih razloga. Valjda dete treba biti zeljeno, od obe strane, ako nije zena se odlucuje na abortus. Sta da se radi, nije lako biti samohran roditelj. Na kraju krajeva, svako sa svojim zivotom radi sta hoce, a ne sta mu drugi kaze da je dobro za njega.
   (MARIJANA, 17. septembar 2016 14:41)# Link komentara

 15. Sad se čude, a evo, a u društvu još 30 mladih ljudi se već sledeli mesec selim za Nemačku… Moja deca će biti Srbi iz Nemačke… Kao što su već bratova Srbi iz Norveške… Bedom, besposlicom i lošom politikom i odnosom ka nama terate mlade iz zemlje a onda se čudite što smo jedna od najstatijih nacija po proseku godina onih koji ostanu… E pa, nastavite tako, a kad ostanu samo oni koji nisu snalažljivi ili su previše stari za selidbu biće kasno…
  (Bata, 17. septembar 2016 14:41)# Link komentara

 16. ljudi nemaju obavezu da imaju decu, ni zakonsku ni moralnu.
  niko nigde nije potpisao da se obavezuje da ce imati dvoje, troje ili vise dece da bi u buducnosti oni radili i popunjavali penzione fondove i sl.

  drzava neka obezbedi da za svu decu ima mesta u vrticu, a ne da se formiraju liste cekanja, da nema mesta u okolini nego da ljudi moraju da vode dete na drugi kraj grada u vrtic, da ima dovoljno lekara za decu, da skole valjaju, da ljudi mogu posteno da rade i da time zarade za pristojan zivot i jos stosta sto drzava treba da obezbedi.
  tek onda mogu da pricaju o borbi protiv “bele kuge”.

  to sto siromasnije porodice imaju vise dece ni u ludilu ne znaci da finansijska situacija nije faktor. cak bih rekao da pre moze da ukaze na to da siromasniji gradjani imaju nizi nivo obrazovanja, slabije znanje o kontracepciji, pa cak i manje nacina da se zabave 😉
  (mrmlj, 17. septembar 2016 14:39)# Link komentara

 17. Ako kojim slucajem udjemo u evropsku uniju, odose svi odavde. Ovo malo mladih sto nije otislo ceka papire, a kada udjemo u EU papiri ti vise ne trebaju, samo pasos! Ostace samo Vucic i botovi ovde, da cekaju taj bolji zivot obecani za 20 godina…
   (navijac, 17. septembar 2016 14:37)# Link komentara

 18. Reši situaciju u zemlji!!! Ljudi jedva preživljavaju, sastavljaju kraj sa krajem..beda u suštini!! I sad je neko našao da priča o izumiranju!
  Kako da se pored ovakvih činjenica upustiš u rizik ali ne za sebe već za tu istu decu kada nema uslova u državi ali ni na vidiku! Možda je bolje da mi srbi izumremo na ovom prostoru i damo nekom pametnijem da živi na teritor. srbije..možda će ti isti više ceniti pašnjake, livade, reke, planine i sve uslove i predispozicije koje imamo..
  (prof, 17. septembar 2016 14:37)# Link komentara

 19. Imam 37 godina, supruga takodje, imamo jedno dete za koje smo se 6 godina borili kao ratnici. Pdv, vrtic, preskupa hrana, nikakav podstrek drzave, sta vise katastrofalan, knige za skolu. Radimo I ona I ja za po 40k dinara, ona fakultetski obrazovana. U ovoj drzavi je to kobajagi super plata, barem u mom gradu, Beograd je vec neka druga prica. Inace tih 80k ( nemojte da me pljujete, znam da ljudi zive I sa 3-4 puta manjim primanjima) nije dovoljno ni za normalan dostojanstven zivot, za manje ne zelim da se izrazavam. Jedan brat Nemacka, drugi Svedska, prijatelji Nemacka, Slovacka, Rusija, Malta, Australija, Spanija, Kanada, USA, Crna Gora. Njih 20tak, neki sa porodicama I decom, neki solo, uglavnom, ovde smo ostali ja I supriga, I jos 3 para sa kojima se druzimo. Znaci bliski prijatelji I porodice sa kojima smo pre 10tak godina ziveli ovde ostalo je nekih 5-10%. O cemu vise da se prica ? O cemu ? Vracam se na pocetak komentara, kako smo se borili za dete, sada nastavljamo sa borbom za bolje sutra tog deteta, a to bolje sutra ovde nece biti, tako da se I mi polako pakujemo. Volim svoju zemlju, zaista, ali jednostavno ne ide, moracu da je volim iz druge zemlje. Svako, ali svako, ko ima 1% sanse da ode odavde neka pokusa. Pozdrav.
   (mr.wolf, 17. septembar 2016 14:35)# Link komentara

 20. Имам идеју! Укините бесплатне уџбенике, смањите плате и пензије и ето подстицаја за рађање!
   (микиста, 17. septembar 2016 14:33)# Link komentara

 21. ostali smo u srbiji jer moj suprug ne zeli da ide. imamo oko 40 godina, deca su u osnovnoj skoli. mislim da bih bez problema skupila 2 kofera stvari I otisla bez osvrtanja. da li mislim da bi mi bilo bolje? ne. namucila bih se sigurno. da li bi mojoj deci bilo bolje? da, bez sumnje. zato bih I krenula. engleski govorimo tecno oboje, falkutetski smo obrazovani I grcamo u dugovima. cak I kada je ok sa novcem, neki tupi strah u dubini ne jenjava. uostalom, koliko god ovde da imam, kako da uzivam kad ljudi oko nas bukvanlo umiru dok preturaju po smecu???? kako postati slep na tudju muku? da li postati slep? a tek deca- bez izbora su. izbor, to je sve sto zelim da im pruzim
   (neko tamo, 17. septembar 2016 14:33)# Link komentara

 22. 40.000 je veci grad u Srbiji.
   (kopro, 17. septembar 2016 14:30)# Link komentara

 23. Pre dva dana, direktorica pozvala moju verenicu i pitala je da li planira da radja u naredne 3 godine. Ja imam solidan posao od 80-90 hiljada, ona prima 55hiljada. Ako planira da radja, moze da se pakuje sa posla. Toliko sam bio besan da sam rekao sebi da cu uciniti sve da odemo iz Srbije. Bilo gde…Oboje imamo zavrsene fakultete i stvarno smo planirali zivot ovde, ali neke stvari su neprihvatljive…prosto neprihvatljive. Razvijaju biznis, a nisu svesni da ako ovako nastave, nece imati kome da prodaju proizvode… Uzas.
   (Novosadjanin., 17. septembar 2016 14:30)# Link komentara

 24. @OktaviusKako me je pogodio tvoj komentar. Sva bol, beznadje, tuga i razocaranje u poslednjoj recenici. Ova drzava nije za decu…
  (Dzo, 17. septembar 2016 14:24)# Link komentara

 25. Dakle na koga vi kukate? Da li možete da razumete da nas NIKO ne tera na ovakav život, sami smo ga izabrali, sami trpimo, ne radimo ništa konkretno da nam bude bolje. Ja čekam da moj komšija izađe na ulicu i da vikne – e ja ne mogu više, ajmo ljudi protest, bilo šta! A taj komšija čeka na mene. I tako meseci, godine prolaze, a mi živimo kao robovi.
  Navikli smo na diktaturu, na laži i obmane! Mi da stvarno želimo uređenu državu bili bi svaki dan na ulicama dok ne dođe ekipa koja će da zasuče rukave i napokon krene da radi za svoj narod a ne za sebe. Dotle… kukajte, piskarajte, svejedno….
  (Vaše ime, 17. septembar 2016 14:23)# Link komentara

 26. Jednom recju : strah od buducnosti!
  (maslacak, 17. septembar 2016 14:15)# Link komentara

 27. Zivim u Austriji, i ovdje imam kolegu (nas covjek) uskoro dobija blizance. Plata mu je 4000eur bruto a kupio je preko oglasa polovna kolica, krevetac i dosta drugih stvari za djecu.. cak je i benkice polovne uzeo…vozi forda od 3000 eur…

  Sta hocu da kazem… dosta ljudi dole koje poznajem iako su na ivici bijede kupuju nekakve fensi i eksluzivne stvari za djecu, uvaljuju se u kredite za nesto sto realno mogu da priuste bez zaduzivanja..

  Pdv u svemu ovome je najmanji problem. Ukidanjem pdva najvise bi profitirali (strani) proizvodjaci opreme, domaci uvoznici, a najmanje od toga bi se prebacilo na roditelje.

  Rjesenje je u tome da drzava uspostavi supstituciju uvoza za sve koliko god je moguce, da pojaca domacu proizvodnju svega (ukljucujuci i djecije potrepstine), i na taj nacin bi se tri muve ubile: smanjile cijene, uposlili domaci kapaciteti i smanjio spoljnotrgovinski deficit. Onda bi mogli da sanjamo kako Srbija ima neku buducnost. Ovako, sa ovakvom ekonomskom politikom koja se sprovodi vec 15 godina, Srbiji nisu potrebna djeca vec grobna mjesta i neko da ugasi svjetlo.
  (Luka, 17. septembar 2016 14:14)# Link komentara

 28. “Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji.”

  ‘ajde!

  A kad je, gćđo Ministarko i doktorko, tvoj ideolog početkom devedesetih krenuo da šenluči po Balkanu nisi onda mislila da to može da krene po zlu. Lepo svojevremeno reče onaj učitelj, inače SPS-ovac: “Kraj će biti tužan”…
  (Zoran, 17. septembar 2016 14:11)# Link komentara

 29. Ali kad kazu: “Treba problem sagledati temeljno pa pristupiti sistemskom resavanju”. Demagogija. Cinjenica je da je kasno vec odavno.
   (Milos, 17. septembar 2016 14:11)# Link komentara

 30. Po meni…drzava ako zeli veci natalitet, trebalo bi da trece rodjeno dete u porodicu da izdrzava do punoletsva. Dakle, ta porodica da prima ko redovnu srednju platu u Srbiji. Moja ideja.
   (Antonio, 17. septembar 2016 14:07)# Link komentara

 31. Sve će da nas udese gospođa i ekipa, pa da pevamo. Samo nek nastave da “rešavaju” probleme, Srbija se ubrzano prazni, a ostaće glasači dotične i stariji od 60 godina. Tako i treba da bude.
  (Trifke, 17. septembar 2016 14:04)# Link komentara

 32. čovek hoće decu ili neće
  neka se svi pogledaju u oči
  i generacije pre nas su se mučile i živeli u blatu…
   (m/m, 17. septembar 2016 14:03)# Link komentara

 33. Meni su 23 godine, trenutno sam student, imam još godinu dana do kraja i polako se počinjem raspitivati kod rodbine kako da se dokopam Holandije. Gledam svoj život, ovo je užas, ne živim u Bg, jer nemam novaca da živim tamo i ako hoću na fakultet, onda nema za mobilni, izlazak maksimalno jednom u mesec dana, ako mi zatreba nešto od odeće, onda ću jesti hleba i vode. Majka radi, ja nađem tu i tamo neki poslić, ali to praktično ispari za par dana, jer je sve bolesno skupo za naše uslove. Rekao sam sebi da neću dozvoliti da se i moja deca jednog dana ovako muče i gledaju hoće li preživeti do sledeće nedelje. Čim mi se stvori prilika, bežim u Holandiju glavom bez obzira i vraćam se samo na par dana da posetim prijatelje i rodbinu, ali da živim ovde ikad više – NI U SNU.
  (Sremac, 17. septembar 2016 14:02)# Link komentara

 34. Primetio sa u mojoj ulici da je puno mladih porodica emigriralo, ljudi u punoj radnoj snazim bez posla ili sa malim primanjima nedovoljnim za zivot su resili da ovu gde je njima i njihovoj deci moguca bolja buducnost.
  Druga polovina mladih ljudi koja je ostala zivi sa roditeljima od njihove penzije i privremenih poslova za dzeparac.
  2/3 kuca su staracka domacinstva sa preko 60 godina u proseku.
  Polako grad ostaje bez onih koji mogu da stvaraju nove generacija.
  I ja sam se spakovao pre koju godinu, dosta mi je ratova u kojima nismo/nisam ucetvovali/o, a pobedili smo, firmi u kojima ne znas kad ce stici minimalna plata, a stecaj je izvesniji, rada na tri radna mesta da se prezivi,…
  Sada imam skoro 50 godina, nemam porodicu, i prvi put mogu sebi to da priustim, ali je sad kasno, kao i vecini mojih kolega i koleginica.
  Zalim sto ranije nisam izasao. A nije mi bitno da li ce mi partner i dete biti Kinezi, Nemci, Amerikanci. Domovina ce nam biti zemlja koja nam nudi, a ne Srbija koja samo trazi da se zrtvujemo.
  Toliko.
  (Iks Oks, 17. septembar 2016 13:57)# Link komentara

 35. Muka mi je od ovakvih tema! Dosta više sa tim demagogijama! Jeste, svi su Srbi razmaženi i zli pa neće i ne vole decu! O čemu bre pričate?! Ljudi nemaju leba da jedu, kupuju hranu na odloženo, račune ne plaćaju mesecima. Narod nam je pocepan, prljav, bolestan i krezav! Ne zato što je loš i nesposoban, nego jer je siromašan, ucenjen i propao! Raspadamo se u 35 godina, kredita preko glave, dugova. Većina ljudi koje znam uzimaju kredite da bi platili račune! Posla nema, pogledajte oglase šta se traži, sve poslovi za 20 hiljada, i to moraš da moliš da ti isplate na kraju meseca.

  O odnosu prema ženama, budućim majkama tek imam svašta da kažem. Prodilišta su klanice, mito je obavezan! Školske knjige su preskupe, bebi oprema je preskupa, PDV tek – nemam komentar. Otkaz će trudnica dobiti momentalno, zaštite dežave nema. Naknade za porodiljsko vam kasne bre, kako vas nije sramota???? Kakva crna deca? Ovo što se nama desilo će tek imati posledice, manite me vaših demagogija.

  NAROD VAM JE GLADAN!
  (dosta sa demagogijama, 17. septembar 2016 13:55)# Link komentara

 36. “što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.”

  I šta, da zabranimo ženskoj deci obrazovanje posle osnovne škole da bi ostale neobrazovane, svim zaposlenim ženama limitiramo platu na 250 evra da ne budu ekonomski neugrožene…
  O PDV-u za bebi opremu, vrtićima, uništenim vrednosnim sistemima u ovoj nazovi državi i da ne govorim.
  Lepo li je biti ministar, proizvoljno pričaš šta ti prvo padne na pamet, a mediji to prenose kao vrhunsku mudrost.
  (gunđalo, 17. septembar 2016 13:55)# Link komentara

 37. Sta ste ocekivali ?
  Do pre 5 godina pod zutima imali smo besplatne stvari za bebe , ukinut porez , bonus na drugo trece dete itd…
  Sve to su nam oduzeli ovi SNS.
  Imati dete znaci veliku finansijsku muku danas u Srbiji.
  Mladi su otisli , svi moji prijatelji (oko 20tak) su u inostranstvu , svi do jednog osim mene. Svi beze odavde.
  A da ne pricamo o broju umrlih naspram rodjenih. Ko Eritreja.
  Nije Kosvo uzeto silom , populacija ga je oduzela.
  (444, 17. septembar 2016 13:54)# Link komentara

 38. Sa prosekom od 43 godine mi smo najstarija nacija na svetu. Srbi, narod najstariji…ali bukvalno.
  (Trifke, 17. septembar 2016 09:29)

  To bi onda tribalo značit i da ste najmudriji. ‘Ta će Izraelci, balavci. Prosijek im samo 29,7 godina

  Šalu na stranu, razlog zbog kojeg se o ovome nitko iz visoke politike ne bavi je taj što se prve promjene na bolje ne mogu vidit odma. Bila je nikidan debata na HTV-u o ovome i veli strucnjak da kad bi se u ovom času donile neke pozitivne odluke zaustavljanje pada bi se desilo tek za 10, 15 godina a rast za 20, 30 godina. Na demografskoj politici nećeš ni izgubit ni pobjedit izbore.
  (Bob_Rock, 17. septembar 2016 13:54)# Link komentara

 39. @Miodrag
  Moze se reci da je nekadasnje stanovnistvo Srbije(80% ruralno)bilo siromasno,tehnoloski zaostalo,nije znalo za bolje,ali na ivici gladi tesko da je bilo.2ha zemlje je bio socijalni minimum(kraljevina Srbija)koji nisu mogli oduzeti bez obzira na dugove.Kuca bez krave,svinje,kokoske,sljivika pa i vinograda(a za vino se ne moze reci da je kategorija gladi) skoro da nije postojala a shodno tome nije ni gladi
  moglo biti u nekoj ogromnoj meri.
  (Brica, 17. septembar 2016 13:53)# Link komentara

 40. Svoje detinjstvo sam doziveo u ovoj drzavi ko zivi pakao, ne secam se dobrih trenutaka secam se stednje, patnje, neimastva, svadje, mrznje mnogo mnogo mrznje.
  Brzo sam odrasto, svatio sam da moje potomstvo nece da kroci a kamoli da dozivi “cari” ove drzave, necu da dozvolim da moje dete prodje kroz to sto sam ja proso.
  Ova drzava nije za decu i dobro detinjstvo i mladost ona vise lici ko da si osudjen zatvorenik.
  (Oktavius, 17. septembar 2016 13:53)# Link komentara

 41. Tesko je izdrzavati 100 000 partijskih parazita kroz 1000 nameta tako da za porodice jednostavno nema!
  (djordje l, 17. septembar 2016 13:52)# Link komentara

 42. @Miodrag
  Možda ste prevideli- gospodja govori o psihološkom konforu (mad a i ona greši vezujući ga samo za žene – to se jednako odnosi i na muškarce).Pored toga ,materijalni konfor,tačnije nedostatak materijalnog konfora u predhodnim generacijama je doveo do želje za psihološkim konforom (pored one za materijalnim) kod današnjih potencijalnih roditelja – oni su bili deca i nisu samo živeli u nemaštini i neuredjenom društvu već su gledali roditelje koji su “prsli” od obaveza i sznanja da deci ne mogu da pruže ni delić onoga što su njima pružali roditelji u SFRJ (često manje sposobni i manje plaćeni od njih ali relsksiraniji i više usmereni na porodicu).
  Naš problem su,izmedju ostalih te dede,babe,tetke,strine i ostali pomagači roditeljima- često su oni destabilizujući faktor u porodici (pored pomoći koju pružaju).
  Nažalost,naš mentalitet je bio prepreka da se stvori prava gradjanska porodica (otac,majka,deca) i samim tim nismo ni izgradili sistem zaštite za istu.Umesto da država pomogne ljudima da urede svoje porodice po sistemu – jedan dom jedan gazda i gazdarica ,država je popustila pred plemenskom organizacijom – svi pod isti krov…
  Mi još nismo izgradili sistem zaštite klasične porodice a ona se već menja…(razne varijacije).
  Raspad sistema.
  (Komša, 17. septembar 2016 13:52)# Link komentara

 43. Supruga i ja imamo 40g. i dvoje dece. Dolazimo iz porodica prosvetnih radnika gde su sva deca zavrsila tehnicke fakultete. S obzirom da nismo imali veze pri zaposljavanju, a da bi smo radili u struci, dugo smo radili za male plate da bismo naucili posao. Uzeli smo se sa 30 godina i igrom slucaja napravili samo dvoje dece. Sada imamo prilicno vise od proseka (svoj stan, polovni auto) ali nekako stalno imam utisak da smo bili sebicni i da smo trebali da imamo jos jedno dete. Mnogo volim svoju decu (iako znaju nekad da me bas iznerviraju) i onima koji nemaju preporucujem da ih prave zbog sebe (a ne zbog drzave, nataliteta i drugih gluposti), napravice od vas bolje ljude. S druge strane lako je meni da pricam jer (za sada) imam deci da dam da jedu svaki dan, sto na zalost danas nemaju svi. Nisam trol i samo sam hteo da iznesem svoje misljene. Dole politicari, ZIVELA DECA!!
  (Tata od 40g., 17. septembar 2016 13:50)# Link komentara

 44. Ja i supruga 80000din mesecno, nas stancic, kola stara 25 godina, najbitnije 2 sina. Nema pomoci roditelja. Ustedimo 100-150 e mesecno. Plan je da na seoskom imanju od dede zasadimo manji vocnjak…. Kazu nema uslova , generacijo deca traze zrtvu, vreme ,posvecenot, mnogo manje kafana , kafica spavanja, jeftinije garderobe, manje putovanja, realno je tako…ne kukajte na uslove vec skupite hrabrost i napred .. pozdrav…
  (Milos, 17. septembar 2016 13:50)# Link komentara

 45. I sad jel treba da ih stancujem kao prasice? Sta ja imam sa drzavnim problemima? Ako budem hteo decu, htecu ih zbog sebe. Sta drzava ima sa tim?
   (Nekulturni stvor, 17. septembar 2016 13:50)# Link komentara

 46. Spasavaj se ko meze. Bezite odavde deco.
   (posmatrac, 17. septembar 2016 13:48)# Link komentara

 47. Odlicna vest! Uspeh Vlade! Uskoro ce stopa nezaposlenosti biti 0% (vec za 10 godina) jer ce ne mestu 100 000 umrlih doci nezaposleni a ionako se ne radjamo pa nema ko da konkurise na upraznjena mesta! Srbija umire i povratka nema. Pametni i sposobni ce otici iz ove zemlje a ostace mafija, kriminalci, penzioneri, nesposobni i neodlucni. I naravno, politicari, da vladaju!
  (Dr Wolf, 17. septembar 2016 13:46)# Link komentara

 48. Odlazim iz Srbije i vodim troje dece sa sobom. Dosta mi je demagogije.
   (indiana, 17. septembar 2016 13:46)# Link komentara

 49. Ali nam dobro ide. Zar ne?
  (Marko nb, 17. septembar 2016 13:42)# Link komentara

 50. Omladina i mladi ljudi u Srbiji neće da stvaraju porodicu i decu na PRIVREMENO-PROVREMENIM UGOVORIMA prenesite to vašem mandataru na sledećoj sednici vlade Srbije gospodjo ministarka!
   (privremeno-povremeni, 17. septembar 2016 13:41)# Link komentara

 51. Najjace mi je kad mi keva kaze: pa ko ce da puni budzet za penzije kad vi mladi odete? Pa ja i idem da bi ti imala sta da jedes i da mozes da nabavis lekove. 30 godina radnog staza, 80% kod privatnika i naravno da nece imatii vise od 20000.
  (Keza, 17. septembar 2016 13:39)# Link komentara

 52. Baš pre neki dan (radni dan) tu negde oko 1o časova ujutro kod Starog Merkatora uđem u autobus, na liniji 17, i odmah mi zapne za oko koliko je starijih osoba unutra. Ne budi lenj prebrojim putnike, nas 33-oje, od toga jedna mlađa žena sa detetom i jedna tinejdžerka, sve ostalo preko ili blizu 60 godina starosti. Stvarno, što se nas Srba tiče, stvar je više nego zabrinjavajuća,. Čak alarmantna.
  (Bilal, 17. septembar 2016 13:07)

  Ista situacija ovde u Nemačkoj. S tim da je ta mlada žena sa decom ovde najčešće Turkinja ili Afrikanka. Mislio sam da je kod nas bolja situacija barem u tom pogledu…
  (Peter, 17. septembar 2016 13:38)# Link komentara

 53. Ja i žena napravili troje, trenutno imaju 17, 14 i 6 godina. Žena ima platu 35.000 a ja oko 50.000 kao zanatlija. Jedva kraj sa krajem sastavljamo. Ne dugujemo nikom ali nemamo ni 50€ u rezervi. Bilo ko da se razboli, na*ebali smo. Država mi oporezuje zaradu stotinu puta, kad kupim deo, kad uplatim pazar, kad uzmem pare sa računa, kroz doprinose. Decu ne šaljem na ekskurzije svake godine već ponekad i to malo jedno pa drugo. More nisu videli…. Da rezimiram, hteli smo troje dece i ne kajemo se, ali je veoma teško izaći na kraj sa plaćanjima.
   (Nepristrasan, 17. septembar 2016 13:36)# Link komentara

 54. Muka mi je od price! Gospodja ministarka je vec 2 decenije na vlasti pa sta je uradila-Nista!
  Imala je priliku da zaposli lekare i prizi im da nastave da planiraju normalno porodice, ali to nije ucinila!
   (Maja, 17. septembar 2016 13:36)# Link komentara

 55. super se borite protiv toga ukidajući povrat PDV-a za bebe
   (Bo, 17. septembar 2016 13:34)# Link komentara

 56. U svetu.A u Evropi?U Africi,Aziji i Juznoj Americi natalitet je mnogo veci.I druge evropske zemlje su slicnoj situaciji kao mi.Ako vlada hoce da poveca natalitet neka preduzme neke konkretne poteze.
   (Vladimir, 17. septembar 2016 13:34)# Link komentara

 57. Za stvaranje porodice neophodni su izvesnost, stabilnost, uredjena pravna i pravedna drzava.
  (Predrag, 17. septembar 2016 13:33)# Link komentara

 58. zato sto deca koju radjamo bice Amerikanci, Kanadjani, Svedjani, Nemci, Novozelandjani, Svajcarci…. gde god su roditelji imali srece da pobegnu
   (dzo, 17. septembar 2016 13:31)# Link komentara

 59. Za početak, naterajte lopuže koji dižu cene proizvoda za decu samo jer smo kao narod spremni da za dete dosta i platimo. A možete i da date lepo svakom zaposlenom roditelju socijalnu pomoć kao dopunu do iznosa prosečne plate (ukoliko primaju manje) i problem rešen.
  Ljudi nemaju dece jer nemaju para. Nije samo da smo disfunkciinalni kao društvo, ima nešto i u praznim džepovima.
  (audi 5cyl, 17. septembar 2016 13:31)# Link komentara

 60. @V…
  pitao bih te kad ne bi imao to sto najvise volis cime da nahranis…
   (sax, 17. septembar 2016 13:30)# Link komentara

 61. (drugi deo)
  Nemojmo misliti da je srpski seljak sredinom veka bio bogat, naprotiv to su bili ogromnom vecinom sitni zemljoposednici uglavnom na ivici gladi. Za bolje nisu ni znali, a siromaha je bilo puno i u danas najbogatijim zemljama. Migracije ka gradu, bilo kakvom drugom poslu su i razorile tu prosirenu porodicu koja je sada rastrkana.
  U Srbiji se vecinom ektremno tesko zivi, a ova pravila se dobro vide. Dvoje moraju da rade, preselili su se u veci grad zbog posla, porodica trpi.
  Necce ljudi, ali Srbi cini mi se hoce izumreti. Mozda je to nepovratan proces. Ne do fizickog unistenja, ali ce biti u sledecem veku potpuno asimilovani.
  Planeta imam problem prenaseljenosti, tako da se samo visko tehnolosko-industrijska drustva srecu da ovim problemom. Kad ostatak od 80% svetske siromasne populacije (da, verovao to neko ili ne, mi smo generalno u 20% bogatijih) bude razvijeniji, smanjice se i prirastaj.
  Nisam nista od ovoga dublje elaborirao, samo sam hteo da neko procita i pocne i o tom (globalnom) akspektu da razmislja. O konkretnoj situacji u Srbiji i onome sto Drzava cini, mnogi su vec pisali u komentarima.
  (Miodrag, 17. septembar 2016 13:30)# Link komentara

 62. Ti se vidi vec dugo vreme… Gde god se okrenes samo penzioneri oko tebe … Mladi masovno beze preko,ajde sto mladi nego slusam 40+ samo neke komb. Kako ce de ko da ode preko. I cemu onda put u evropsku uniju ? Cemu ? Cemu da nam bude bolje kad kao nacija nemamo buducnost !
  (Bane, 17. septembar 2016 13:29)# Link komentara

 63. imam 32 . ne bih imao dete u ovoj zemlji ni lud. kakvu buducnost da mu pruzim kada jedva sebe izdrzavam . svi koji misle suprotno zive u sopstvenon sebicluku. Dokle god sebe mucio u ovoj prokletinji necu muciti nevino malo srvorenje .
   (zemlja je ravam disk ., 17. septembar 2016 13:25)# Link komentara

 64. Zeitgast … Takva su vremena. Drustvo se promenilo. Ono presudno za podizanje vise dece vise ne postoji zbog migracija. To je tzv prosirena porodica gde bake, tetke, sestre (znam da sam samo zene pomenuo), pomazu u podizanju dece. Ako oba roditelja rade, a to je neminovnost u danasnje vreme, nije realno ocekivati da roditelju mogu imati vise od dvoje dece. Retki su slucajevi, i sad kad razmislim, tih par poznanika koje imam imaju svakodnevnu pomoc sire porodice.
  Jos 60ih u Americi je bilo dovoljno da jedan od roditelja (otac recimo) radi, a majka se bavi decom. To se dramaticno promenilo potkraj sedme decenije. Ekonomija se promenila. Ne rade danas oboje zbog ne znam kakvog komfora, vec zbog pukug prezivljavanja, obezbedjivanja doma, hrane, zdravstva, skolstva za tu decu. Ako nisu skolovani tonuce u siromastvo.
  Nekada se na selu i od sela moglo ziveti. To danas nigde na svetu nije slucaj sem kod velikih zemljoposednika.
  Nemojmo misliti da je srpski seljak sredinom veka bio bogat, naprotiv to su bili ogromnom vecinom sitni zemljoposednici uglavnom na ivici gladi. Za bolje nisu ni znali, a siromaha je bilo puno i u danas najbogatijim zemljama. Migracije ka gradu, bilo kakvom drugom poslu su i razorile tu prosirenu porodicu koja je sada rastrkana.

  (stigoh do 1500 karaktera, bice drugi deo)
  (Miodrag, 17. septembar 2016 13:23)# Link komentara

 65. Bice bolje za dve godine.
  (Vix, 17. septembar 2016 13:22)# Link komentara

 66. Nemam stalan posao,devojka sa fakultetom radi za 22 hiljade,imam 29 god,i 6 god dugu vezu,zenio bih se,al odakle da podizem dete!?
   (Dag Kristi, 17. septembar 2016 13:20)# Link komentara

 67. (Topličanin Milan,
  17. septembar 2016 12:41)

  Kazete da “pas nije imao za sta da vas ujede”. A kad ste Vi rasli? U vreme kad je drzava brinula o deci, kad niko nije bio u opasnosti da umre od gladi ili lose zdravstvene nege? Ili u vreme kad se o deci brinu gradjani saljuci sms poruke?
  I dosta vise tih prica o babama koje su imale po desetoro dece. Imala je i moja, pa je cetvoro umrlo ili na rodjenju ili zbog bolesti kao veoma mali. Smatrate da se u takvim stvarima treba ugledati na proslost? Zasto onda ne u svemu? Odreknite se tih uredjaja s kojih pisete komentare, iskljcite struju, iskopajte bunar za vodu, kad se razbolite molite se bogu i idite kod travara i kod sesokih baba da vam “saljevaju stravu”…
  I naravno, mnozite se do besvesti!
  (The, 17. septembar 2016 13:18)# Link komentara

 68. Ne sekirajte, gospodjo, bice jos MNOGO gore!
  (Omladino, BEZI!, 17. septembar 2016 13:16)# Link komentara

 69. Ja samo da se pohvalim da imam dve cerke i sina na putu za par meseci, povecavamo brojno stanje.Ekonomska sitluacija je samo izgovor.Ne postoji nista lepse od osmeha i igre sa decom nikakvo letovanj, zimovanje itd.I da zenama sa troje i vise dece treba dati penzije jer samo one znaju kroz sta prolaze, one su nase heroine a ne pevaljke i starlete
   (V…, 17. septembar 2016 13:15)# Link komentara

 70. Imam dvoje dece. Posto sam nezaposlena decu ne mogu da upisem u vrtic (pokusala, odbili nas vise puta), a nemam kome da ih ostavim na cuvanje pa radim honorarne poslove da bih deci nesto priustila. Pa neka se neko u ovoj drzavi zapita zasto se ne usudjujem da rodim trece dete iako silno zelim. Jedna plata, a samo pakovanje pelena koje traje dve nedelje kosta 1.900 dinara.
  Oni se brinu, a ukidaju povracaj pdv-a na bebi opremu, trudnice mnostvo obaveznih pregleda moraju da plate jer u drzavnim bolnicama nema uslova za njihovo obavljanje. Mogla bih da nabrajam do sutra, ali eto da kazem bar ovo.
  Neka menjaju politiku, a manje da pricaju i bice nas vise.
   (Znam da ne znam, 17. septembar 2016 13:14)# Link komentara

 71. 90 posto ljudi koji se zale na male plate je iz grada ..Natalitet je veci na selu gde su jos manje plate taj razlog ovim iz gradova i nije neki ..Najboljew je da se svi vrate na selo ..Bolje bi bilo svima
  (Sasa, 17. septembar 2016 13:13)# Link komentara

 72. Sramota me koliko nam je dobro. Bravo narode glupi što glasaš za ove koji nam “ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će” mažu oči od 90-ih. Konačno dobili žena i deca, dva sina, mađarske pasoše, a ti Vučko i nazadni kadru laži neke druge budale.
  (Mile, 17. septembar 2016 13:11)# Link komentara

 73. Baš pre neki dan (radni dan) tu negde oko 1o časova ujutro kod Starog Merkatora uđem u autobus, na liniji 17, i odmah mi zapne za oko koliko je starijih osoba unutra. Ne budi lenj prebrojim putnike, nas 33-oje, od toga jedna mlađa žena sa detetom i jedna tinejdžerka, sve ostalo preko ili blizu 60 godina starosti. Stvarno, što se nas Srba tiče, stvar je više nego zabrinjavajuća,. Čak alarmantna.
  (Bilal, 17. septembar 2016 13:07)# Link komentara

 74. Ministarko siromasni smo i necemo da radjamo sirotinju!!!!!
  (pedja, 17. septembar 2016 13:01)# Link komentara

 75. Ide treće dete, uskoro. Dahćemo, ja 850e, zena 250e, krpi se nekako mesec.

  Ljudi ne veruju u Boga, dakle u rad, skromnost, misljenje… u trud. Eto zato je sve otislo kuda ne treba, zato sto niko ne veruje u rad i vrednocu.

  Decu guram ka inostranstvu, zar to treba pojasnjavati? Pozdrav za sve sadasnje i buduce mame i tate.
  (Bb king, 17. septembar 2016 13:01)# Link komentara

 76. @Topličanin Milan,
  da se razumemo, moj zivot je samo moj i ne zivim ga ni zbog koje nacije. A nacija kao nacija me ne zanima vec samo ljudi, bilo koje nacije. Nisam pravio decu zbog nijedne nacije vec sto sam ih zeleo kao ljudska bica. A nacija ako nestane bas me briga. Ima dovoljno ljudi na ovoj planeti pa kada ovde nastane vakum naselice se neki drugi. Najverovatnije i mnogo normalniji.
  (moj zivot je samo moj, 17. septembar 2016 13:00)# Link komentara

 77. Kako da ne bude kada 70000 djaka prvaka upise skolu.Matematika je jasna da ako 80% dočeka starost od 70godina dodjemo do broja blizu 5 miliona.Dečji dodatak Vučiću daj svakom detetu,.Pusti MMF inače ukinućwmo se kao narod.
   (sasho, 17. septembar 2016 12:59)# Link komentara

 78. Jos veci pdv na deciju opremu..pa da nestanemo sto pre..hvala drzavo!!!! Sve je to planski..
  (Peks, 17. septembar 2016 12:58)# Link komentara

 79. Muskarci ne zele ozbiljne veze. U tome je problem. A ne u zenama.
  (Brankica, 17. septembar 2016 12:58)# Link komentara

 80. Njihov cilj je da nas bude što manje. Da je drugačije problemi bi se rešavali. Obrazovane žene bolje od ostalih vide političku, ekonomsku, obrazovnu, zdravstvenu BEDU u kojoj živimo. Pritom, ne mislim samo na nedostatak novca, već i na nedostatak perspektive i morala! Te iste žene odu u Kanadu i tamo imaju po troje dece! Draga ministarka – tu nas je dovela vaša politička opcija!
   (Joao, 17. septembar 2016 12:57)# Link komentara

 81. @(kiza, 17. septembar 2016 10:55)

  Prijatelju, nikad nije kasno. Evo dolaze ovde na zapad ljudi i u dubokim 40-im i preporode se za par godina a onda čupaju kose što nisu i ranije pobegli…
  (Aleksandar, 17. septembar 2016 12:57)# Link komentara

 82. Ovo je problem cele Evrope. Ja zivim u Nemackoj i nevidim da je nesto bolja situacija . Nemci slabo prave decu ili imaju samo jedno dete , dok stranci ih imaju 2-3-4 . Vremena su se promenila.
  (ana minhen, 17. septembar 2016 12:55)# Link komentara

 83. Ista stvar i ovdje…. Svi bi ganjali karijere, zarađivali 5 hiljada eura mjesečno, hodali po plažama i skijanjima i vozili BMW-e. Žene uglavnom jednoobrazne, šatro obrazovane, vise po teretanama, čekaju izlaske, putovanja, selfije…. Frajeri šatro veliki i nehuvatljivi, tobož u velikim biznisima. Terase birtija pune, nasjedavanja po nekoliko sati, u ustima čikovi i glupe ispraznre priče. Djeca im nisu ni u peti, a mnogima u igraonici dok ispijaju kave… Propast živa, malo je ostalo od nekadašnjeg zdravog i prirodnog pristupa prema životu.
  (Susjed, 17. septembar 2016 12:03)

  Kakvi Vucici, kakvi bakraci ovo je glavni problem. Svaka cast za komentar.
  (Marko, 17. septembar 2016 12:54)# Link komentara

 84. (dalibor, 17. septembar 2016 12:03) Druže budi iskren. Rekao si da ti i žena imate ukupno 40 hiljada i troje dece. Dakle, vama pomažu roditelji njeni, tvoji nije važno jer sa 40 hiljada ne može jedno dete da se podiže, a ne troje. Dakle, vi imate. A šta da rade oni koji žele i to jedno dete, a nemaju ni gde ni sa čim?
  (Miki, 17. septembar 2016 12:53)# Link komentara

 85. Rece Slavica,ciji je idejni vodja i guru pogurao ovu naciju u ratove,siromastvo cije se posledice osecaju i danas,sto je direkto uticalo na natalitet.
   (Djordje Cvarkov, 17. septembar 2016 12:51)# Link komentara

 86. @(Iluminated, 17. septembar 2016 10:22)

  Ja slobodno mogu reći za sebe da sam hedonista, ali sam želeo i decu. I našao sam način – otišao sam iz Srbije.
  (Aleksandar, 17. septembar 2016 12:50)# Link komentara

 87. Sve što je za decu u Srbiji je takođe najskuplje na svetu! Toliko o državnoj motivaciji sopstvene populacije da uveća brojno stanje.
   (Wrong Way, 17. septembar 2016 12:49)# Link komentara

 88. Šta je, frka ti da neće biti nikog da mota kablove za 180€ mesečno? I neće. Za 150 godina nećemo postojati kao nacija. I ne treba jer ovakve biramo poslednjih 25 godina. Uporno, mazohistički.
   (Domaćin, 17. septembar 2016 12:47)# Link komentara

 89. Nije ni Kosovo ni ekonomija najveci problem. Najveci problem je bela kuga. Za dve generacije imamo sansu da izbrisemo sve ono za sta su se nasi preci borili i ginuli. Imam dvoje dece, hteo bih 5-oro, ali ne smem. Nemam nikakvu pomoc samo ono sto zena i ja zaradimo. Zena radi u privatnoj firmi (multinacionalna kompanija) i znamo da bi treca trudnoca bila kraj njenog posla. A kredit za stan vracamo jos 25 god. Ako neko od nas ostane bez posla duze od god. dana kolektivno idemo pod most. Sad ti rizikuj. Danasnji sistem jednostavno nije okrenut ka porodicnim vrednostima. Sve je okrenuto ka kratkorocnim vrednostima, radu, efikasnosti i egoisticnoj potrosnji.
   (N4, 17. septembar 2016 12:47)# Link komentara

 90. Hmmmm…. Mislim da su novčani problemi ipak presudni. Kako neki bračni par sa zajedničkim primanjima od 50.000 dinara da gaji dete!? Komunalije su minimalno oko 12.000, najbednija i najjeftinija hrana 15.000, garderoba, higijena, prevoz dodatnih 12.000, lekar, zubar i neplanirano barem još 4000-5000 mesečno. More, kola, planini, putovanja, izlaske i OSTALE normalne stvari nisam ni spomenuo. Da gaje dete sa 5000-6000 dinara?? Čime da ga hrane, krompirom i mekinjama??
   (Mr. Realno, 17. septembar 2016 12:46)# Link komentara

 91. Србија има највећи раст у Сунчевом систему реко Господар. Опуштено људи биће беба, биће свега у изобиљу.
  (Евроталибан, 17. septembar 2016 12:45)# Link komentara

 92. Meni su najsmešniji ovi koji sopstvenu želju da nemaju decu vezuju za neki visoki intelektualni nivo, za svoje izvanredno obrazovanje i moral, koji im ne dozvoljavaju da radjaju decu čiji bi život bio samo patnja na ovom svetu?! Mi smo jedina nacija, mislim na svetu, koja se za prava dece i za njihovu budućnost bori na taj način što ih neće radjati. Nema dece, nema problema. Neće se patiti i sekirati svoje preosetljive roditelje. Kako se kod nas kaže, “nije imao pas za šta da me ujede” ali sam shvatio da je život bez dece samo jedna prazna i jalova putanja koja nema nikakvog smisla. Naravno, nisam poput nekih, mogao da se uporedjujem sa Nikolom Teslom i ostalim svetskim naučnicima i pronalazačima, koji su život posvetili nauci.
  (Topličanin Milan, 17. septembar 2016 12:41)# Link komentara

 93. U Srbiji se deca ne ‘prave’ ne zbog nemaštine već zato što nema tog normalnog, budućeg roditelja koji bi poželeo da svoje nerođeno dete osudi na Srbiju…
  (Aleksandar, 17. septembar 2016 12:38)# Link komentara

 94. “…. Imaju visok stepen potrebe za komforom…”

  Izdrzavam roditelje koji imaju minimalne penzije, hvala Vucicu. Pomazem porodicu brata koji se bavi privatnim poslom, zbog siromastva naroda u Srbiji, sve neuspesnije.

  Posle poplave 2014. morala sam da kupujem od kasike, usisivaca preko odece do kola – sve ispocetka, u svojim tridesetim.

  Strepim da me ne otpuste svakog dana, a imam svoje dete da mislim o njemu.

  Ma, hvala ti Slavice, na konstataciji da sam sklona komforu pa necu vise dece.

  Ma, svaka vama politicarima cast!
  (Ana, 17. septembar 2016 12:34)# Link komentara

 95. Na državi da reaguje!!
  (Vlada djordjevic, 17. septembar 2016 12:33)# Link komentara

 96. Ekonomska situacija nema nikakve veze sa time koliko se dece rađa, niti se siromašna društva nužno množe kao zečevi (evo mi na primer), niti bogata društva izumiru usled ‘bele kuge’ (recimo Saudijska Arabija nema tih problema a mogu da nas sve kupe u zlatu). To pre svega zavisi od kulture i obrazovanja, pogotovo ženskog dela populacije. Naravno, obrazovanje obično utiče na bogatstvo društva pa se može povući paralela, ali to nije uvek slučaj. Izgleda da svako, baš svako može postati ministar u Srbiji…
  (Aleksandar, 17. septembar 2016 12:32)# Link komentara

 97. Ja volim svoj narod i svoju zemlju. Ali od ljubavi se ne zivi. pozdrav iz Nemacke.
   (Nekulturni stvor, 17. septembar 2016 12:31)# Link komentara

 98. U komentarima ste svi složni (što je retkost) da je vlada odgovorna za lošu situaciju koja je uzrok za pad populacije. Ali većina vas je glasala za ovu vlast. Da su sutra izbori opet biste to uradili.
  (Kerefeke, 17. septembar 2016 12:29)# Link komentara

 99. Za svako dete pomoc i a za trece dete oslobadjanje poreza porodice, majci plata do punoletsva deteta i besplatna zdravstvena zastita
   (drug stari, 17. septembar 2016 12:28)# Link komentara

 100. Visoko obrazovani deo populacije ne moze da se pohvali da je nesto proziveo do 28. godine, a da nemaju imućne roditelje koji su ih sponzorisali. Mozda Work & Travel USA, izleti vani, neka školarina, čast izuzecima. Tek u prvoj polovini tridesetih godina ako su srećni i nađu dobar posao mogu da proputuju svet, priušte sebi sve šta su želeli, a tek onda dolazi muka oko izbora partnera tako da se deca rađaju tek krajem treće decenije, jedno, možda dva, što nikako nije dovoljno za opstanak. A nekima je tada već i kasno za decu ili im se toliko dopadne novi način života da je ni ne žele.
  (Nikola, 17. septembar 2016 09:05)
  Mojim prababama i pradedama 20-ih i 30-ih godina prošlog veka nije bila prepreka što žive u planini u kamenim kućama bez vode i struje, baveći se stočarstvom i poljoprivredom da imaju po desetoro dece. Zar je proputovati svetom, sticati materijalne stvari i provoditi se važnije od ostvarenje potomstva?! Ja mislim da nije, imati decu je nešto najvažnije na svetu, samo što su ljudi danas mnogo okupirani nebitnim stvarima. Nije bogat ko ima volova nego kćeri i sinova !
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kokuz, 17. septembar 2016 11:58) # Link komentara

  Je l tvoja baba treba da mi bude inspiracija?Državi ne trebaju deca, političari misle samo do sledećeg mandata, eventualino ako bude trebalo ratovati da oni zadrže fotelje, onda daj neke omladince da izginu,njihovi nemaju kad, Srbuju po školama u inostranstvu.
  (Dima, 17. septembar 2016 12:27)# Link komentara

 101. Svi precutkuju podatak da smo kao zemlja pali na manje od 7 miliona stanovnika.
   (bkhgv, 17. septembar 2016 12:27)# Link komentara

 102. Zašto nam za početak ne povećate subvencije za vrtić.U Novom Sadu od ove godine subvencije su smanjene,tako d supruga i ja za trigodišnje dete nesečno plaćamo 80 evra.Inače konkurisali smo tri puta za državni vrtić i svaki put smo odbijeni.Imam dvoje dece,što znači da sam za natalitet na nuli.Ne pada mi na pamet da pravim treće dete dok se država ovako odnosi prema roditeljima.SRAMOTA
  (Dejan, 17. septembar 2016 12:25)# Link komentara

 103. Naravno da ce da vuce glupu statistiku koja nema veze s’realnoscu. Jedan deo siromasnog stanovnistva se lakse odlucuje na radjanje, ali to je onaj najsiromasniji i najneobrazovaniji. Zaboravlja da je onaj “srednji stalez” ozbiljno umanjio broj rodjene dece jer to ne moze da se nazove srednjim stalezom.
  Generacija oko mene (imam preko 30) je potpuno bez dece, zivi sa roditeljima ili eventualno u iznajmljenim stanovima. Ljudi fakultetski obrazovani jedva namicu nesto para da prezive mesec, uglavnom uz pomoc roditelja.
  Podsticaja za trudnice, mlade roditelje i slicno nema ni u najavi. To sam skapirao tek kada sam poceo da se raspitujem jer sam i saznao da cu postati otac. Kakva nam je vlast, takvi su nam i uslovi za zivot.
  Tuga je koliko su svi oni u svojim foteljama bezobrazni jer prstom ne mrdaju osim kada zele da ga upere u pravcu nekoga drugog. Sramota da ih je sve za muku koju svakodnevno nanose ovoj zemlji i narodu koji zivi u istoj, a koji njih bednike ‘lebom ‘rani.
  Bednici bedni! Vasa deca se bahate po ibicama, pohadjaju najskuplje privatne skoke, voze besna kola od 15-16 godine, trose hiljade eura na vece po kafanama i klubovima u zemlji u kojoj je luksuz otici na last minute letovanje u grcku i to autobusom.
  Uradite barem nesto dobro za svoju zemlju i svoj narod. Pomozite mladim ljudima da im padne na pamet da bi hteli decu, pomozite bolesnoj deci da se lece u inostranstvu kad vec nemamo dovoljan fond stucnih lica i mozda cemo vas gledati drugacije.
  (Vz, 17. septembar 2016 12:25)# Link komentara

 104. Cela Evropa ima ovaj problem, jedna Nemacka sa silnim migrantima ne može da ga reši.Pad je počeo kada je generacija mojih baba radjala ne više od dvoje dece.To se jasno vidi u generaciji mojih roditelja, gde retko ko ima više od jednog brata ili sestre.Te priče kako su žene imale po petoro dece ne pije vodu,to se završilo još u prvoj polovini dvadesetog veka.
   (samo kažem, 17. septembar 2016 12:23)# Link komentara

 105. Srbijo- i ovo malo mladih ode za inostranstvo.
  (Lana d, 17. septembar 2016 12:15)# Link komentara

 106. Najbolji su mi komentatori koji se, posle ovakvih izjava političara, obraćaju istima sa idejom da im nešto objasne, da ih upute,…
  Da li svi vi stvarno mislite da oni ne znaju šta rade?
  Srbija će biti upamćena kao kolateralna šteta pohlepne i bezprizorne političke kaste i naroda koji nije shvatao šta mu rade.
  (glas razuma, 17. septembar 2016 12:09)# Link komentara

 107. Emigracija iz Srbije je kljuc ptoblema! Emigranti samci su retka pojava pogotovo stariji od 35. I skoro svi Srbi u dijaspori imaju decu.a mnoge porodice odlaze i kolektivno iz Srbije. Dok vi minstri mislite da mozete da uposlite 9 zena da vam za mesec dana rode dete i pricate i dalje svoje bajkovite teorije Srbija se gasi. Da vam nacrtam:

  Lljudi odlaze u svet.
  Potrosnja se zato smanjuje.
  Opada potraznja.
  Zbog toga opada proizvodnja i uvoz.
  Preduzeca se gase.
  Ljudi ostaju bez posla.
  Posla nema.
  Ljudi odlaze u svet.

  Sada procitajte od pocetka. Je li jasno?
  I sta cete uraditi u vezi sa tim?
  (Mickey, 17. septembar 2016 12:09)# Link komentara

 108. beskurpulozno vredjanje inteligencije gospodja moze kod Mire u Moskvu. Standard ko u Bangladesu,vladavina prava i sigurnost su razlozi zbog kojih mi mladi ne mozemo lakes da zasnivamo porodice.
   (ja anti bot, 17. septembar 2016 12:07)# Link komentara

 109. Srbija ubija,zapamtite to,istetovirajte to!
  (Killer on the loose, 17. septembar 2016 12:04)# Link komentara

 110. Ista stvar i ovdje…. Svi bi ganjali karijere, zarađivali 5 hiljada eura mjesečno, hodali po plažama i skijanjima i vozili BMW-e. Žene uglavnom jednoobrazne, šatro obrazovane, vise po teretanama, čekaju izlaske, putovanja, selfije…. Frajeri šatro veliki i nehuvatljivi, tobož u velikim biznisima. Terase birtija pune, nasjedavanja po nekoliko sati, u ustima čikovi i glupe ispraznre priče. Djeca im nisu ni u peti, a mnogima u igraonici dok ispijaju kave… Propast živa, malo je ostalo od nekadašnjeg zdravog i prirodnog pristupa prema životu.
  (Susjed, 17. septembar 2016 12:03)# Link komentara

 111. Supruga i ja imamo troje dece i VSS/beogradski univerzitet.Jedna plata od 40 hiljada,ja sa nezaposlen.Znam puno njih koji su isto zavrsili fakultete i imaju troje i vise dece.Sta nam nudi drzava?Stres kod stranaca za 200 evra?Zasto nam ne ponude subvencije ili meke kredite za privatan biznis kad su vec neudate starlete na drzavnim jaslama?Dakle,drzava samo deklarativno izrazava kao neku strategiju dok je na terenu sve upereno protiv porodicnih ljudi.Tu je SNS najvise zatajila jer je jedno od glavnih obecanja pred ulazak na vlast,bilo i ta borba protiv bele kuge.Dalibor.
  (dalibor, 17. septembar 2016 12:03)# Link komentara

 112. Bio sam sa sinom i unukom u knjizari da joj kupimo sve za IV razred.Ukupno je sve kostalo c.a.25 Eura.Knjige dobija u skoli na upotrebu,vraca na kraju
  skolske godine.Dakle,to je sve.Zasto Srbija ne omoguci nasoj deci to sto
  zovu “besplatno skolovanje”? Moj sin zaradjuje oko 3000 Eura,a u Srbiji ko
  zna,mozda bi tek 300 Eura,pa ko ne bi razmisljao,a?
  (deda Zoran,Nürnberg, 17. septembar 2016 12:00)# Link komentara

 113. Klasične Petar Pan generacije, dok stanu na noge prodje im život, posle željni svega, putovanja, auta, izlasaka, žena…dok zapadna omladina krene da putuje sa 15-16 godina. Šta je nekom Britancu da ode na Ibicu da se provede, ma ništa, Srbinu je to luksuz samo takav, gde običan smrtnik da nadje 800-1000€ za Ibicu? Kad si željan svega nije ti do porodice, a ženama biološki sat ide, ali nemaju sa kim da prave decu jer momci rade do maksimim 400€ ili su u fazonu da se provode. Ako udju u brak sa momcima bez love samo će da se muče 24/7, i posle će da kunu muški rod. Propast ljudi, stanje je užas.
   (Mare, 17. septembar 2016 11:59)# Link komentara

 114. Visoko obrazovani deo populacije ne moze da se pohvali da je nesto proziveo do 28. godine, a da nemaju imućne roditelje koji su ih sponzorisali. Mozda Work & Travel USA, izleti vani, neka školarina, čast izuzecima. Tek u prvoj polovini tridesetih godina ako su srećni i nađu dobar posao mogu da proputuju svet, priušte sebi sve šta su želeli, a tek onda dolazi muka oko izbora partnera tako da se deca rađaju tek krajem treće decenije, jedno, možda dva, što nikako nije dovoljno za opstanak. A nekima je tada već i kasno za decu ili im se toliko dopadne novi način života da je ni ne žele.
  (Nikola, 17. septembar 2016 09:05)
  Mojim prababama i pradedama 20-ih i 30-ih godina prošlog veka nije bila prepreka što žive u planini u kamenim kućama bez vode i struje, baveći se stočarstvom i poljoprivredom da imaju po desetoro dece. Zar je proputovati svetom, sticati materijalne stvari i provoditi se važnije od ostvarenje potomstva?! Ja mislim da nije, imati decu je nešto najvažnije na svetu, samo što su ljudi danas mnogo okupirani nebitnim stvarima. Nije bogat ko ima volova nego kćeri i sinova !
   (Kokuz, 17. septembar 2016 11:58)# Link komentara

 115. Prosecna plata u Srbiji iznosi bednih 420 evra. Vise od 40% zaposlenih zaradjuje manje od tog bednog proseka. Najmanje 80% zaposlenih zaradjuje manje od 1000 evra mesecno. Vise od 40% radno sposobnog stanovnistva je nezaposleno (nije radno angazovano celog meseca i za ceo taj mesec ne prima platu). Za koliko-toliko normalan zivot cetvoroclane porodice u Beogradu potrebno je 2500-3200 evra mesecno, u zavisnosti da li porodica vec ima namesten stan/kucu odgovarajuce povrsine i strukture neopterecen kreditima ili ne. Porodica koja uzme kredit za resavanje stambenog pitanja nema nikakvu garanciju da ce odnos zarade njenih clanova i cene stana ostati isti tokom perioda otplate niti ima mogucnost da se bilo gde polison osigura od takvih dogadjaja. U takvim okolnostima poslednje na sta ovakvim ljudima padne na pamet je stvaranje ili prosirenje porodice.
  (Dragan, 17. septembar 2016 11:55)# Link komentara

 116. Apsolutno nije tačno da Slovenija danas ima nizak natalitet. Do prije par godina je bio prisutan trend 1 do 2 dijece u porodici. Danas je 3, a često 4 i 5 dijete praktično pravilo.
  Mali je broj porodica sa 1 do 2 dijece. Imaju veliki broj razvoda i novih brakova, ali i značajan porast nataliteta. To mi je posao i to svakodnevno gledam. To se jednostavno ne može porediti sa stanjem u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Bez obzira na sve ekonomske, društvene i političke probleme, problem nataliteta je najozbiljniji problem Srbije.. To kao profesionalac odgovorno tvrdim. Riješenje ovoga problema je izuzetno kompleksno i bojim se da mu sa ovakvom politikom i sveukupnim društvenim pristupom nismo posvetili praktično nikakvu pažnju, a brod tone…
   (pedijatar iz SLO, 17. septembar 2016 11:55)# Link komentara

 117. Bas se dobro radi na suzbijanju bele kuge. Evo za pocetak se ukida povracaj PDV za opremu za bebe. Sta je sledece?
  (Justice, 17. septembar 2016 11:55)# Link komentara

 118. Ministarku treba da bude sramota da svu krivicu z aneradjanje svajulje na zene, tim pre sto je i sama zena. Pa kao da o radjanju dece odlucuju samo zene. Da se zene samo pitaju broj abortusa bi sigurno bio bar trostruko manji.Zasto ne iznese i podatak koliki je broj visokoobrazovanih muskaraca koji nisu “radjali”, koji vole da uzivaju u komforu i ne razmisljaju o potomstvu. A da ne pricam o tome sto ministarka proziva samo visokoobrazovane zene kojih u Srbiji nema ni 10% kao da bi se situacija ne znam ni ja kako popravila kada bi se one odlucile da rode. Zbog ovakvih ministara i njhovih izjava zene i ne zele da radjaju, jer su svesne da drzava podrazumava da sav teret radjanja i odgajanja dece treba da podnese zena.
  (Donglai Pei, 17. septembar 2016 11:54)# Link komentara

 119. Šta mi vredi moj visok stepen kada nemam ni stalni posao,a ne komfor. Jedva samu sebe izdrzavam. Neka mi drzava obezbedi mesto stalnog profesora u skoli,za tricavih cetrdeset hiljada mesecno,i ja cu odmah dvoje da rodim. Obecavam!
   (Vladana, 17. septembar 2016 11:54)# Link komentara

 120. Ali kakva je ova demagogija- vise se radjaju deca tamo gde je vise siromastva… Znaci mi ovde ne radjamo decu zato sto smo samozivnici, imamo odlicne uslove ali hocemo da uzivamo u ovom bogatstvu?
  Tamo gde se vise deca radjaju, a vlada siromastvo, su zapravo mesta sa neobrazovanim stanovnistvom i mesta gde deca zbog losih uslova zivota umiru cesto, pa je mozda nacin za odrzanjem i taj veci natalitet. Ali nije moje da razmisljam zasto se to desava tamo.
  Za mene sigurno znam, da to sto gospodja govori nema veze sa zivotom. Ja ne zelim da imam dete jos uvek ne zato sto zelim da se provodim i uzivam, ne zato sto sam sebicna. Bas suprotno. Bila bih sebicna da ga rodim ovde… Samo da bih povecala natalitet i sebi napravila razonodu.
   (Norma, 17. septembar 2016 11:53)# Link komentara

 121. dajte svakoj trudnici subvencije i za 20 godina će se povadimo
   (DimiBRE, 17. septembar 2016 11:50)# Link komentara

 122. Nema veze sto propada selo, sto ljudi rade za crkavicu i odlucuju se za brak i decu sve kasnije, muskarci zbog nemastine, a zene zbog straha od otkaza (ako uopste imaju posao). Mi cemo da gradimo autoput ka Dracu i investiramo u Albaniju. Laganica.
   (daddy cool, 17. septembar 2016 11:50)# Link komentara

 123. Za 50 godina Srbi nece postojati!!!! Mladima je stalo samo da pobegnu iz Srbije a i oni koji ostaju nemaju “luksuz” da imaju dete, cak ni da se ozene. Nezaposlenos mladih je preko 50%. Momci od 25-35 god. pa i 40 zive u stanu sa dva roditelja bracom i cesto babama i zive od jedne penzije svi i eventualno jos jedne min. ili prosecne plate. Kako da stvara porodicu????
  (Ns, 17. septembar 2016 11:49)# Link komentara

 124. kad udjemo u EU, prosek ce biti 60 godina, svi ostali ce otici
  (bosko, 17. septembar 2016 11:49)# Link komentara

 125. Nasi politicari rade na resavanju ovog problema. Vrlo uporno vec godinama.
  Sprovode strategiju osiromasavanja naroda da bi se deca vise radjala.
  :))
  (Nikola, 17. septembar 2016 11:48)# Link komentara

 126. Srbija prodaje svoje privredne resurse. Sada pocinje da prodaje sama sebe i svoju buducnost.
  Uskoro niko prstom nece mrdnuti za buducnost Srbije. Samo napred.
  (slavoljub, 17. septembar 2016 11:43)# Link komentara

 127. 20 000 dinara do punoletstva treceg deteta i eto vam BUM.
  (Nemanja, 17. septembar 2016 10:49)
  Životinje se gaje zbog zarade, dece valjda zbog sebe?
  (Samo pitam, 17. septembar 2016 11:41)# Link komentara

 128. Uh, ala mi je komforno sa nadprosečnom platom od 40000 dinara!
  (tuga i jad, 17. septembar 2016 11:39)# Link komentara

 129. Dragi sugradjani, ovakve izjave sluze samo da se ljudi iznerviraju. Cuvajte svoje zdravlje, koga briga sta ljudi koje ne postujete misle i izjavljuju.
  (N, 17. septembar 2016 11:39)# Link komentara

 130. Krivi smo mi…
   (G, 17. septembar 2016 11:38)# Link komentara

 131. U Evropi i okruženju ne spadamo među starije. Sad ako se gledaju zemlje kao što je Nigerija, Avganistan, Tobago i sl. onda jesmo stariji. Inače na svetskom nivou prosek u razvijenim zamljama je 37,5 godina a u nerazvijenim oko 24. Po predviđanjima 2050. u razvijenim zemljama prosečne godine starosti će biti 46 a u nerazvijenim 35. Reklo bi se da je u pitanju svetski trend. Zašto, nisam baš kompetentna, samo znam da oni koji bi popravili demografsku sliku Srbije ne žive već decenijama u njoj, a ovi koji bi mogli gledaju da i oni odu.
  (prosta računica, 17. septembar 2016 11:38)# Link komentara

 132. bice bolje 2036. bar tako kazu.
   (veljo gegelj, 17. septembar 2016 11:38)# Link komentara

 133. Ministarka je zakljucila da se u siromasnim sredinama radja vise dece pa ce vlada, u cilju podizanja nataliteta, uciniti sve da stanovnistvo bude jos siromasnije. Genijalan plan !
   (Panjkovic, 17. septembar 2016 11:37)# Link komentara

 134. Povracaj pdv-a za bebi hranu mi nije vracen iako sam predao jos januara!
  u vrtić dete nije primljeno iako i supruga i ja radimo i zaista nemaml ko da ga cuva. privatni košta ko nečija plata a u našem slučaju pola plate.
  Da dodam da živim u Nišu!
  Meni je jasno što ljudi ne rađaju decu. Izvršitelje za neplaćene račune moje dete ne zanima naravno a ni državu, a grad je katastrofa. Mislim na Niš!
   (Dejan, 17. septembar 2016 11:35)# Link komentara

 135. Draga Ministarko, kada čujem političare kao što ste vi i vaš način zaključivanja, bude mi veoma drago što sam napustila Srbiju i veoma žao prijatelja koji su ostali.
  (t, 17. septembar 2016 11:33)# Link komentara

 136. Nije politika kriva sto se narod ne odlucuje za decu, i vekovima pred ova doba je bilo tesko na nasem podrucju pa se opet imalo dece. Shvatam da je drustvo postalo jako sebicno pa nemozes da imas dete dok gledas da putujes u beli svet itd itd. Ja mislim da drustvo mora da se podseti pravih vrednosti, ja sa 29 god vec imam dete i ako bog da nece biti posledno….
  (AK, 17. septembar 2016 11:30)# Link komentara

 137. Ukinuli ste vecinu pogodnosti za trudnice i porodilje, zena ne sme da ode na porodiljsko jer ce dobiti otkaz. VI STE KRIVI, jer vas bas briga za narod i naciju! Stranim ulagacima, bogatim multimacionalnim kompanijama dajete 3000 Eur po radnom mestu, a trudnicama i porodiljama smanjujete naknade. VI STE KRIVI !!
   (kirko, 17. septembar 2016 11:30)# Link komentara

 138. Odgovorno tvrdim da Srbija vec sada nema vise od 6.5 mil. stanovnika!
  (OK, 17. septembar 2016 11:28)# Link komentara

 139. U ovoj zemlji praviti decu je luksuz…
  Prvo tretman trudnica… Privatnici (Velika vecina)cim saznaju da im je radnica trudna otkaz, a ima i slucaja gde im mesecima ne uplacuju osiguranje pa ne mogu ni da overe knjizicu.
  Tretman trudnica u bolnicama je kao na stocnoj pijaci, prosao sa svojom zenom i uverio se.
  Dakle preostaje vam privatno da idete, jedna trudnoca sa svim testovima, vitaminima, preparatima pregledima itd je oko 1000 evra.
  Kad vam se dete rodi, da bi uzeli sve za prvu ruku, kolica, krevetac itd je stavka oko 1000 evra.
  Ako vam baka i deka nisu pri ruci preostaje vam vrtic, ali njih u vecini slucajeva nema dovoljno za svu decu.

  Mislim da su nase vodje nasle model za veliku nezaposlenost, smanjice broj mladih ljudi i samim tim nezaposlenih.
  (Otac, 17. septembar 2016 11:28)# Link komentara

 140. Gospodo, porucite Srpskoj akademiji i crkvi da ne moraju vise da ratuju u nase ime i sire zivotni prostor Srba na zamisljene granice velike Srbije, ne moraju da pokrecu ratove i biju muslimane i rvate. Za 50 godina ima svi Srbi da se komforno smeste u Beograd i da jos praznog ostane mesta. Svi ti ratovi su nas i doveli u ovaj ambis a onda se losa karma vratila. Svake godine imamo gubitak stanovnistva kao dve Srebrenice ali krivci nisu neki tamo nego nasi veliki lideri. Gde pobeze najbolja krv Srpska, oni rade i grade od Amerike od Australije.
  (Pravoslav Teletabic, 17. septembar 2016 11:26)# Link komentara

 141. Teško je ustati nakon Principa i Miloševića.Posledice su nesagledive.
   (charlie, 17. septembar 2016 11:24)# Link komentara

 142. Čak je u Bosni bolje, veća prosečna plata a cene najbitnijih stvari znatno niže, npr. goriva, TNG je tacno duplo jeftiniji. Juce kupio vrhunski sudzuk u Bijeljini za 600 din po kg, a kod nas je najjeftiniji vise nego duplo skuplji. Osim toga izbor je tamo daleko bolji, ovde se uvek vrti nekoliko istih tipova proizvoda, sve monopol do monopola i mucka do mucke.
  (Grd, 17. septembar 2016 11:23)# Link komentara

 143. Nije stvar do para, već je to što su ljudi uplašeni za budućnost. Kada bi znali da će im biti bolje, rađali bi decu.
  (T, 17. septembar 2016 11:22)# Link komentara

 144. nije tacno, nasa deca se radjaju van Srbije, neka su zdrava i srecna i NIKADA da se ne vrate u ovu bedu i bruku od drzave gde politicari godinama pljackaju narod i.unistavaju ga duhovno.
   (Yammy, 17. septembar 2016 11:22)# Link komentara

 145. Samo idite. Ionako ce od Srbije za koju godinu ostati samo Predsednik vlade i ekipa da sami sobom vladaju.
   (Q, 17. septembar 2016 11:12)# Link komentara

 146. Do kad mladi zive sa roditeljima??Večno!A zasto?Pa zato sto nemaju ni posle faxa posao,a stanovi ko u Parizu.
   (zvrk89, 17. septembar 2016 11:08)# Link komentara

 147. Srbija je starija sada nego što je bila pre četiri ili osam godina i biće još starija za četiri godine.Sve ostalo su priče “trla baba lan da joj prođe dan”.Da si htela nešto da preduzmeš, preduzela bi dosada, jer nisi od juče u politici.Pričaš priče za malu decu i koristiš privilegije vlasti.To je suština i ništa više.Možda tako i mora ali barem nas mani tih priča.Uživaj dok možeš i sretno ti bilo dok tako može.
  (Aleksandar, 17. septembar 2016 11:07)# Link komentara

 148. Političari promovišu jeftinu radnu snagu. Sa minimalcem se ne stvara porodica!
  (omg, 17. septembar 2016 11:07)# Link komentara

 149. Muka mi od ovoga: POLITIČARI SU KRIVI.

  Brate, sam si kriv!

  Kad to shvatiš, uspravićeš se.
   (demokratija, bato, 17. septembar 2016 11:06)# Link komentara

 150. A šta je ministarka(sada) “bez (port) fotelje”,a za vreme 5 – godišnjeg mandata u “fotelji ministarke zdravlja”, uradila na poboljšanju zabrinjavajućeg i krajnje poražavajućeg stanja u zdravstvu koje se, i direktno i indirektno odražava na natalitet nacije ?
  Nije uradila NIŠTA !
  Ne znam čemu služe ove njene beskrajne, isprazne priče sem da se i dalje održava u vlasti – u nedogled !
  (Bez smisla, 17. septembar 2016 11:05)# Link komentara

 151. Gospodjo Dejanovic,vi licno i vasa politika koju zastupate zadnjih 25 godina je dala rezultate koji se ogledaju kroz natalitet i migracije naseg stanovnista,koji su uzgred porazavajuci.Onda se pitam imate li imalo stida sto izlazite u javnost sa ovakvim izjavama.Ustvari hteo sam reci zasto nam vredjate inteligenciju,a onda pomislim ,koju bre inteligenciju?!?
  (Her_Shone, 17. septembar 2016 11:00)# Link komentara

 152. 60 godina ni žene ni dece 10g neradim živim u selu, ljudi beže ne na bolje nego da prežive. Kako sad da neko ima decu i šta da im omogući da žive? U ovoj zemlji neki žive a pored nekih život samo prolazi!
   (Žak, 17. septembar 2016 11:00)# Link komentara

 153. Ne zamlaćuj narod svojom SPS demagogijom, nikad vi nećete izgraditi civilizovano društvo pogodno za rast broja stanovnika. I ovo što imamo, beži iz zemlje, ukoliko poseduje imalo svesti.
   (aleksandar, 17. septembar 2016 10:59)# Link komentara

 154. Dzaba njima statistike. Sta da kazu u Evropi Belgijanci (obe nacionalnosti), Baski, Moldavci, Velsani ili Korzijanci? To su mali narodi. O malim narodima na kraju sveta da ne govorim. Srba ima oko 12 miliona na sveta. Sta ima tu da se kuka? Malo li je?
  (Vujke, 17. septembar 2016 10:59)# Link komentara

 155. @Beqa

  to su sve samo izgovori. u mnogo bogatijim zemljama od naše jednako je nizak natalitet i obrnuto, veoma siromašne sredine imaju porodice sa po 3-4 deteta i to je žena lepo primetila. potpuno je u pravu, osnovni problem je odsustvo spremnosti na bilo kakvu žrtvu i odricanje. mi smo dobili dvoje dece za 2 godine i zaista često pomislimo da nam je život pakao, ali taj pakao ne bi smo ni za šta menjali i razmišljamo i o trećem detetu. okruženi smo parovima koji prekidaju drugu trudnoću jer im je i to jedno dete koje imaju prevelik teret. budimo bar malo iskreni pa recimo to, a ne da sve svaljujemo na niske plate i nekoga drugog, samo da bi smo sebi bolje izgledali i jer nas je sramota konformizma.
   (izgovarač, 17. septembar 2016 10:56)# Link komentara

 156. Gospodjo I gospodo ministri.
  Sto se tice ove teme,evo, ja sam pomogao Drzavu Srbiju u vidu dve cerke…kada je u pitanju natalitet.
  Imam 46 god,tri skole sam zavrsio,ne mogu da nadjem posao.Zena zaposlena.Drzava joj uzima svakog meseca 4 hiljade.
  Jedna cerka 7 razred,knjige kostaju 15.200 din,sveske I ostalo nisam racunao.Starija,treca god,nisam izracunao koliko smo platili…Naravno da je sve u novcu.
  Starija je upisala smer, elektrotehnicar-informacionih tehnologija,i vec je cujem kako planira da zavrsava neke vise skole/fakultet i da ode iz ove zemlje.Sve smo sami platili i placamo.Mesecni troskovi su strasni,ne usudjujem se ni da izracunam,a kako sve to izdrzimo,nemam pojma.Niko nam ne pomaze.
  Oticice vam svi iz zemlje,preduzmite nesto…..za nas je vec kasno da u ovim godinama idemo negde tamo….
  (kiza, 17. septembar 2016 10:55)# Link komentara

 157. Imam oko 30 godina. Dobro zaradjujem. Zivim sa devojkom u svojoj kuci, bez kredita, zajmova itd… Ona takodje dobro zaradjuje. Zivimo lepo jer radimo poslove na koje drzava ima 0% uticaja. Imamo sve uslove za decu ali ipak verovatno necemo imati decu posto se oboje slazemo da ne zelimo da osudimo to dete da zivi u ovakvoj drzavi. Drzavu kakvu ste upravo Vi gospodjo napravili i Vasi prijatelji nazadnjaci. Jedino ako odemo preko negde mozda…
  (MarkoNS, 17. septembar 2016 10:54)# Link komentara

 158. 100 komada pelena u Norveškoj oko 1000 dinara, 76 komada istih na akciji u Srbiji 1600 dinara.
   (Citizen M, 17. septembar 2016 10:50)# Link komentara

 159. Ha ha ha ha, pa razmnozavajte se vi preposteni, prebogati politicari, tajkuni, koji (ne) vladate Srbijom, vasa deca ce sigurno imati dobar zivot, ne terajte sirotinju da prave decu, bez buducnosti i perspektive u Srbiji!
  (XXL, 17. septembar 2016 10:50)# Link komentara

 160. 20 000 dinara do punoletstva treceg deteta i eto vam BUM.
  (Nemanja, 17. septembar 2016 10:49)# Link komentara

 161. Za to ste zasluzni vi politicari u poslednjih 30 godina vase odluke su dovele do stanja kakvo je sad i da ne govorimo kako ce tek da bude s obzirom ko nas vodi, tako da ova zemlja tesko da ce postojati za 50 godina!
   (Kol, 17. septembar 2016 10:45)# Link komentara

 162. Postoji tu još problema. Nekako smo postali nadmeni. U smislu da ljudi koji imaju fakultetske diplome automatski čekaju posao u struci i sigurnu i dobru mesečnu zaradu. A, kad se upisivao taj ekonomski, pravni ili medicinski fakultet nije se gledalo da je prezasićeno tržište rada sa tim kadrovima. Dalje, ljudi su nekako ostali bez samoinicijative. Nemaju ideja za počinjanje nekog svog posla. Radije će sedeti kući i uživati u blagodetima roditeljske penzije. Ja sam tako nešto odbio. Preselio sam se iz Novog Sada na selo. Imam svoja dva proizvoda koja isporučujem krajnjim potrošačima. Nameta nemam jer je daleko granica PDV-a. Malo samoinicijative nije na odmet. Eto, to je moje iskustvo.
   (Drug Crni, 17. septembar 2016 10:44)# Link komentara

 163. Takodje cena struja koja raste a sa potrosnjom. Covek koji zivi sam ispadne mu 1000din, a oni koji zive u petoclanim porodicama 6500. Bukvalno je gledam kao porez na decu. U Americi porez na platu se smanjuje u slucaju zenidbe i dece. Srbija treba da nestane, a da ostane drzavni sektor samo.
   (WakeUpSheeple, 17. septembar 2016 10:43)# Link komentara

 164. Valjalo bi da se ministarka prošeta Srbijom i vidi pravu sliku tj. pustoš. Tamo nikog nema, a ostali su starci i invalidi. Jedini gradovi koji još uvek dišu to su Niš i Kragujevac sve ostalo je na izdisaju, a ni Vojvodina nije u ništa boljoj poziciji.
  (Srbijanac, 17. septembar 2016 10:43)# Link komentara

 165. Siromašne porodice upravo doprinose rastu populacije.
  Sada shvatam zašto se vlast trudi da nam bude loše a mi siromašni. Jer siromaštni poboljšavaju demografski sliku. Valjda nemaju dovoljno za drugu zabavu.
  Mnogo dobar plan naše vlade.
  (Kerefeke, 17. septembar 2016 10:40)# Link komentara

 166. Vi pospesujete seobu selo-grad zaposljavanjem zasluznog podmlatka u Beogradu po ministarstvima i javnim preduzecima, posebno zenske populacije.

  Podrskom raznim televizijama sa “rijaliti” programima gde se promovise lagodan zivot na granici prostitucije, samo ste utvrdili stav mladih da ima hleba bez motike.

  A prosecnoj Srbiji to odgovara jer se niko iskreno ne trudi da to promeni.

  Nama ne trebaju ratovi i neprijatelji. Sami se svodimo na beogradski pasaluk. Ali nam je lepo kada druge okrivljujemo za to.
  (Realno, 17. septembar 2016 10:38)# Link komentara

 167. Ma koga briga, samo daj guli narod da imaju politicari i tajkuni.
   (Demos, 17. septembar 2016 10:37)# Link komentara

 168. Mi smo uvek u problemu.
   (Goran, 17. septembar 2016 10:37)# Link komentara

 169. Posto se sada radja manje beba trebalo bi povecati pdv na bebi opremu bar na 40% jer sto bi drzava bila na gubitku!
   (Partizan u inat svima.!, 17. septembar 2016 10:37)# Link komentara

 170. Srbi narod naaaaaajstariji….ali bukvalno
   (yappy ns, 17. septembar 2016 10:35)# Link komentara

 171. To je valjda cilj. Kompletno istrebljenje. Ja ne znam kako iko moze da ocekuje da zene radjaju kad u proseku fakultetski obrazovana zena starija od 30 godina radi za minimalac pod konstantnom pretnjom otkazom. Zenama reproduktivni organi otkazuju zbog maltretiranja na radnom mestu, ma koliko strucne, kulturne i obrazovane bile… a sa druge strane imate slucajeve neshavtljive diskriminacije nezaposljavanja zena koje ne mogu da radjaju zato sto su u tom zivotnom dobu, a ne mogu takvu zivotnu tragediju da navedu kao olaksavajucu okolnost jer poslodavac ne sme da im postavi to pitanje na razgovoru za posao. Meni dodje da gadjam televizor necim kad mi se pojave ovi borci za natalnu kartu koji su sopstvenim neosudjivanjem i nekaznjavanjem napravili ovakvu situaciju.
  (hajde ti objasni ovaj neobjasnjivi fenomen, 17. septembar 2016 10:35)# Link komentara

 172. Dok je Vučića, Dačića, Bajatovića, Krkobabića, telepromtera, Nebojši iz Beograda, ljudi u maskama…moje dete se neće zvati srbinom i neće biti rođeno u Srbiji.
   (Beogradjanin u izgnanstvu, 17. septembar 2016 10:34)# Link komentara

 173. Ja znam za sebe max jedno dete i to tamo oko 35e pre toga ne dolazi u obzir. Zasto? Zbog para naravno. Preporucujem svima, nestabilna vremena tesko je znati sta nosi sutra. Jedino ako ste politicar pa onda mozete koliko zelite.
   (WakeUpSheeple, 17. septembar 2016 10:32)# Link komentara

 174. Kako ste unistili drzavu,koju to decu ocekuje normalan zivot u Srbiji.Kada bi se i radjali u tolikoj meri,opet bi bili prinudjenu da beze iz zemlje trazeci bolje mesto za zivot.Ovde za mlade nema zivota,osim ako su im roditelji radili,,posteno”pa im zaradili za lagodan zivot.
   (victor, 17. septembar 2016 10:31)# Link komentara

 175. Ne lažite sami sebe… Gotovo cela evropa ima ovaj problem, ima nekoliko razloga za to. Sebičluk,komforizam… Jos sam mlada u 23…jos sam mlad u 27… A kad dodju 30-te potrebno je naci pravog partnera a tada ljudi su probirljivi… onda godine prodju a dece ni na vidiku…
   (klik, 17. septembar 2016 10:31)# Link komentara

 176. Srbija dans:
  -778.579 nezaposlenih,
  -1.300.000 onih koji rade a ne primaju plate
  -600.000 zaposlenih prima minimalac,
  -1.500.000 onih ispod donje granice siromastva, …
  -Socijalnu pomoc prima 700.000 ljudi …
  -200 evra prosecna plata, (Kosovo 375, Crna Gora 399)
  -150 evra prosecna penzija,
  -samo 6,5% akademski obrazovanih,
  -polovina stanovnistva u Srbiji ima zavrsenu samo osnovnu skolu ili nema svih osam razreda, …
  -1,3 miliona ljudi u Srbiji potpuno je nepismeno, … -253.000 ljudi u Srbiju koriste narodne kuhinje,
  -Srbija je 13-ta po samoubistvima u svetu, …
  -Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zastite …
  -u Srbiji ima 170.000 narkomana
  -svaki sesti punoletni stanovnik je alkoholicar
  -U istrazivanju o svetskoj sreci iza Srbije su po nezadovoljstvu, depresiji i generalnoj nesreci tek Gruzija, Liban, Sijera Leone, Togo, Palestina, Jermenija i Irak
  -Spoljni dug Srbije oko 26 milijardi evra, više od 83 odsto BDP
  -Prema listi najbednijih zemalja sveta, Srbija je na osmom mestu
  ….
  Normalan covek pod ovakvim ulovima nece decu!
  (Beqa,, 17. septembar 2016 10:27)# Link komentara

 177. Hе липши магарче до зелене траве!
  (Wuk, 17. septembar 2016 10:26)# Link komentara

 178. Nije problem radjanje. Problem je sto se radjaju u inostranstvu. Emigraciju nemoze nadoknaditi ni po 5 -oro dece po porodici. Rodno sposobni odlaze, a babe decu ne radjaju.
   (Pera, 17. septembar 2016 10:26)# Link komentara

 179. ovim trendom nema nas za manje od 150 godina…
   (deki, 17. septembar 2016 10:24)# Link komentara

 180. Zato vi prvo vratite PDV za bebi opremu. A podseticu nas zaboravni narod da su prvu stvar koju su uradili kad su dosli na vlast smanjili jednokratnu pomoc porodiljama. Tako se oni bore protiv bele kuge.. MMF i Svetska banka verovatno hoce da za 100 godina ovde ostanu samo oranice
   (jimmy jazz, 17. septembar 2016 10:23)# Link komentara

 181. Ova vlada nikada nije imala sluha za svoje gradjana / smanjila im plate i penzije, ignorisala prezaduzene u CHF koji su opljackani od strane stranih banaka…/ to ce im se mnogostruko vratiti jer svi koji MOGU beze iz ove nesrecne zemlje. Na zapadu traze sve vise radnika /Nemacka, Slovacka, Mararske/ tamo se postuje radnik jer tamo funkcionise sistem.
  (mara, 17. septembar 2016 10:23)# Link komentara

 182. Hedonizam je osnovni problem. Ko hoće, nađe način, ko neće nađe izgovor.
   (Iluminated, 17. septembar 2016 10:22)# Link komentara

 183. Захваљујући вашима госпоџо као и овим назадњацима на власти и свима који их подржавају на челу са најстаријим припадницима овог друштва смо и дошли довде где јесмо сада. Но, тек ће бити лоше ! Деца ће све више и више одлазоти вани јер овде са вама будућности нема !!!
  (да да, 17. septembar 2016 10:21)# Link komentara

 184. Sta je tu cudno, niko ne zeli da zivi u lopovskoj – banana drzavi, gde se ne cene trud, postenje, rad, vec sve ono drugo, degradirajuce. Pretvorili smo se u varvarsko drustvo pa obrazovani, kulturni ljudi mogu ili da kopaju po konterjnerima, da se ubiju ( sto opet nece nikoga zanimati ) ili da se odsele odavde i pomognu sebi. Tuzno je sto je tako, ali je istinito..
  (fantom, 17. septembar 2016 10:20)# Link komentara

 185. Ukinite dodatke za majke,privilegije u prevozu,domu zdravlja itd.Povecajte PDV na bebi i deciju opremu,odecu,hranu.Poskupite jos malo vrtice i knjige za skolu.Dovedite jos nekog investitora koji brani ljudima da idu u wc a kamo li da radjaju,pa da vidite koliko ce tek onda da bude dece!
  (Pokondirena tikvica, 17. septembar 2016 10:20)# Link komentara

 186. Gde je bila ova divna zena do sad? Odakle se samo pojavila? Kako nikada nisam cuo za nju? Odakle je dosao ovaj premijer, kao sam Gospod Bog da ga je posalo, kakvu je samo ekipu strucnjaka sakupio oko sebe, svaka mu cast. Kako do sada nisam cuo za ove nove mlade ljude sa dobrim inovativnim idejama, ljude koji su puni energije, ljude koji umeju da resavaju probleme a ne samo da ih gomilaju i skrivaju… Ne, cekaj… Nesto ne stima… Svi ti ljudi su na vlasti vec 20 (da, DVADESET) godina, i za svo to vreme NIJEDAN problem nisu resili, samo su ih stvarali, da li da im poverujem da su se preko noci opametili i resili da rade nesto korisno za narod, za drzavu? Zao mi je, vuk dlaku menja li cud nikada, mozete vi da pricate sta god hocete ali vi ste krivci za ovakvo stanje u drzavi, vi ste krivci i za te prekinute trudnoce, i za ljude koji se iseljavaju i stvaraju porodice u drugim zemljama, vi ste krivci sto nam ostaju samo starci u zemlji koji cekaju da sklope oci jer vise nemaju gde da idu, vi ste krivci za sve sto nam se desava! Nismo mi lenj narod, nismo mi pokvareni i zli ljudi, vi nas tako predstavljate jer vam to odgovara. Najgore je sto niko od vas nikada nije i nikada nece odgovarati za sve ucinjeno, za izgubljene ne hiljade nego milione srpskih zivota.
  (sofronije, 17. septembar 2016 10:20)# Link komentara

 187. Koje nas odlike krase?
  -tuga
  -trpnja
  -inat
  -mazohizam
  …i neutoljiva potreba za vođama koji će sve dovesti u savršen red i blagostanje. A svi mi ostali radimo perfektno, nema se tu šta menjati.
  Vreme nas pregazilo, mi smo narod umeljan u prošlost. Šteta.
   (Englez, 17. septembar 2016 10:19)# Link komentara

 188. To je prvi problem a drugi je koncentracija stanovništva oko Beograda. Van Beograda je mnogo gore. Mnogi mladi rade za 200-250 evra a žive sa roditeljima penzionerima, koji su penzije zaradili u boljim vremenima pa su veće nego njihove plate. Jednog dana kad njih ne bude, biće još gore. Zemlja i nacija nam polako ali sigurno klizi ka ambisu ali su političari – doktori nikad bogatiji.
   (Nenad-EU, 17. septembar 2016 10:13)# Link komentara

 189. Ja diplomirani ekonomista, star 30 godina, supruga doktor medicine stara 26 godina, zivimo kod mojih roditelja, bez posla oboje.
   (nemanja, 17. septembar 2016 10:13)# Link komentara

 190. Imam 38 godina i jedno dete. Zbog opšteg kolapsa privrede i pada kupovne moći stanovništva, od vremena Lepog Borisa do sadašnjeg Velikog Aleksandra, morao sam da zatvorim firmu a prihodi su mi se smanjili za 70%. Ne samo da ne razmišljam da imamo još jedno dete, nego kako stvari stoje verovatno idem sa porodicom iz ove zemlje. Neka prave računicu statističari koliki nam je priraštaj i ko će da živi u Srbiji za 50 godina.
  (Sjajno nam ide, 17. septembar 2016 10:09)# Link komentara

 191. Komfor. KOMFOR? Svaki put kad pročitam ovako nešto dobijem dokaz da političari jednostavno misle da smo svi mi glupani bez pola mozga, da mogu da nam slažu priče u koje treba da poverujemo. Ministarka, 98% devojaka HOĆE dijete i rado bi se ostvarile kao majke. Ali kad vide slike iz jadnih i bijednih porodilišta, kad čuju iskustva drugih trudnica koje se tretiraju kao krave u tim porodilištima, kad vide koliko koštaju najosnovnije potrepštine za tu bebu zbog nenormalnih marži vaših prijatelja uvoznika, kad vide kakvo je jadno stanje u dječijim bolnicama, kad vide prenatrpane vrtiće, kad vide urušeno osnovno obrazovanje u školama… Dva puta razmisle o detetu. Jer to nije gubitak komfora, to je gubitak OSNOVNIH ljudskih prava i dostojanstva. Zbog katastrofalne politike vaših prijatelja i vaših prethodnika. Batalite više prazne priče, hoćemo da vidimo konkretne poteze. Ovako samo vređate narod.
   (Scele, 17. septembar 2016 10:05)# Link komentara

 192. A kako hraniti tu decu kad je minimalna potrosacka korpa u Srbiji veca no sto vecina u domacinstvu ima para.
  Lako je pricati kad ste uhlebljeni u toploj fotelji, sa debelim novcanikom.
  (neko tamo ko vec zivi u zapadnoj Evropi, 17. septembar 2016 10:01)# Link komentara

 193. Pa onda uvedite ponovo pdv za bebe. Sramota. Ništa država nije uradila da poveća natalitet. Ne podstiče zaposljavanje žena. I dalje na konkursu za posao ako se javi žena koja može da ostane trudna ima najmanje šanse da dobije posao. Da ne govorim da one koje nisu zaposlene ne dobijaju ništa.
   (milan, 17. septembar 2016 10:00)# Link komentara

 194. Kada je u jednoj Albaniji prosecna starost preko 37 godina sta mi da ocekujemo?. Ko stiti trudnice i mlade zene od poslodavaca? Koliko mladih ide, odnosno gleda da ide u inostranstvo? Bolje da pitam koliko njih planira da ostane? Koliko od njih da zasniva porodice? Losa je demografska situacija, neophodno je da se mnogo toga uradi, a moglo je i moze da bude i gore, sto je najzalosnije.
   (my way, 17. septembar 2016 10:00)# Link komentara

 195. Prirastaj najvise zavisi od zena. Dok mislite da cete problem resiti prebacivanjem krivice, nema nista od toga. Zene ste srozali. Rade najgore poslove za najmanje pare i uglavnom su u depresiji. U takvoj situaciji na decu se i ne pomislja.
   (kasno, 17. septembar 2016 09:59)# Link komentara

 196. Glavni razlog je nezaposlenost i veoma nizak standard života. Ako ovo promenite, videćete rezultate u najkraćem roku.
  (Peronimo, 17. septembar 2016 09:58)# Link komentara

 197. Problem je resiv :Majka troje dece ide u penziju I problem resen.
  (Mlax, 17. septembar 2016 09:57)# Link komentara

 198. U cemu je problem ?
  (Jadan je svet bez Srba, 17. septembar 2016 09:57)# Link komentara

 199. Pa Vi gospodo vracajte PDV na opremu za bebe…
   (andrej, 17. septembar 2016 09:57)# Link komentara

 200. Ja zivim lepo, roditelji su mi priustili sasvim dovoljno, iako su srednji sloj (ako srednji sloj uopste jos uvek postoji), studiram, imam za pice da popijem, odem na more na 2-3 godine. I nisam besan, naucili su me da cenim zivot i da cenim svaki dinar ALI ja ne zelim da jednog dana moje dete zivi kao ja. Zelim mu omoguciti vise a to je ovde NEMOGUCE postenim radom.
   (Dzoni, 17. septembar 2016 09:56)# Link komentara

 201. Kako je lepo odgovorila ucenica u 4 razredu gimnazije “pre cu spavati ispod mosta u Italiji ,nego raditi u Srbiji”.Deca gledaju nasu elitu kako nagradjuje znanje.Oni koji se “snalaze”,”sistem iskoriste ali ga ni u ludilu ne postuju.Nas ne,ali inostrani da.Svest nacije je sistemski unistena.Medicina i prosveta su zgazeni.Sila, u policiji ,crkvi i sudstvu je maksimalno korumpirana.Pa ko zeli da zivi u takvom drustvu????
  (profa, 17. septembar 2016 09:55)# Link komentara

 202. A ukida se povrat Pdv-a za bebi opremu, pre toga jos ranije za trudnice dodaci, nisam pobornik o nekim teorijama zavere i sl, ali kao da se sve s ciljem radi da se ovaj narod totalno ubije u pojam, od zaglupljivanja od strane politicara, zapadnih trendova i sl, danci su napravili odlican potez kako da povecaju natalitet, takve stvari treba da kopiramo, ali mi samo kopiramo ono sto moze da nas zaglupi tipa rijaliti, neki levi modni krikovi itd…
   (Nba, 17. septembar 2016 09:55)# Link komentara

 203. Ljudi se bore da prezive, nemaju vremena ni da misle a kamoli formiraju pirodicu , trece dete, NEMOGUCA MISIJA ZA ONOG SA PLATOM OD 25K…
   (najob, 17. septembar 2016 09:54)# Link komentara

 204. DaDa. Ko ne želi djecu, novac je uvijek izgovor. Ja imam troje pa mi ništa ne fali
   (vuk, 17. septembar 2016 09:53)# Link komentara

 205. Parafraziracu tekst:
  “Je…te se građani, i tako bedni kakvi ste”
   (Boki, 17. septembar 2016 09:53)# Link komentara

 206. Natalitet jeo opao 60tih godina. Tesko je naci statistike zato sto su jugoslovenske statistike ubrajale i Kosovo. Samo malo potrazite na netu videcete da natalitet maltene da nema veze sa desavanjima poslednjih 25 godina.
   (Era, 17. septembar 2016 09:53)# Link komentara

 207. Decu nisam pravio gledajuci svoju finansijsku situaciju, vec zato sto sam ih zeleo. Imam dve bebe i zadovoljan sam sto ih imam. Ali ako se pogleda odnos drzave prema roditeljima: smanjenje roditeljskog dodatka i papirologija za isti, kasnjenje isplate trudnickog bolovanja vise meseci, cena bebi opreme i skora najava ukidanja refundacije pdv-a… Da ne nabrajam, ali sve kao da se radi da oteza zivot mladim roditeljima. I onda ove prazne price i gola statistika. A koliko tek mladih zeli van zemlje… Siivilo!
  (Zagor, 17. septembar 2016 09:53)# Link komentara

 208. PDV za bebe je samo 20%, povećajte to na bar 30-40%, šta ima neko da se bahati i pravi decu.
  (Trta, 17. septembar 2016 09:52)# Link komentara

 209. “zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.
  Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.”

  Posto cinite sve da bude mnogo veci procenat siromasnih nego zena koje nisu ekonomski ugrozene i imaju visok stepen potrebe za komforom (skandal), nemate sta da brinete, i mozete da im se skinete sa grbace. Uredite drzavu i ne mesajte se u privatne zivote ljudi!
   (ministarka malo brlja sa ljudskim pravima, 17. septembar 2016 09:52)# Link komentara

 210. Realno, dok zavrsis fskultet, da kazemo do 25-26. godine zivota, nemas priliku ni za cim do tog perioda. Roditelji u prosecnim platama, ne putujes, ne vidis. Tako da zivot krene tek od tridesetih kada se eventualno zaposlis i zelis da nadoknadis ono vreme koje si izgubio dok si bio mlad, putovanja, zene/muskarci, seks, zezanje, opijanje a svi ti faktori iskljucuju porodicu, tj. decu. A deca tek dolaze kada se smiris krajem 4. decenije, posle polovine tridesetih. Koliko god oni smatrali da ekonomsks situacija nije problem, ona zapravo jeste. To je indirektni problem koji vuce sve ostale.
   (Mogli, 17. septembar 2016 09:51)# Link komentara

 211. Za resavanje problema predlazem podizanje granice za odlazak u penziju na 70 godina , to se najvise odnosi na zene , zato sto smo mi marva koja celog zivota radi duplo vise od muskaraca.Pa kad vec teglimo , bez roptanja , slobodno stisnite jos vise.A kad odemo u penziju , onda se posvecujemo demografskom problemu.
  (ljilja, 17. septembar 2016 09:50)# Link komentara

 212. Nakon deset godina pokušaja, moja drugarica u 35-oj godini života ostaje u drugom stanju i to je naravno visoko rizična trudnoća…
  Automatski joj gazda(namerno neću reći poslodavac) smanjuje platu za 30 000 dinara na minimalac…
  To je trajalo dva meseca i nakon toga prestaje i to da isplaćuje jer je došlo navodno do povrede ugovora o radu…
  E to se odradilo preko suda i inspekcije za rad…
  Znate ono… mala sredina… mali grad… svi se znaju…
  Na svu sreću ona se porodila i sve je u redu… oni nikad sretniji….
  Samo se pitam kako ti ljudi mogu ponovo da mirno spavaju… naročito ljudi iz suda,inspekcije….
  Naravno punih dzepova se lakše spava…
  Posle ovakve priče izgubio sam bilo kakvu volju za potomstvom, ne zbog finansija, nego zbog sredine u kojoj bi potomci odrastali….
  Na kraju,dva puta sam devedesetih krvario za moju zemlju,volm je više od svega, ali nije zaslužila da opstane…
  Eto tolika gospodjo Slavice…
   (percula, 17. septembar 2016 09:50)# Link komentara

 213. kad bi nasi tkz politicari bar malo citali komentare,da cuju glas naroda
  (ja, 17. septembar 2016 09:49)# Link komentara

 214. Naravno opet ta fraza “razmažene sebične osobe ne žele decu, ne žele odgovornost” ! Ako sam zbog nečega srećan u ovom životu to je što imam dovoljno pameti i nisam zaveden ni zatucan nikakvom ideologijom, patrijarhalnošću, ili naivnošću, pa da se odlučim(ili dozvolim sebi slučajnost) da imam dete. Ono što sam u svojih 38+ godina odavno shvatio je da je ovo društvo(država, narod) na zalasku, na izdisaju, u regresiji. Bez obzira da li je to zbog delovanja stranih ili domaćih činilaca, stvari su takve da život u ovom društvu odlikuje negativna selekcija, korupcija, pravna ne nesigurnost nego direktna ugroženost, i manje ili više ogoljeno nasilje.
  A tek kad se uzme u obzir i to da je realna mogućnost da nemali broj nas strada u ratu ili nekom nedefinisanom politički ili verski motivisanom nasilju, pogromu, teroru…
  Neka hvala, neka umrem sam “bez da mi iko pruži čašu vode” (jer to je jedan od tipičnih argumenata nepromišljenih zagovornika rađanja po svaku cenu:”ostaćeš sam, neće imati ko da ti pruži čašu vode”). Bar mi je savest čista, vidim propast i ne rađam dete u tu propast.
  (Bata, 17. septembar 2016 09:49)# Link komentara

 215. @ Nikola
  Druže, u centar centra ti je komentar.
  Potpuno se slažem.
   (Banaćanin, 17. septembar 2016 09:49)# Link komentara

 216. Koji ce mi djavo deca kad i sebe jedva izdrzavam ova zemlja je puna inteligentnog sveta zato i nemamo po petoro dece koju ne mozemo da izdrzavamo a oni koji ih imaju ili zive od socijalne pomoci ili teski krimosi kao Arkan npr…Losa zemlja za zivot u svakom pogledu.
  (drax, 17. septembar 2016 09:46)# Link komentara

 217. Ko vas je do sada sprecavao da brinete o tome, da ste nesto znali to bi ste vec uradili od kad ste tamo
  (Kad zaboravis JUL, 17. septembar 2016 09:45)# Link komentara

 218. Slavica ne razume neke stvari nekada su siromasni imali mnogo dece ali danas su siromasni oni sa skolom koji znaju da razmisljaju i planiraju svoju buducnost i buducnost svoje porodice. Situacija je jos DALEKO TEZA od navedene jer nam se reproduktivno stanovnistvo MASOVNO iseljava iz drzave, to ne vidi samo onaj ko to videti ne zeli. Znamo mI kome je u ovoj drzavi dobro, kriminalcima i politicarima i zato se nista ne preduzima.Botovi napred.
  (misko, 17. septembar 2016 09:44)# Link komentara

 219. Citat:”…za loše parametre nisu ekonomski faktori dominantni, što potvrđuje činjenica da se siromašno stanovništvo lakše odlučuje na rađanje trećeg, četvrtog deteta, bez većih podsticaja.”
  Zavrsen citat

  Imajuci u vidu pad standarda gradjana, ocigledno je da vlada intenzivno radi na poboljsanju nataliteta.
  (Gille, 17. septembar 2016 09:43)# Link komentara

 220. Ako sam dobro shvatio, problem po ministarki lezi u tome sto nam stanovnistvo jos nije dovoljno siromasno jer siromasni imaju vise dece.
  (Mike, 17. septembar 2016 09:41)# Link komentara

 221. Nije tacno, ministarka samo opravdava svoju poziciju i pothranjuje srpski pacenicki mentalitet.

  Od Srbije su mladje samo siromasne africke i juznoamericke zemlje i one koje primaju ogroman broj izbeglica iz istih, a neke i pored toga imaju stariju demografiju od Srbije (Nemacka). Starenje stanovnistva je globalni fenomen koji Srbiju ni ne pogadja preterano u poredjenju sa mnogim drugim zemljama, procenjuje se da cak i ako se ne sredi i postane zemlja u koju ce se imigranti doseljavati Srbija 2100. biti treva najnaseljenija zemlja u Jugoistocnoj Evropi, posle Grcke i Rumunije cije ce populacije biti na sadasnjem nivou Srbije. Ko ne veruje nek pogleda, ne pustajte da vas politicari potpaljuju glupostima i plase da bi opravdali svoje fiks ideje
   (kap, 17. septembar 2016 09:39)# Link komentara

 222. “Bela kuga” zapravo ne postoji. Zato što je u zoku GALOPIRAJUĆE IZUMIRANJE, što je neuporedivo gore. Zvanični podaci su toliko našminkani da ne pokazuju koliko je UŽASNO stanje ni izdaleka.
  (sturmmann, 17. septembar 2016 09:39)# Link komentara

 223. Mozda bi ministarka trebala da u ovaj problem krene od analize ponasanja drzave:
  -sta drzava cini za osobe koje ne mogu da zatrudne? Svake godine menja broj besplatnih pokusaja vantelesnog zaceca, a i taj broj nije dovoljan za uspesno zacece, pa na kraju ljudi koji nemaju da plate i odustaju od dece. A sa druge strane procedura za usvajanje je jedna od najkomplikovanijih u svetu. Takodje, surogat-materinstvo se i dalje smatra krivicnim delom.
  -I kada zatrudnite, morate da imate obezbedjen novac za sve preglede i analize jer u drzavnim zdravstvenim ustanovama ne mozete da dodjete na red. A ako i dogurate do porodjaja, to je u porodilistima gde vas hrane parizerom i koricom hleba, gde kupatila izgledaju gore nego javni WC, a smestaj gore nego u koncentracionim logorima.
  -Onda dolazimo do povracaja PDV-a na bejbi opremu, koji su najavili da ce ukinuti. Znaci neophodne stvari za bebe se tretiraju kao luksuzna roba
  -Kada sve to prezivite, treba vam debela veza da bi upisali dete u vrtic, jer su kapaciteti ispod svakog neophodnog broja.
  -I onda kada izvedete dete na “pravi put” ono zavrsi na birou za nezaposlene, jer su sva preduzeca prodata strancima, pozatvarana i na njihovim mestima izgradjeni trzni centri.

  Na kraju se zaista pitam zasto se ljudi sve manje odlucuju da radjaju decu kada im je drzava obezbedila sve “savrsene uslove za zivot”
  (Realno, 17. septembar 2016 09:37)# Link komentara

 224. Ja jos ni faks nisam zavrsio, ostao mi je jedan ispit, trenutno pored pripreme ispita kupim i informacije kako da nadjem izlaz iz ove kvazi drzave. Volim zemlju, koju cu gledati da obidjem uzduz i popreko, a drzavu Srbiju kada jednom napustim, vise se nikada necu vracati da zivim.
  Meni je i sa 23. godine muka svega, a mogu samo zamisliti kako se vi koji ste stariji od mene osecate.
   (filozof__, 17. septembar 2016 09:36)# Link komentara

 225. gospodjo,
  zbog vase politike gde god smo ratovali vise nas nema
  zbog vase politike po vrticima i bolnicama setaju bubasvabe
  zbog vase politike profesori u skolama sibicare za 300 eura
  zbog vase politike izmestio sam svoj posao u bugarsku
  zbog vase politike dva starija deteta poslao sam na studije u varnu, hej u varnu, jer nase fakultete niko ne priznaje
  zbog vase politike i trece dete cu poslati takodje jer ja necu da gajim robove za vasu kastu
  zbog vase politike ovde i toma ima diplomu
  zbog vase politike su otisli skoro svi moji prijatelji
  a ovde i ministar ino poslova prica samo srpski
  koga vi vise zamajavate
  sve sto valja upropastili ste
  sram vas bilo
   (cika glisa, 17. septembar 2016 09:36)# Link komentara

 226. “Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje”…Aaaaaa zato se vi svim silama trudite da nas upropastite, da biste povecali natalitet…pa sto odmah ne rekoste ljudi bi sa simpatijama gledali na sve
   (Trifke, 17. septembar 2016 09:34)# Link komentara

 227. Pozitivna povratna sprega. Sto smo stariji, glasove dobijaju oni koji nas prave starijim.
  (Ko razume shvatice!, 17. septembar 2016 09:34)# Link komentara

 228. Kako sada Srbija u problemu kada je Srbija decenijama intenzivno radila na tome da istrebi svoje stanovništvo.
  (I na kraju uspela, 17. septembar 2016 09:33)# Link komentara

 229. Ubijeni ljudi u pojam, eto šta je.
   (Pilipenda, 17. septembar 2016 09:32)# Link komentara

 230. Mi u Sandzaku ovaj problem nemamo fala Bogu. Najveci razlog za ove probleme je naravno finansijske prirode sto ne znaci da se u Sandzaku zivi bolje naprotiv. Kultura,vera,tradicija sve su to veoma vazni faktori koji uticu na jednu populaciju da se radja.
   (Doktor, 17. septembar 2016 09:32)# Link komentara

 231. Ahahahahaha, izgleda da je problem sto smo bogati i obrazovani xD
  (komformista, 17. septembar 2016 09:31)# Link komentara

 232. Siromasnije stanovnistvo sa niskim obrazovanjem se lakse odlucuje za radjanje ali mi imamo obrazovanu siromasnu naciju koja je deprimirana izgubljenom nadom za boljim zivotom.
   (MarkoNS, 17. septembar 2016 09:31)# Link komentara

 233. Ma more….šta bi ti napisao. Imam dvoje dece, radimo i supruga i ja i imamo taman toliko da nam ne bude hladno i da nismo bosi, goli i gladni. O letovanju i autu mlađem od 15 godina ne mogu ni da razmišljam. Imali bi treće dete ali svima vama koji ćete da kažete “gde ima za dvoje ima i za troje” rekao bih isto što i njoj. Idite pa vidite život te dece gde roditelji ne razmišljaju o tome da li će moći da im obezbede hranu, odeću, prostor, školovanje…
  Sad i da se desi nemoguće- da imate najbolje rešenje na svetu za podsticaj rađanja dece, mi smo za to prestarili.
   (Revolucionar, 17. septembar 2016 09:31)# Link komentara

 234. 50% siromastvo, 50% komformizam.
  To su glavni razlozi bele kuge u Srbiji.
  Pod predpostavkom da u “naredne dve godine” svedemo siromastvo na podnosljiv nivo, ostaju komformisti kojima je bildovanje, joga, veganska ishrana, najnoviji tip mobilnog telefona, ronjenje na egzoticnim destinacijama, skakanje bandzijem u Nepalu….vaznije u zivotu od deteta. Najveci problem je u glavama ljudi…
   (Stiff Upper Lip, 17. septembar 2016 09:30)# Link komentara

 235. I biće za par godina kad svi normalni ljudi odu odavde! Jel trebaju da odu? DA! Zašto trebaju da odu? DA NE TRPE NON-STOP FOTELJASE NA VLASTI!
   (Milan, 17. septembar 2016 09:29)# Link komentara

 236. Sa prosekom od 43 godine mi smo najstarija nacija na svetu. Srbi, narod najstariji…ali bukvalno.
   (Trifke, 17. septembar 2016 09:29)# Link komentara

 237. To sto mladi masovno emigriraju isto nema veze sa ekonomskom situacijom i ne utice na demografsku sliku?prvo taj trend usporite to je kljucno demagozi!
  (Ivan78bg, 17. septembar 2016 09:28)# Link komentara

 238. “On” je rekao da ce nam za 60 godina biti bolje. Tada ce ljudi moci i da vise misle o porodici a ne samo o egzistenciji.
   (Marko, 17. septembar 2016 09:27)# Link komentara

 239. Eureka! Gospodja je sad stigla biciklom. Nema nama spasa ako se nesto brzo i drasticno ne promeni.
   (Trifke, 17. septembar 2016 09:27)# Link komentara

 240. Mladi i skolovani su otisli. Ostali su oni preko veze, oni novokomponovani, starlete, krminalci. Vlast ce se pamtiti po tome sto je potpuno unistila Srbiju korupcijom i lazima.
  (Rale, 17. septembar 2016 09:26)# Link komentara

 241. Šta god da uradite, nećete promeniti ništa. Međutim, vi ništa i ne planirate, osim da pričate. Kada podignete pdv na opremu za bebe onda pokazujete koliko vam je u stvari stalo do toga. Čak i da je situacija mnogo bolja nego što jeste, opet bismo imali isti problem. Promenio se položaj žene u društvu. Žene sada žele da imaju karijeru, da budu uspešne u poslu, politici… Deca se tu ne uklapaju. Žene žele materijalnu sigurnost za svoju porodicu, a danas je malo muškaraca koji to mogu da pruže. Sve se svodi na životarenje, a to je potpuno drugačije od stila života koji nam se servira u medijima. Uostalom, kakav smo narod postali, nije neka velika šteta i ako nestanemo.
  (ded, 17. septembar 2016 09:24)# Link komentara

 242. Trebaju im novi da pune budzet…Nas ste i zeznuli nekako,ove nove mlade,ne verujem….
   (Vladimir, 17. septembar 2016 09:24)# Link komentara

 243. “Potreba za psiholoskim komforom”. Vase obrazovanje je kao onaj cvet u kosi Mire Markovic. Ni cemu dobrom, lepom ni korisnom ne sluzi.
  (Una, 17. septembar 2016 09:24)# Link komentara

 244. Evo ovako: mladi ne znaju mnogo o sexu iako misle da znaju, jer se o tome u kuci ne prica, znaci uvedite neki cas u skoli razgovor o sexu sa lekarima. Kondomi kostaju 300rsd, a mladima je to velika stavka, neko nema ni 100rsd za dorucak. U razvijenim drustvima je bitno kako ce dete biti obuceno, u kakvu ce skolu ici, da li ce sutra imati svoj stan i zato je to tako, znaci usko povezano sa ekonomijom. Nece covek da mu dete ide golo i boso, a u nekim zemljama je normalno da tako ide. Pa za usvijenje moras da imas dobra primanja, uslove za to dete, a zasto ne bi imao takve uslove i za svoje dete? Da li bogati ljudi na zapadu imaju vise dece?Imaju. Nemate nikakvu podsticajnu politiku za roditelje, vratili ste pdv, sve je skupo, ljudi nemaju uslova da kupe stan, roditelji sa vise dece nemaju nikakvu privilegiju, uvedite da majka 3 deteta prima dozivotnu naknadu(to nije nikakva stavka, kao jedan vas poslovni rucak u nekom restoranu), kako kod nas bebi oprema moze da bude najskuplja u regionu? Nista ne radite po pitanju nataliteta, a kao satro ste zabrinuti!
   (Sale, 17. septembar 2016 09:23)# Link komentara

 245. podstaknite i vi sa 20k pa da vidimo…
  godisnje nam se iseli oko 50k ljudi(cak i ljudi preko 40. odlaze)….. to ne moze da nadoknadi nikakav podsticaj….
  Morate da shvatite ds nije stvar samo u parama, nego ljudi nece da odgajaju decu u toj drustvenoj sredini…. dakle sistem mora da se menja, ali takav da vas nema u njemu, a to necete…. prema tome, nema nista od toga
   (radzaman, 17. septembar 2016 09:23)# Link komentara

 246. U mom slucaju to nije potreba za komforom, iako nisam ekonomski totalno ugrozena, vec smatram da, da bi se odlucila za decu, bilo svoju ili usvojenu, u ovoj zemlji, trebalo bi da imam dovoljno na racunu da ih na vreme posaljem na neki Ivy League koledz ili slicno, daleko, sto dalje odavde …
  (u kojoj zemlji?!?, 17. septembar 2016 09:22)# Link komentara

 247. Siromasne zemlje imaju visok prirastaj zbog neobrazovanog stanovnistva koje ne zna za bolje. S druge strane, verujem da se u Srbiji ranije mnogo pristojnije zivelo, te ljudi i te kako znaju da moze bolje, a samim tim smatraju i da nije pravo vreme i/ili mesto za decu. Treba i kampanje i sve ostalo, ali smatram da je srz problema u Srbiji siromastvo. Kampanje bi bile mnogo delotvornije kad bismo imali bolje uslove za zivot.
   (Nikola 97, 17. septembar 2016 09:21)# Link komentara

 248. Ko god da je na vlasti samo konstatuje stanje i ponavlja istu priču. Da se kladimo da će i za dve godine isto da pričaju. Zato se i slažem sa onim što je Milanović rekao o nama i realno – to nije bila uvreda već konstatacija. Em smo jadni i nema za šta pas da nas ujede em nas je sve manje – još malo pa ostaće šačica Srba. Naravno, Vođa će i dalje da priča da svakim danom napredujemo. U propast…
  (Neko iz mase, 17. septembar 2016 09:20)# Link komentara

 249. “što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.”
  E dok ovakvu logiku imaju odmah da svaljuju krivicu na gradjane, svejedno muskarce, zene, ali na nama je po ovome krivica, onda je sve jasno. Nema veze sto skoro svaki treci gradjanin sposoban za posao ne moze da ga nadje, ili sto druga trecina radi za minimalac sa kojim ni postena kolica za bebu ne moze da kupi, nego ona poslednja trecina u kojoj ima par zena koje zive komforno a nece decu, to je njena analiza problema nataliteta. Prvo oni koji zive komforno u gradu, a ne bave se politikom nego rade za tu komfornu platu onda verovatno rade u nekoj banci, osiguranju ili slicno za tih kao velikih hiljadu evra po 10-12h dnevno, plus jos 1-2h na prevoz u Bgd-u i kada da imaju decu, otkaz da daju ne mogu, jer alternativa je 200-250 evra plata. Stalna prica o natalitetu, a ne mogu ni tog pdv-a da se odreknu u ime buducnosti, na bebi i deciju opremu i artikle, patikice za dete, broj 20+ kostaju kao za odrasle ako ne i skuplje, sta dalje pricati. Samo mi nije jasno kako ih nije sramota da opet i pored svega toga krive nas kao narod.
   (Voodoo, 17. septembar 2016 09:20)# Link komentara

 250. Nema nista od toga jer im je fotelja,vlast i novac koji se sliva u budzet zvezda vodilja.Trudnice dobijaju otkaze,radnici su obezpravljeni a povrtari i stocari ubijeni u pojam uvoznickim lobijem i ponizavajucom otkupnom cenom svega sto proizvedu.O cemu minpricamo.I treba da izumremo takvi kakvi smo.
  (milanche, 17. septembar 2016 09:19)# Link komentara

 251. Problem nije od juče, on postoji već decenijama unazad. Na njega nije jednostavno odgovoriti i on je višeslojan. Jedan od glavnih je život bez obaveza i kasno odvajanje od roditelja, a tome treba dodati da današnje devojke žele da vijaju karijeru i žele slobodu u svakom pogledu. Sigurno je prisutnost odumiranja sela i želja da se sela napuste i ode u gradove.Sela su puna neoženjenih muškaraca jer nema devojaka u selim jer su otišle u gradove. Sve ovo deluje zabrinjavajuće po naše društvo. Zs 30-40 godina Srbija će biti zemlja starih ljudi i više neće biti moguće ništa uraditi, a bojim se da je sad već kasno. Hitno Vlada treba da donese neke važne odluke da se uradi nešto što će stimulisati mlade da imaju minimum troje dece, tako da bi prosečna porodica trebala da ima 3,5 deteta. Ovo bi trebalo da bude dugoročan prioritetan cilj Srbije, sve mere koje bi donosili kasnije nebi dale rezultat.
  (Temerinac, 17. septembar 2016 09:19)# Link komentara

 252. Rađajte, zafaliće roblja!
  (Nažalost iz Srbije, 17. septembar 2016 09:19)# Link komentara

 253. Kakva drskost i bezobrazluk izjaviti da nije problem to sto smo siromasni, samo da se ograde od skandaloznih odluka o vracanju pdv-a i svemu ostalom sto uskracuju porodiljama i trudnicama..fuj
  (Ana, 17. septembar 2016 09:17)# Link komentara

 254. Povecajte jos PDV na bebi opremu, jos vise smanjite pomoc porodiljama, privatnicima dajte jos veca ovlascenja da otpustaju trudnice, smanjite plate i penzije za jos bar 20% kako niko iz familije ne bi mogao finansijski da pomaze mlade bracne parove i problem resen, bicemo prvi u svetu po strosti.

  Sram vas bilo sve iz vlasti!
  (Iron, 17. septembar 2016 09:16)# Link komentara

 255. “Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.”

  To vazi za zemlje koje su “navikle” na nemaatinu. Kod nas je suprotno jer srljamo u nemastinu i beznadje i sluzimo kao robovi tajkunima. To je osnovni problem.
   (Aristotel, 17. septembar 2016 09:16)# Link komentara

 256. “iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.”

  Kako nismo ekonomski ugrozeni,gdjo ministarko?Privatnici ili ne zaposljavaju zene koje nameravaju da imaju decu(i to otvoreno pitaju na razgovorima) ili daju otkaz cim trudnoca postane vidljiva,da ne pricam o tome koliko su skupe pelene i ostale potrepstine za bebe.I to po Vama nije ugrozenost?
   (Ostoja, 17. septembar 2016 09:16)# Link komentara

 257. Brkate babe i zabe. Ekonomski najugrozeniji su cesto i najmanje obrazovani. Takvi se cesce odlucuju na decu nego na prekid. Hiljadu i jedno istrazivanje o tom efektu.
  Ekonomski faktori direktno uticu na ono sto bi trebalo da bude srednja klasa, a to su obrazovani ljudi. Nazalost takvi su umesto u srednju postavljeni u najboljem slucaju u gornji deo nize klase.
  Ako ovakve osnovne stvari ne razumete, draga ministarko, bolje se bavite nekim drugim problemom. Bez tacne analize nema resenja.
  (Aleksandar, 17. septembar 2016 09:15)# Link komentara

 258. Ajd nek mi objasni kako neko da ima decu kod tih vasih zapadnih investitora..imam drugarice koje rade u tim fabrikama ,prodavnicama, buticima,bankama ..njihove plate su 180-200 eura ..jedina ove u bankama imaju 300 eura..rade po ceo dan..imaju 7 radnih dana godisnje slobodno..vecina njih se blizi 30 godina i nemaju decu i stavljeno im je do znanja da i ne bi trebalo da imaju jer ce onda posao da trpi pa ce morati da traze drugu radnicu…i ajd sad izdrzavaj sebe i decu sa 200 eura..pa meni samo racuni su 150 eura..i bar 150 eura za hranu a gde je sve ostalo ..i to ako imas svoj stan tj ne mora placas kiriju.
  Od “demokratije” Srbija je izgubila pola miliona ljudi ..to je ono sto svi precutkuju a bice samo gore
  (dzoni., 17. septembar 2016 09:15)# Link komentara

 259. Dobro jutro ,Slavice ……
   (Deks, 17. septembar 2016 09:14)# Link komentara

 260. Da, najveći problem su žene koje rade za 400 evra i ne razmišljaju o deci jer su razmažene, i pobogu zar ti treba više od toliko para da bi obezbedio normalan život sebi i deci (treba).
   (spirogira, 17. septembar 2016 09:13)# Link komentara

 261. Gospodjo Dejanovic, pa to je problem svih problema. Shvatite da ovde omladina nema vise potrebu da ostaje, jer je sve u kumovskim odnosima. Ovde se vise za posao ne kvalifikujes znanjem, diplomom, nego partijskom knjizicom. Ono sto ste svi vi političari uspeli je da ugasite NADU mladima. Uspeli ste da ukinete kredite za mlade bracne parove, uspeli ste da ukinete da trudnice primaju 100% plate, skuplja vam je bebi oprema nego bilo gde u Evropi, nije mi jasno da li mora sve da se uvozi. Nazalost mladi vise nemaju šansu, kada zaposljavate “kadrove” sa Sega Mega fakulteta, a sa drzavnih inzenjeri, doktori rade u kaficima ili volontiraju. SVE JE TO SRAMOTA ZA JEDNU ZEMLJU…KADA TO PROMENITE MOZDA CE SE I DECA RADJATI…
   (Vladimir, 17. septembar 2016 09:12)# Link komentara

 262. Bas cudno! Drzava ulaze sve napore da nemamo ni po ovo jedno dete!
  U drzavi u kojoj dete ne moze da dobije ni mesto u vrticu, gde drzava naplacuje porez na bebi opremu bas je cudno sto je nacija stara i sto umire!
   (turista, 17. septembar 2016 09:12)# Link komentara

 263. Ukines povracaj pdv na bebi opremu, ukines na nivou grada neke dodatke za majke i decu, neces u beogradu da isplatis roditeljima visak koji su placali za vrtic, uvodis ponovo suvaricu i sad kukas. Ma koga vi to zezate vise!
  (N, 17. septembar 2016 09:10)# Link komentara

 264. e pa kad bi se drzava malo bavila tim pitanjem bilo bi drugacije, a nasi politicari gledaju samo svoje interese koliko vidim narod ih bas nesto i ne zanims na zalost…….
   (doktor, 17. septembar 2016 09:10)# Link komentara

 265. Kakve su stimulacije dobro je da nas i ovoliko ima.
  (Ja paja, 17. septembar 2016 09:09)# Link komentara

 266. Neka izumremo, ali izumrećemo gospodski, u Beogradu na vodi! Kad imaš vodju vizionara, sve izadje na tvoju korist!
  (Vinilin, 17. septembar 2016 09:09)# Link komentara

 267. Godine su prosle pune muka. Kraj se ne nazire. Isti ljudi vladaju. Cena se placa.
  (Balkanska ruta, 17. septembar 2016 09:07)# Link komentara

 268. Visoko obrazovani deo populacije ne moze da se pohvali da je nesto proziveo do 28. godine, a da nemaju imućne roditelje koji su ih sponzorisali. Mozda Work & Travel USA, izleti vani, neka školarina, čast izuzecima. Tek u prvoj polovini tridesetih godina ako su srećni i nađu dobar posao mogu da proputuju svet, priušte sebi sve šta su želeli, a tek onda dolazi muka oko izbora partnera tako da se deca rađaju tek krajem treće decenije, jedno, možda dva, što nikako nije dovoljno za opstanak. A nekima je tada već i kasno za decu ili im se toliko dopadne novi način života da je ni ne žele.
  (Nikola, 17. septembar 2016 09:05)# Link komentara

 269. Biće ova država, država starih, jer mladi užurbano pakuju kofere. Nemaju vreme za bacanje. Ovde će ostati premijer sa svojim penzionerima hobotnicama koji grabe funkcije u javnoj upravi i javnim preduzećima. Kada se razvredne ti penzioneri, gde će im biti kraj za 20 godina. Bićemo jedina država u kojoj će svi penzioneri primati penziju i platu, jer neće biti mladih koji bi im punili penzioni fond.
   (😉, 17. septembar 2016 09:05)# Link komentara

 270. Svasta sam cuo i procitao ali kad ministarka da izjavu da siromasno stanovnistvo vise radja decu… siromastvo ekonomski ne znaci i siromastvo pamecu. Ko ce da pravi decu kada nema nikakve buducnosti ovde, samo sve gore svaki dan.
  (Miroslav, 17. septembar 2016 09:04)# Link komentara